Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού έχει καθιερωθεί η 2η Απριλίου, με απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ανθρώπων στην κοινωνία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, το πρωί της Τρίτης, οι ειδικές δομές της Σητείας συναντήθηκαν στον χώρο της παιδικής χαράς στην Πλαστήρα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν από κοινού μία όμορφη δράση. Ο λόγος για το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό, το ΕΕΕΕΚ Σητείας και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Δήμητρα». Μαθητές και ωφελούμενοι των δομών μαζί με εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό θέλησαν να ζωγραφίσουν ένα ουράνιο τόξο, αφού -όπως είπαν- τα χρώματα του φάσματος του αυτισμού είναι σαν εκείνα του ουράνιου τόξου… Και θα ήθελαν η ζωγραφιά αυτή να υπενθυμίζει και να διαχέει το μήνυμα ότι «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί».
Κινδύνευσε ωφελούμενη
Ωστόσο προς το τέλος της δράσης συνέβη ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό αναδεικνύοντας την σημασία του μηνύματος στην πράξη. Αφορούσε την πνιγμονή από ξένο σώμα, ωφελούμενης του ΚΔΑΠ, την ώρα που έτρωγε κέικ. Έγινε απόφραξη, το κορίτσι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Έσπευσε ο Σχολικός Νοσηλευτής που ΕΥΤΥΧΩΣ παρέχει τις υπηρεσίες του φέτος στο ΕΕΕΕΚ Σητείας. Ο κ. Μιχάλης Ψαθάκης διαπίστωσε ότι το παιδί δεν μπορούσε να αναπνεύσει. «Άρχισαν να πέφτουν οι σφυγμοί. Είχε έλλειψη οξυγόνου, λόγω του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει», όπως μας είπε.
Ο Σχολικός Νοσηλευτής προχώρησε στην προβλεπόμενη διαδικασία βάσει του πρωτόκολλου σε αυτές τις περιπτώσεις -λαβή χάιμλιχ, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να βγει το κομμάτι του κέικ, που ήταν συμπαγές στον αεραγωγό. Καθώς περνούσαν τα δευτερόλεπτα, σταμάτησε η λειτουργία της καρδιάς, δεν υπήρχε σφυγμός. Ο Σχολικός Νοσηλευτής ξεκίνησε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και περίπου δύο λεπτά μετά από συνεχείς θωρακικές συμπιέσεις, το παιδί πήρε ανάσα και ζωντάνεψε. Δεδομένου ότι είχε παραμείνει ένα κομμάτι του ξένου σώματος, δυσκόλευε την ανάσα, όμως δεν υπήρχε πλήρης απόφραξη όπως αρχικά που θα κόστιζε τη ζωή του, όπως μας είπε ο κ. Ψαθάκης. «Όταν επανήλθε κι είχε ξανά σφυγμό μετά τις θωρακικές συμπιέσεις, είχαμε το παιδί σε θέση ανάνηψης, ήλεγχα συνεχώς στην καρωτιδική αρτηρία τον σφυγμό. Είχε καλό σφυγμό, είχε αποφύγει τον κίνδυνο εκείνη την στιγμή».
Στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, μεταφέροντας το παιδί στο Νοσοκομείο Σητείας. Από εκεί σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, νοσηλευόμενο εκτός κινδύνου σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση.
Τυχερό μέσα στην ατυχία του ήταν το συγκεκριμένο παιδί, αφού ευτυχώς παρών ήταν την στιγμή που πνίγηκε από ξένο σώμα, Σχολικός Νοσηλευτής του ΕΕΕΕΚ Σητείας στο σημείο για να το επαναφέρει στην ουσία στη ζωή. Εάν όμως δεν υπήρχε, τί θα γινόταν; Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στις υπόλοιπες ειδικές δομές της περιοχής. Αυτό είναι μέγιστο θέμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάκης, αυτή την στιγμή ούτε το Ειδικό Νηπιαγωγείο ούτε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σητείας έχουν Σχολικό Νοσηλευτή. «Μα στα ειδικά σχολεία είναι πιο επικίνδυνο να πάθει κάτι ένα παιδί! Θα πρέπει δηλαδή να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή για να γίνει το αυτονόητο; Όπως δε γίνεται να λειτουργεί ένα νοσοκομείο χωρίς να έχει προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό έτσι δεν γίνεται να λειτουργεί κι ένα ειδικό σχολείο. Είναι τραγικό. Θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους να υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή