Σελίδες

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Η πρόταση για απαλλαγή ή εκπτώσεις για τα παιδιά των παιδικών σταθμών

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/0900-sht-dhmotikh.jpg

Συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη. Ένα σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την εισήγηση περί οικονομικής συμμετοχής ωφελούμενων στο Βρεφικό Παιδικό Σταθμό και στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Σητείας.

Τίθεται ενόψει των εγγραφών στον Βρεφικό και στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα 13 Μαΐου, οπότε πρέπει να συζητηθούν τα κριτήρια απαλλαγής ή μειωμένης οικονομικής εισφοράς. Στο πλαίσιο της εισήγησης του αρμοδίου τμήματος και των προτάσεών του, σε ό,τι αφορά την οικονομική συμμετοχή φιλοξενουμένων παιδιών για το σχολικό έτος 2024-2025, απαλλάσσονται από την καταβολή της οικονομικής εισφοράς οι οικογένειες που έχουν ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, οι οικογένειες που ο ένας γονέας είναι φοιτητής ή φοιτήτρια αντίστοιχα και σπουδάζουν για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου τους και μέχρι την συμπλήρωση του χρόνου κανονικής φοίτησης όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν εισοδήματα. Αν έχουν, τότε εφαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται.

Επίσης οι οικογένειες που ο πατέρας είναι στρατευμένος ή φυλακισμένος, ανεξαρτήτως οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος. Ακόμα οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο έχει θεωρηθεί ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος. Επίσης οικογένειες που οι γονείς ή ο αδελφός ή η αδελφή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, ανεξαρτήτως οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος. Ακόμα τα βρέφη ή νήπια των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Σητείας, οι μονογονεϊκές οικογένειες των οποίων το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ, οι τρίτεκνες οικογένειες (για την φιλοξενία του τρίτου παιδιού) των οποίων το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 18.000.

Με μείωση

Μειωμένη οικονομική εισφορά θα πληρώνουν οι εξής: οι μονογονεϊκές οικογένειες, των οποίων το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ξεπερνά το ποσό των 15.000, θα καταβάλλουν μηνιαίως το ήμισυ των τροφείων της κατηγορίας στην οποία υπάγονται. Για τα βρέφη ή νήπια των εργαζομένων στο Δήμο Σητείας, στα λοιπά νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου θα καταβάλλεται το ήμισυ των τροφείων που τους αντιστοιχεί. Αν φοιτούν δύο παιδιά από μια οικογένεια, θα καταβάλλεται μηνιαίως για το δεύτερο παιδί το ήμισυ των τροφείων που καταβάλλεται για το πρώτο. Οι τρίτεκνες οικογένειες των οποίων φοιτούν και τα τρία παιδιά θα καταβάλλουν μηνιαίως για το κάθε παιδί το ήμισυ των τροφείων της κατηγορίας στην οποία υπάγονται βάσει του οικογενειακού εισοδήματος.

Αν κάποιος ανήκει σε περισσότερες από μία κατηγορίες θα εφαρμόζεται μόνο μία, (όχι αθροιστικά) αυτή για την οποία θα έχει τη μεγαλύτερη έκπτωση.

Η εισφορά

Η μηνιαία οικονομική εισφορά των λοιπών καθορίζεται ως εξής: για ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα από 7.000 έως 12.000, το ποσό των 60 ευρώ. Από 12.001 έως 15.000 το ποσό των 80 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 το ποσό των 100 ευρώ. Από 20.001 έως 25.000 το ποσό των 108 ευρώ. Από 25.001 έως 30.000 το ποσό των 117 ευρώ. Από 30.001 έως 40.000 το ποσό των 135 ευρώ. Από 40.001 και άνω θα καταβάλλεται το ποσό των 153.

Τροφεία δεν καταβάλλονται το μήνα Αύγουστο και τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Πρόταση για διαβαθμίσεις

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής κ. Σίμος Συμεωνίδης στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι δικαίωμα των γονιών και των παιδιών τους. Και δεν θεωρούμε ότι μία οικογένεια με 7.000 οικογενειακό εισόδημα είναι οικονομικά άνετη κι ανεξάρτητη. Είναι ακραία φτώχια.»

Πρότεινε απαλλαγή της οικονομικής εισφοράς, για όλες τις κατηγορίες για τις οποίες τα ποσά είναι έως 20.000. Στην μειωμένη οικονομική εισφορά, τα ποσά των 25.000 και σε ό,τι αφορά τη μηνιαία οικονομική εισφορά να ξεκινάει η καταβολή από το οικογενειακό εισόδημα των 20.001 με 60 ευρώ. Δηλαδή με διαβάθμιση στις υφιστάμενες κατηγορίες να ξεκινάει η πρώτη κατηγορία από τα 20.001 έως 25.000 και ούτω κάθε εξής «Αυτό που προτείνουμε συμβαίνει ήδη σε Δήμους της χώρας, όπως στο Δήμο Πάτρας».

Ο κ. Ζερβάκης εκτίμησε ότι θα έπρεπε η πρόταση να έχει υποβληθεί πριν, αφού ήταν γνωστές οι εισηγήσεις των θεμάτων ώστε να την μελετήσει η Οικονομική Υπηρεσία. «Εγώ δεν μπορώ να υιοθετήσω μία πρόταση την οποία δεν έχει αποδεχθεί η Οικονομική Υπηρεσία και η οποία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όλου του προϋπολογισμού. Αν είχε νωρίτερα και είχε υπάρξει συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία ευχαρίστως …».

«Εάν είναι επιθυμητό, μπορεί να αναβληθεί η συζήτηση και η απόφαση», επέμενε ο κ. Συμεωνίδης, με τον κ. Ζερβάκη να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία ρωτώντας αν υπάρχει η δυνατότητα αναβολής του θέματος και εξέτασης της πρότασης.

Το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση από τον κ. Συμεωνίδη, να εξεταστεί από την Υπηρεσία και να συζητηθεί εκ νέου για λήψη της απόφασης. Το συγκεκριμένο ήταν θέμα και της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ακολούθησε και ανακοινώθηκε σε αυτή την κατεύθυνση η αναβολή του.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή