Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Με ελαιώνες στην έρημο η Τυνησία σχεδιάζει πενταπλασιασμό της παραγωγής ελαιολάδου στο 1 εκατ. τόνους

 

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών του γεωργικού φεστιβάλ 2024, ο Υπουργός Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας, Abdelmonem Belâati, ανακοίνωσε θεαματικά νέα. Η Τυνησία έχει θέσει στόχο να παράγει, κάθε χρόνο, ένα εκατομμύριο τόνους ελαιόλαδο πενταπλασιάζοντας έτσι την παραγωγή της, η οποία εκτιμάται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο σε 200 χιλιάδες τόνους ετησίως.

Δικαιολογημένα οι παρατηρητές της τυνησιακής ελαιοκαλλιέργειας αναρωτιούνται για τα μέσα που θα κινητοποιήσει το υπουργείο για την επίτευξη ενός τόσο φιλόδοξου στόχου.

Μέρος της απάντησης σε αυτό το ερώτημα δόθηκε πρόσφατα από την αντιπροσωπεία της Ρεμάδα (Τατάουιν) στο νότιο μέρος της χώρας. Το Υπουργείο Γεωργίας σκοπεύει να αξιοποιήσει ολόκληρο το εθνικό έδαφος για την παραγωγή του ενός εκατομμυρίου τόνων ελαιόλαδου ετησίως, επεκτείνοντας την ελαιοκαλλιέργεια ακόμη και σε ερημικές περιοχές, όπως αυτή της Ρεμάδα. Σε αυτήν την περιοχή έχουν αναπτυχθεί ελαιώνες σε εκατοντάδες στρέμματα. Δύο πρότζεκτ αξίζουν προσοχή.

Το πρώτο πρότζεκτ αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης πρόσφατα από τον Ramzi Zarqan, αντιπρόσωπο της Ρεμάδα. Εκεί η ελαιοκαλλιέργεια θα αναπτυχθεί σε 10.000 εκτάρια σε δύο έρημες περιοχές: το Μπορζ Μπουργκίμπα και το Ουέντ Ζάρ. Αυτό το έργο θα χρηματοδοτηθεί συμπληρωματικά από τη Σαουδική Αραβία, με ποσό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια δεύτερη επένδυση ξεκίνησε το 2020δα από έναν ιδιιώτη με συνολική επένδυση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τη φύτευση περίπου 130 χιλιάδων ελαιόδεντρων σε συνολική έκταση 1.000 εκταρίων κοντά στην πόλη της Ρεμάδα. 

Υπό την επίβλεψη και την υποστήριξη του Οργανισμού για τη Προώθηση Επενδύσεων στη Γεωργία, αυτά τα έργα θα υιοθετήσουν δύο τεχνικές για την ολοκλήρωσή τους όσο το δυνατόν συντομότερα: στάγδην άδρευση και εντατική φύτευση ελαιόδεντρων χρησιμοποιώντας ξένες ποικιλίες, όπως η ισπανική ποικιλία “Arbequina”. Ακόμα καλύτερα, για να ενθαρρύνουν τους αγρότες στην επαρχία της Ρεμάδα να φυτεύσουν ελαιόδεντρα, διανεμήθηκαν δωρεάν χιλιάδες φυτώρια σε αυτούς.

Ιστορικά υπάρχει το προηγούμενο της επέκτασης της ελαιοκαλλιέργειας στην έρημο ώστε η Αίγυπτος κατέκτησε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς εκτοπίζοντας την Ισπανία. [βλέπε Ο ελαιώνας της Αιγύπτου τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά  ]   

Στην Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας: Το ελαιόλαδο  στο οικείο κεφάλαιο, η σχεδιασμένη επέκταση με νέες φυτεύσεις επιλεγμένων ποικιλιών, αποτελεί μία από τις βασικές προτάσεις ελαϊκής πολιτικής για τη χώρα μας.

Με πληροφορίες : UniversNews, φωτό olivenews.gr

 
Πηγή :  olivenews.gr

Συνολικες προβολες σελιδας