Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Λασίθι: Χάσμα για τις απαλλοτριώσεις στον νέο ΒΟΑΚ

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-01/voak.jpg.webp?itok=d5mX-bdZ

Τραγελαφικές καταστάσεις και τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις αποζημιώσεων με βάση δικαστικές αποφάσεις καταγγέλλει ο δικηγόρος των ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώνονται για το έργο “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του ΒΟΑΚ

Καλλιεργούμενο κτήμα με κτίσματα και ελιές εκτιμήθηκε αρχικώς με εσφαλμένα στοιχεία σε 20.000 ευρώ, ενώ κατόπιν με τα ορθά σε 113.000 ευρώ... Κατοικία εκτιμήθηκε αρχικώς με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 136.000 ευρώ και με τα ορθά σε 350.000 ευρώ. Άλλο κτίσμα εκτιμήθηκε με τα εσφαλμένα στοιχεία σε αξία 128.000 ευρώ και με τα ορθά η εκτίμηση αξίας ανέβηκε στα 260.000 ευρώ. 

Αυτές είναι μερικές μονάχα από τις περιπτώσεις απαλλοτριωμένων ακινήτων στο πλαίσιο του έργου “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” του νέου ΒΟΑΚ, για τις οποίες η δικαστική απόφαση με την οποία διατάχθηκαν διορθώσεις των κτηματολογικών στοιχείων αποκάλυψε ένα οικονομικό... χάσμα ως προς τον προσδιορισμό αποζημίωσης!

Κραυγή αγωνίας για τις απαλλοτριώσεις

Τις χαρακτηριστικές αυτές περιπτώσεις φέρνει στο φως, σκιαγραφώντας ένα τραγελαφικό σκηνικό, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ιδιοκτητών στις δίκες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στο τμήμα του ΒΟΑΚ “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” κ. Ιωάννης Χορομίδης, μέσω ανοιχτής επιστολής του προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτή δεν είναι βεβαίως η πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας και αγωνίας που αποστέλλει εκ μέρους των ιδιοκτητών των απαλλοτριούμενων ακινήτων ο πληρεξούσιος δικηγόρος.

Ο κ. Χορομίδης έχει προχωρήσει σε ανάλογες παρεμβάσεις και στο διάβα των προηγούμενων μηνών.

Αυτή τη φορά αποφάσισε να επανέλθει εκ νέου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθύνοντας κραυγή αγωνίας συνοδεία αυτή τη φορά και των στοιχείων ως προς τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων μέσα από σχετικές δικαστικές αποφάσεις... 

Ο ίδιος παραθέτει, σε αντιπαραβολή, συγκεκριμένα νούμερα με φόντο τη μία δικαστική απόφαση, με την οποία - όπως σημειώνει - καθορίστηκαν αποζημιώσεις με βάση τα εσφαλμένα και ελλιπή στοιχεία και με φόντο έτερη δικαστική απόφαση, με την οποία διατάχθηκαν εκτεταμένες διορθώσεις των κτηματολογικών στοιχείων και καθορίστηκαν αποζημιώσεις με βάση πλέον την ορθή περιγραφή των απαλλοτριούμενων ακινήτων. 

Όπως τονίζει ο κ. Χορομίδης, προκύπτουν συμπερασματικά τεράστιες οικονομικές αποκλίσεις... Κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, το άδικο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιχειρούν - όπως τονίζει - να αποβάλουν τους ιδιοκτήτες από τις περιουσίες τους με βάση την εσφαλμένη και όχι την ορθή αποτύπωση και εκτίμηση της αξίας των ακινήτων τους... 

«Τεράστιο το οικονομικό χάσμα ως προς τον προσδιορισμό της αποζημίωσης» - Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο δικηγόρος των ιδιοκτητών υπογραμμίζει: 

«Κύριε πρωθυπουργέ, 

Βρήκατε τον χρόνο και επικεντρώσατε την προσοχή σας σε σειρά μεμονωμένων προβλημάτων ανά τη χώρα. Αντιθέτως, δημιουργείται η εντύπωση ότι αδιαφορείτε ή ότι αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και οι συνεχείς επιστολές δεκάδων οικογενειών και επιχειρήσεων κατά τους τελευταίους 20 μήνες, με τις οποίες σας γνωρίζουν ότι συστηματικά επιδιώκεται η αποβολή από τα ακίνητά τους για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), χωρίς να λάβουν προηγουμένως την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση αποζημίωση για την αναγκαστική απαλλοτρίωσή τους.

Η αποτύπωση των ιδιοκτησιών και η καταγραφή των επικειμένων τους υπήρξε ελλιπέστατη στα κτηματολογικά στοιχεία κήρυξης της απαλλοτρίωσης (εσφαλμένη αναγραφή τ.μ. και κ.μ., μνεία μονώροφων αντί διώροφων ή τριώροφων κτισμάτων, μη αναφορά πλήθους ελαιοδέντρων κ.λπ.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε για την αναζήτηση ευθυνών, αλλά ούτε και για την προβλεπόμενη από τον νόμο άμεση διόρθωσή τους, παρά την υποβολή μεγάλου αριθμού σχετικών αιτήσεων. Τελικά, εκδόθηκαν ταυτόχρονα 2 δικαστικές αποφάσεις για καθένα από τα τμήματα (δεύτερο και τρίτο) της απαλλοτρίωσης. Με τη μία δικαστική απόφαση καθορίστηκαν αποζημιώσεις με βάση τα εσφαλμένα και ελλιπή στοιχεία και με την άλλη δικαστική απόφαση διατάχθηκαν εκτεταμένες διορθώσεις των κτηματολογικών στοιχείων και καθορίστηκαν αποζημιώσεις με βάση πλέον την ορθή περιγραφή των απαλλοτριούμενων ακινήτων. 

Χωρίς να έχουν κριθεί όλα τα αιτήματα των ιδιοκτητών (σειρά ζητημάτων παραπέμφθηκε προς εξέταση στο δικαστήριο του οριστικού καθορισμού), η οικονομική διαφορά που προκύπτει μόνο από τη σωστή περιγραφή των απαλλοτριούμενων ακινήτων και των συστατικών τους είναι πολύ σημαντική (π.χ. καλλιεργούμενο κτήμα με κτίσματα και ελιές εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 20.000 € και με τα ορθά σε 113.000 €, καλλιεργούμενο κτήμα με κτίσματα και ελιές εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 10.000 € και με τα ορθά σε 57.000 €, καλλιεργούμενο κτήμα με ελιές εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 47.000 € και με τα ορθά σε 120.000€, κτίσμα εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 128.000 € και με τα ορθά σε 260.000 €, κτίσμα εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 136.000 € και με τα ορθά σε 350.000 €, καλλιεργούμενο κτήμα με ελιές εκτιμάται με τα εσφαλμένα στοιχεία σε 20.000 € και με τα ορθά σε 63.000 € κ.ο.κ.)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πληρεξούσιος δικηγόρος των ιδιοκτητών στις δίκες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στο τμήμα του ΒΟΑΚ “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” κ. Ιωάννης Χορομίδης και συνεχίζει: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιχειρούν να αποβάλουν τους ιδιοκτήτες από τις περιουσίες τους, με βάση την εσφαλμένη και όχι την ορθή αποτύπωση και εκτίμηση της αξίας των ακινήτων τους.

Δεν είναι αμελητέα η νομική διάσταση του θέματος, ότι δηλ. επιδιώκεται η υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων, το ουσιώδες υπόβαθρο των οποίων (κτηματολογικά στοιχεία) έχει ανατραπεί με την ταυτόχρονη έκδοση άλλων δικαστικών αποφάσεων. Ενδιαφέρει, έστω, την κυβέρνησή σας η ηθική διάσταση του ζητήματος, όπως αποτυπώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διορθώθηκαν τα κτηματολογικά στοιχεία και εκτιμήθηκαν με τα ορθά προσδιοριστικά τους στοιχεία οι απαλλοτριούμενες περιουσίες; Χωρίς την καταβολή της πραγματικά οφειλόμενης αποζημίωσης, πώς θα μπορέσουν, άραγε να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες τις απαιτούμενες μεγάλου ύψους δαπάνες, για να μετακινήσουν τις κατοικίες (οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους κ.λπ.), τις καλλιέργειες (προσοδοφόρα κτήματα με πλήθος ελαιοδέντρων) και τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους (επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών και πλήθος εργαζομένων) σε νέες ισάξιες θέσεις κατά τη συνταγματική επιταγή;».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας