Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Μεγάλη θα είναι φέτος η έλλειψη νερού στην περιοχή της Σητείας – Περιοριστικά μέτρα στην άρδευση

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/x-unnamed.jpg

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη. Αρκετά συζητήθηκε, χωρίς να λείψουν και κάποιες αντιπαραθέσεις, η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην άρδευση του Δήμου Σητείας, αρδευτικής περιόδου 2024 λόγω λειψυδρίας. Το θέμα είχε συζητηθεί και στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία προηγήθηκε.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Σκαρβελάκης ανέφερε -σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος- ότι οι ιδιόμορφες καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή του Δήμου Σητείας (χαμηλές βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, υψηλή θερμοκρασία) περιορίζουν τα υδατικά αποθέματα. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η ποσότητα των αποθεμάτων νερού, γεγονός που επιβάλει την άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά του Δήμου Σητείας, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος ξηρασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολύ πλούσια αγροτική παραγωγή της περιοχής μας», υπογράμμισε.

Για τους πρώτους μήνες του 2024 επισημαίνεται ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Από την άλλη πλευρά, τα αποθέματα νερού που υπήρχαν από την προηγούμενη χρονιά έχουν ήδη εξαντληθεί. Περεταίρω η κατάσταση επιδεινώνεται από το ότι οι ανάγκες των καλλιεργειών είναι ακόμη πιο αυξημένες, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης νερού. Η ζήτηση αυτή δεν μπορεί όμως να καλυφθεί εξαιτίας της ανεπαρκούς επανατροφοδοσίας των υπόγειων υδροφορέων. Η υπερακατανάλωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της λειψυδρίας, όπως και η αλόγιστη χρήση για ικανοποίηση πολλές φορές και ανύπαρκτων αναγκών όπως επισημαίνεται στην εισήγηση.

Προτάσεις

Προτείνονται λοιπόν περιοριστικά μέτρα για την αρδευτική περίοδο 2024, τα εξής:

α) κήποι, κτηνοτροφικά φυτά και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες 200m3 νερό/στρέμμα

β) αμπέλι 100m3νερό/στρέμμα

γ) ελιά 4m3 νερό /δέντρο

δ) καλλιέργειες θερμοκηπίου 600m3/στρέμμα

ε) για τα αγροτεμάχια που αρδεύονται με ώρες θα γίνεται αναγωγή ανάλογα με την παροχή της κάθε γεώτρησης

Στην περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων η υπηρεσία θα προβαίνει σε διακοπή της άρδευσης στις μεικτές γεωτρήσεις προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση επάρκειας νερού ύδρευσης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια περιοριστικά μέτρα. Είχαν γίνει και παλαιότερα, το 2016 και το 2018. Εν συγκρίσει με αυτά, είναι λίγο πιο χαμηλές οι ποσότητες που θα δίνουμε. Είμαστε σε επαφή και με τους υδρονομείς, τους Προέδρους. Έχουμε δώσει και αλυσίδες και λουκέτα για να κρατείται μια σειρά. Δυστυχώς σε ορισμένες περιοχές παραβιάζονται. Μπορούμε να βάλουμε και πρόστιμα, προβλέπονται κυρώσεις», πρόσθεσε ο κ. Σκαρβελάκης.

 Παρεμβάσεις

Ακολούθησαν τοποθετήσεις.

– Ο Σύμβουλος Κων. Βασιλάκης ανέφερε ότι πιθανόν οι περιοριστικοί κανονισμοί να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση του θέματος από μια διαφορετική οπτική η οποία σημαίνει «να αλλάξουμε τον τρόπο ποτίσματος. Προτείνω να το δουν οι αρμόδιοι προκειμένου το σύστημα άρδευσης να πάει σε σταγόνες».

– Ο κ. Γιάννης Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι στην εισήγηση δεν περιλαμβάνονται περιοριστικοί όροι για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις -εξηγώντας ότι δεν εννοεί τους ΤΟΕΒ- οι περισσότερες εκ των οποίων πουλάνε νερό, όπως είπε, κι επηρεάζουν τις δημοτικές. Έκανε παράλληλα λόγο για μια σχετική υποκρισία σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα αφού όπως είπε πριν περίπου ένα μήνα η ΔΕΥΑΣ συζήτησε κι αποφάσισε κατόπιν σχετικού αιτήματος εταιρείας για την παροχή νερού 500 m3 ημερησίως (αφορά ξενοδοχειακή μονάδα στο Μόχλος που προχωρεί σε επέκταση -όπως είπε). Είχε ζητήσει τότε, στην συνεδρίαση της ΔΕΥΑΣ να δοθεί παράταση για την απόφαση ώστε να ενημερωθούν οι Πρόεδροι και ο κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων, να εξεταστεί η δυναμικότητα της περιοχής σε ότι αφορά το νερό και να λάβουν οι ίδιοι την απόφαση. «Αντί αυτού ελήφθη η απόφαση χωρίς να ενημερωθεί κανένας, ούτε οι Πρόεδροι που τους επικαλείστε σε άλλες περιπτώσεις, ούτε οι πολίτες. Ως όφειλα θεσμικά ενημέρωσα τους Προέδρους κι έγινε συζήτηση εκ των υστέρων. Ο κ. Σκαρβελάκης πήγε εκεί. Κάνανε μία προσπάθεια να φτιάξουν γεωτρήσεις της περιοχής που ήταν εγκαταλελειμμένες για καιρό. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές στην περιφέρεια που δεν έχουν επισκευαστεί ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όσο μπορούμε σε αυτή την περίοδο της ανομβρίας. Κατά τη γνώμη μου δείχνει τι μπορεί να κάνει η Δημοτική αρχή και πως σέβεται τους δημότες. Πρέπει να τους ενημερώνει για οποιοδήποτε θέμα που αφορά τον τόπο, πόσο δε για θέματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση τους. Γιατί όλα τα χωριά περιμένουν από ένα εισόδημα, είτε αυτό λέγεται λάδι, είτε κρασί, είτε κηπευτικά για να βγάλει τα καθημερινά. Από το νερό. Θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε πολύ όταν παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις» τόνισε προσθέτοντας ότι σε σχετικό του ερώτημα κατά την συνεδρίαση στη ΔΕΥΑΣ, αν αρκεί το νερό για να δοθεί απαντήθηκε ότι πρέπει να το δουν. Επίσης ανέφερε ότι υπήρξε παρέμβαση με την αναφορά «ο Δήμαρχος είπε να το ψηφίσετε». Το ψήφισαν όλοι εκτός μένα»

Η αναφορά του κ. Αναγνωστάκη προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Ζερβάκη, ο οποίος είπε ότι ο Δήμαρχος ποτέ δεν δίνει τέτοιες εντολές, γιατί δεν είναι αρμόδιος να δίνει τέτοιες εντολές. Για την συγκεκριμένη αδειοδότηση που δόθηκε στο ξενοδοχείο σημείωσε ότι δεν θα πάρει αύριο το πρωί 500 m3 νερό για τις ανάγκες του αφού θα λειτουργήσει μετά από 2,5 χρόνια «οπότε σε βάθος 2,5 χρόνων μπορούμε να προγραμματίσουμε κάποια πράγματα. Επικαλείστε τις ΤΚ και τις ανάγκες τους. Πάλι κατά το δοκούν τις επικαλείστε. Οι Τ.Κ. έχουν ανάγκες που πρέπει να τις λαμβάνετε υπ’ όψιν σας πάντα, όχι όποτε σας συμφέρει. Αναφορικά με τις ιδιωτικές γεωτρήσεις σας ενημερώνω ότι αδειοδοτούσα αρχή κι ελέγχου, είναι η Περιφέρεια Κρήτης. Εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Υπάρχει Διαχειριστική Αρχή Υδάτων η οποία γνωρίζει τις καταναλώσεις και την οποία ενημερώνουμε για την κατάσταση των γεωτρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις, αυτή τη στιγμή ο Δήμος Σητείας είναι στην καλύτερη του περίοδο σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις γεωτρήσεων. Αυτή την στιγμή είναι 3ή 4 οι ανενεργές. Και όχι με δικές σας αλλά μετά από δικές μας ενέργειες που έχουμε δρομολογήσει -δεν βρισκόταν γεωτρύπανο- πολύ καιρό θα τακτοποιήσουμε και τις γεωτρήσεις που δεν δουλεύανε».

– Για την προτεινόμενη ποσότητα νερού για τις ελιές η κ. Μαρία Αγγελάκη τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής αφού άλλες είναι οι συνθήκες στα ορεινά, άλλα στα πεδινά ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στο θέμα των βλαβών του αρδευτικού δικτύου

– Ο κ. Σίμος Συμεωνίδης αναφέρθηκε στον περιορισμό της ζήτησης που είναι μία πάγια τακτική των τελευταίων ετών γενικότερα, όπως είπε, αλλά δεν αναζητούνται λύσεις στην προσφορά. Σημείωσε ότι η ανομβρία είναι φυσικό φαινόμενο ενώ η λειψυδρία δεν είναι. «Έχουν συσσωρευτεί πολλές ευθύνες για να φτάσουμε στο σημείο αυτό σε σχέση με απαραίτητα έργα που πρέπει να γίνονται αλλά δεν γίνονται. Από ότι παραδίδεται νερό σε επενδυτές χωρίς κατάλληλη μελέτη, ενώ άλλες μελέτες που θα έπρεπε να ανατεθούν άμεσα για την προστασία κι αξιοποίηση αποθεμάτων νερού δεν γίνονται. Δεν φτάσαμε στο σημείο αυτό ξαφνικά. Προφανώς τα καιρικά φαινόμενα κάνουν κύκλους, υπάρχουν κρίσεις κλπ. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνετε δεν λύνουν το πρόβλημα και κρατάω μικρό καλάθι στο κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα αυτά που προτείνετε σήμερα. Εμείς θα ψηφίσουμε ‘παρών’ γιατί δεν αλλάζει και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στο σύνολο του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζερβάκης επανήλθε στο θέμα του Μόχλους κι ενημέρωσε «ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται 1.000 κλίνες στην περιοχή «Θέλετε λοιπόν στην συγκεκριμένη επιχείρηση να πούμε ότι δεν δίνουμε νερό; Αν θέλετε πάρτε απόφαση. Ότι δεν θέλετε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα, να εργαστούν οι άνθρωποι, να διαχυθεί η οικονομία…».

Και ο Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σταύρος Συλλιγαρδάκης αναφέρθηκε στην παροχή νερού της ξενοδοχειακής μονάδας εστιάζοντας και στο οικονομικό όφελος για την ΔΕΥΑΣ.

Ο κ Αναγνωστάκης συμπληρωματικά αναφέρθηκε στη δυνατότητα αφαλάτωσης όπως πράττουν πολλά ξενοδοχεία όπως είπε ή γεώτρησης από την πλευρά της εταιρείας. Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΥΑΣ δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία.

Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τη Σύμβουλο Μαριάννα Ξενικάκη, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Φυγετάκη και τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Σπυριδάκη, ο οποίος εστίασε στην σημασία των ξενοδοχειακών επενδύσεων για την περιοχή

Η κ.Ελένη Πλατανάκη αναφέρθηκε στην ξηροθερμικότητα του Δήμου επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια και διεκδίκηση για έργα όπως αυτό των Λιθινών, νέων δεξαμενών, της Ζου. «Καλό θα ήταν επίσης όταν έρχονται έργα για ανεμογεννήτριες να ζητάμε σαν όρο- καλώς το έκανε η Περιφέρεια – υδρογεωλογικές μελέτες», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας