Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ιεράπετρα: Καλλιεργούν και πληρώνουν καλά, αν και δε συμφέρει, για να μην τους φύγουν οι εργάτες γης

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-04/thumbnail_20240403_122857.jpg.webp?itok=294M_B2t

Ενώ δεν υπάρχει νερό για να ποτίζουν, προχωρούν σε φυτεύσεις καλοκαιρινών κηπευτικών γιατί φοβούνται ότι οι εργάτες γης που απασχολούν θα ψάξουν δουλειά εκτός Ιεράπετρας

Παρά την παρατεταμένη ανομβρία και την καθημερινή μείωση των αποθεμάτων του αρδευτικού νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών, οι περισσότεροι παραγωγοί της Ιεράπετρας, που ξεριζώνουν τις χειμερινές τους καλλιέργειες, υποχρεώνονται, παρότι γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο ρίσκο, να φυτέψουν δεύτερες και τρίτες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες, για να προσφέρουν απασχόληση 12 μήνες τον χρόνο στους αλλοδαπούς εργάτες γης, οι οποίοι θα ψάξουν αλλού δουλειά αν μείνουν μεγάλο διάστημα άνεργοι. 

Στην Ιεράπετρα κυρίως, το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που ολοκλήρωσαν τις χειμερινές καλλιέργειες κηπευτικών, είτε έχουν φυτέψει ήδη τις καλοκαιρινές καλλιέργειές τους, είτε έχουν ετοιμάσει τα θερμοκήπιά τους για να φυτέψουν τις επόμενες μέρες.

«Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, θα πρέπει να γίνει μια πιο ορθολογική χρήση του νερού, και να μειώσουμε τις καλλιέργειές μας αν δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε εντελώς. 

Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με τις καλοκαιρινές καλλιέργειες έχει οξυνθεί, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι παραγωγοί φοβούνται μην τους χάσουν, αν τους αφήσουν 3-4 μήνες το καλοκαίρι χωρίς δουλειά, και υποχρεώνονται να κάνουν, παρά τη λειψυδρία, καλοκαιρινές καλλιέργειες για να τους απασχολούν. Αν σταματήσουν να καλλιεργούν το καλοκαίρι, συνήθως δεν τους έχουν διαθέσιμους τον χειμώνα αφού θα έχουν αλλάξει εργοδότες. Συνήθως από τις καλοκαιρινές καλλιέργειες το οικονομικό αποτέλεσμα δεν είναι θετικό. Όταν όμως έχουμε τόσο μεγάλη ανομβρία, θα πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, όπως για παράδειγμα να φτιάξουμε όλοι ομβροδεξαμενές, όσοι δεν έχουμε, ώστε να αποθηκεύουμε αυτό το λίγο νερό της βροχής του χειμώνα. 

Φτυλάκης
Ο κ. Μάριος Φτυλάκης

Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες της ελιάς, η στάγδην άρδευση είναι μονόδρομος και θα μπορούσε να μας εξοικονομήσει κάποια ποσότητα νερού, ενώ θα μας ποτίσει πιο σωστά τα ελαιόδεντρά μας, εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις πιο δύσβατες περιοχές», μας είπε ο γεωπόνος Μάριος Φτυλάκης. 

Πέφτει η στάθμη στα Μπραμιανά

Στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών σήμερα, παρά την παρατεταμένη ανομβρία, έχει μείνει μια μεγάλη ποσότητα αρδευτικού νερού, που βρίσκεται μεταξύ των 8,8 και 9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Είναι όμως φανερό από τα σημάδια στις όχθες του ταμιευτήρα ότι καθημερινά τον Μάρτη και τον Απρίλη η στάθμη του νερού πέφτει ένα μέτρο περίπου.

«Αυτή η ποσότητα του νερού μάς φτάνει να περάσουμε το καλοκαίρι, να ολοκληρώσουμε τη σεζόν και να ξεκινήσουμε την επόμενη», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει μεγάλη οικονομία στο νερό, εφαρμόζοντας τον κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού, και τα έχουμε καταφέρει καλά παρότι στην Ιεράπετρα έβρεξε τον χειμώνα πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Κρήτη. Έχουμε το μικρότερο πρόβλημα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Κρήτη, αλλά δεν έχουμε ακόμη επάρκεια αρδευτικού νερού. Ελπίζαμε με τα συμπληρωματικά έργα και τη νέα προσαγωγό του Μύρτου ότι θα είχαμε περισσότερη ροή νερού στον ταμιευτήρα. Αλλά όλα αυτά έχουν σταματήσει. Έχουμε κι εμείς πρόβλημα, όπως έχει όλη η Κρήτη. 

Παπαδάκης
Ο κ. Μανόλης Παπαδάκης

Κάναμε μια σύσταση στους παραγωγούς μας να μην καλλιεργούν το καλοκαίρι, γιατί καταναλώνουν το νερό που δικαιούνται και δεν έχουν στη συνέχεια νερό για τις χειμωνιάτικες καλλιέργειες. Στις καλοκαιρινές είναι κερδοφόρα η μία στις πέντε καλλιέργειες». 

Κακή χρονιά για τα αγγούρια - Μειωμένη παραγωγή κατά 40%

Οι προηγούμενες δύο χρονιές ήταν πολύ καλές για την καλλιέργεια του αγγουριού. 
«Η φετινή όμως ήταν -40% κάτω και σε οικονομικά αποτελέσματα και σε όγκο παραγωγής λόγω του ζεστού χειμώνα. Γενικά φέτος τον χειμώνα φυτεύτηκαν πανελλαδικά +2.000 στρέμματα με αγγούρι και οι εξαγωγές αυξήθηκαν γύρω στο 5,6%. Πάνω από τα μισά στρέμματα που ήταν φυτεμένα με αγγούρι φυτεύτηκαν ή θα φυτευτούν με καλοκαιρινό αγγούρι, ντομάτα και βελανίδι. Ας το ξανασκεφτούν οι παραγωγοί μας, γιατί έχουμε πρόβλημα αρδευτικού νερού και ο ανταγωνισμός το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ σκληρός», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο Φώντας Δουλούμης, ταμίας του Α.Σ. “Ανατολή”.

Δουλούμης
Ο κ. Φώντας Δουλούμης

«Η χειμωνική καλλιέργεια αγγουριού βγήκε πιο πρώιμα και οι παραγωγοί στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καλοκαιρινές καλλιέργειες. Οι τιμές ήταν φυσιολογικές, αλλά η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά περίπου 40%. Όλες οι καλλιέργειες κηπευτικών παρουσιάζουν μείωση στον όγκο παραγωγής, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν φυτέψει δεύτερες καλλιέργειες αγγουριού, ντομάτας, βελανιδιού και πιπεριάς. Η λειψυδρία απασχολεί σίγουρα τους αγρότες μας, αλλά το πρόβλημα θα το δούμε πιο έντονα την επόμενη χρονιά, αφού είναι σίγουρο ότι όσο μειώνεται το νερό χαλάει η ποιότητά του και θα βρούμε μπροστά μας το πρόβλημα των αυξημένων χλωρίων και της υψηλής αγωγιμότητας, που μειώνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή κηπευτικών», μας είπε ο γεωπόνος της Ομάδας Παραγωγών του Α.Σ. “Ανατολή” Μιχάλης Βασιλάκης.

Βασιλάκης
Ο κ. Μιχάλης Βασιλάκης

 Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας