Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας

 Η Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας

Με κάθε ιεροπρέπεια και με κατάνυξη εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης πόλεως Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τα βαΐα, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε, αμέσως μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε για τα μηνύματα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, που αναφέρεται στην άλειψη του Ιησού Χριστού με πολύτιμο μύρο από την αδελφή του Λαζάρου Μαρία και στη θριαμβευτική είσοδο Του στα Ιεροσόλυμα. Όπως υπογράμμισε ο «Βασιλεύς της δόξης», ο αληθινός άρχοντας, εισέρχεται στην Αγία Πόλη, έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα, για να θυσιασθεί για τη σωτηρία των ανθρώπων «λύτρον αντί πολλών». Ο λαός τον επευφημεί με τη φράση «ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» και τον υποδέχεται «μετά βαΐων και κλάδων», επειδή τον θεωρεί ως ένα κοσμικό βασιλιά που θα σώσει τον Ισραήλ, γι’ αυτό και το ίδιο πλήθος μετά από λίγες ημέρες θα φωνάξει το «σταύρωσον».

Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε όλοι να αξιωθούμε να συμπορεθούμε με τον Νυμφίο Χριστό, να νηπιάσουμε στην κακία, όπως τα άκακα παιδιά που τον υποδέχθηκαν κρατώντας στα χέρια βάια, και να ζήσουμε μυστικά και βιωματικά τα άχραντα και κοσμοσωτήρια Πάθη Του, για να φτάσουμε ακατακρίτως να προσκυνήσουμε και να εορτάσουμε με χαρά και αγαλλίαση ψυχής την λαμπροφόρο Ανάστασή Του.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος του ναού Αιδεσ/τος Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργιος Ζερβάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μάρω Νικητάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιάννης Δασκαλάκης και κ. Κώστας Λυμπερίου, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Σητείας κ. Σταύρος Συλλιγαρδάκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας