Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αντιδρά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Δίκτη

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2021/11/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%9F%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%9B%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B8%CE%AF%CE%BF%CF%85-2-1.jpg

2.260 διελεύσεις του όρνιου έχουν καταγραφεί από το χώρο που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες στη Δίκτη! Ο αριθμός αυτός αν και τεράστιος δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν πως είναι πολλαπλάσιες οι διελεύσεις του σπάνιου αυτού, προστατευόμενου είδους. 

Ουσιαστικά το στοιχείο αυτό αναδεικνύει το πρόβλημα που δημιουργείται με το έργο που σχεδιάζεται και είναι ξεκάθαρο: Ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος θα εξαφανιστεί λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Συνέπεια που προστίθεται στις πολλαπλές περιβαλλοντικές αλλοιώσεις που συντελούνται.

Για το λόγο αυτό το αιολικό έργο στη Δίκτη συναντά την πλήρη αντίδραση της Ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας, η οποία έχει γνωμοδοτήσει πως το «εν λόγω έργο δεν δύναται σε καμία περίπτωση να αδειοδοτηθεί, καθώς η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θα παραβλάψει την ακεραιότητα γειτονικών περιοχών NATURA (Ζωνών Ειδικής Προστασίας- ΖΕΠ), σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και με τις προβλέψεις των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για τα πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας Γυπαετό (Gypaetusbarbatus), Όρνιο (Gypsfulvus) και Μαυρόγυπα (Aegypiusmonachus) στην Ελλάδα» και  όσα προβλέπονται στον «Καθορισμό και έγκριση στόχων διατήρησης για είδη ορνιθοπανίδας των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4, της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του εθνικού οικολογικού δικτύου NATURA 2000».

Μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι θέσεις εγκατάστασης και των 4 ΑΣΠΗΕ εμπίπτουν εντός της Ζώνης Κρίσιμης/Πολύ Υψηλής (Ζώνη Α) ευαισθησίας για το απειλούμενο είδος Όρνιο, δηλαδή εξαιρετικής κρισιμότητας ενδιαιτήματα του είδους, γεγονός που συνεπάγεται πολύ σημαντικές επιπτώσεις για αυτό. Η σημασία των θέσεων εγκατάστασης για το όρνιο προκύπτει αβίαστα και από τα στοιχεία που παρατίθενται, αφού στο Κεφάλαιο 3.1 αναφέρεται πως καταγράφηκαν 310 διελεύσεις όρνιων σε 50 ανθρωποημέρες εργασιών πεδίου, οι οποίες αν αναχθούν σε όλο το έτος (τα όρνια έχουν μόνιμη παρουσία στην περιοχή μελέτης) προκύπτει ο αριθμός των 2.260 διελεύσεων το έτος. Ο αριθμός αυτός θεωρείται, παράλληλα, υποεκτιμημένος, αν αναλογιστεί κανείς πως, σύμφωνα με την ΕΟΑ, υπήρχε μόνο ένας μελετητής για τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα, επομένως είναι ανθρωπίνως αδύνατο (ειδικά για τους ΑΣΠΗΕ στη Δίκτη) από ένα εποπτικό σημείο να καταγραφούν όλες οι πτήσεις και στις 4 θέσεις εγκατάστασης από έναν παρατηρητή.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τυχόν αδειοδότηση του έργου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους στόχους για τη διατήρηση των δύο ειδών που θέτει η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 68086/2149, ΦΕΚ Β’ 3663/9.8.20213, και πιο συγκεκριμένα με τους εξής ειδικούς στόχους του Άρθρου 2, Παραγράφου 3 της προαναφερθείσας ΥΑ: Διατήρηση της υπάρχουσας αναπαραγωγικής κατανομής των ειδών και η άμεση ανάσχεση της περαιτέρω δραματικής μείωσης των πληθυσμών τους μέσω της μείωσης της θνησιμότητας τους σε εθνικό επίπεδο και κατά προτεραιότητα σε περιοχές του Δικτύου ΝATURA 2000. Χωρική αποτύπωση και διατήρηση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής, διασποράς και τροφοληψίας, και η βελτίωσή τους.

Ο σκοπός, άλλωστε, της χωρικής αποτύπωσης των κρίσιμων ενδιαιτημάτων των γυπών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η υπουργική απόφαση, ήταν ακριβώς να παράσχει την πληροφορία αυτή στη διοίκηση για να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διατήρηση, αλλά και βελτίωση των ενδιαιτημάτων τους.

Απειλούνται

Είναι απολύτως σαφές πως η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θα προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή υποβάθμιση του ενδιαιτήματος του Όρνιου και πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις θανάτωσης λόγω πρόσκρουσης (τα συστήματα αποτροπής μπορούν μόνο εν μέρει να αποτρέψουν προσκρούσεις και έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις συχνής παρουσίας αρπακτικών). Η χρήση των συστημάτων εκφοβισμού και αποτροπής προκαλούν τελικά εκτοπισμό των αρπακτικών από τα κατάλληλα και κρίσιμα γι’ αυτά ενδιαιτήματα, συνθήκη που έχει αναγνωρίσει ως μη συμβατή με τη διατήρηση των γυπών- αρπακτικών η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ σε σειρά γνωμοδοτήσεων της (π.χ. για τους ΑΣΠΗΕ Καλοβούνι και Μπουμιστος στα Ακαρνανικά και για ΑΣΠΗΕ στα Άγραφα). Για τους παραπάνω ακριβώς λόγους οι Ζώνες ευαισθησίας Α και Β έχουν προταθεί ως ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών για όλη την Ελλάδα κατά τη χωρική αποτύπωση των κρίσιμων ενδιαιτημάτων των γυπών.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας