Πολλές και σημαντικές είναι οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την φετινή σχολική χρονιά στο ΕΕΕΕΚ Σητείας. Με αφορμή την πρόσφατη που αφορούσε ενημέρωση για θέματα στοματικής υγείας και οδοντιατρική εξέταση των παιδιών, η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ κ. Ελένη Δρετάκη αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για θέματα Υγείας, η κ. Αικατερίνη Μαρκάκη Επισκέπτρια Υγείας ενημέρωσε το μαθητικό δυναμικό του σχολείου για θέματα σεξουαλικής κι αναπαραγωγικής υγείας σε παιδιά με αναπηρία, ενώ η κ. Ελένη Βρίκου Διατροφολόγος του Νοσοκομείου Σητείας ενημέρωσε τους μαθητές σε θέματα υγιεινής διατροφής.
Επίσης, λειτουργεί Blog υπό την επιμέλεια της Καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Γεωργίας Αλμπάνη, όπου μεταφέρονται όλες οι δράσεις του σχολείου.
Φέτος έχει καταβληθεί προσπάθεια στην κατεύθυνση περαιτέρω εξωστρέφειας της σχολικής δομής. «Διαπιστώσαμε ότι αν και 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, αρκετοί δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι ΕΕΕΕΚ, πού βρισκόμαστε, ποιό ακριβώς είναι το έργο που παράγεται. Έτσι εκτός από το ενημερωτικό φυλλάδιο που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο της Πληροφορικής και το οποίο διανέμουμε στα σχολεία και στους συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να εργαστούμε σε δύο άξονες προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος περισσότερο το σχολείο μας και να υπάρχει και μία σχέση γνώσης κι εμπιστοσύνης για το τί μπορεί να προσφέρει αυτό το σχολείο».
Επισκέψεις
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε η κ. Δρετάκη έγιναν διάφορες διδακτικές επισκέψεις στην πόλη. Ομάδες μαθητών μαζί με Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο ή Εργοθεραπεύτρια ή Εκπαιδευτικό επισκέφθηκαν χώρους, όπως η Λαϊκή Αγορά, S/M, χώρο εστίασης, κατάστημα οπτικών, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Σητείας, το ΚΕΠ, τον ΟΑΕΔ, καφετέρια της πόλης, Νηπιαγωγείο, φαρμακείο. «Αυτές οι δράσεις αποβλέπουν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην απόκτηση διάφορων δεξιοτήτων που δεν είναι αυτονόητο ότι τις κατέχουν», πρόσθεσε.
Θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε γεωπονικό κατάστημα, σε τσαγκαράδικο, σε κατάστημα παραδοσιακών γλυκών και σε καθαριστήριο.
Αυτόνομη διαβίωση
Ένα άλλο πρόγραμμα που υλοποιεί το ΕΕΕΕΚ φέτος σχετίζεται με την ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης των μαθητών και κυρίως αυτών που θα αποφοιτήσουν σύντομα από το σχολείο «για να ενισχυθεί η αυτοεξυπηρέτησή τους, η αυτονομία τους, η αλληλεπίδραση και η εξοικείωση του κάθε ατόμου με την κοινότητα στην οποία ζει.» Έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια στον τομέα της σίτισης σε συνεργασία με το εργαστήρι Μαγειρικής.
Η ιδέα ήταν να διαλέγει ένας- ένας μαθητής την συνταγή που του αρέσει να μαγειρεύει, να αγοράσει τα προϊόντα που χρειάζεται για να παρασκευάσει την συνταγή του, να εξοικειωθεί στην ανταλλαγή χρημάτων, να προμηθευτεί τα υλικά και ακολούθως να μαγειρέψει στο Εργαστήρι Μαγειρικής και να σερβίρει τη δημιουργία του στους συμμαθητές του.
«Οπότε όλη η διαδικασία, από την αγορά των προϊόντων μέχρι το σερβίρισμα θα ήταν αποκλειστική δική του ευθύνη, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Η δράση πραγματοποιήθηκε με τέσσερις μαθητές», εξήγησε.
Σχολικός νοσηλευτής
Επίσης φέτος πραγματοποιήθηκε ένα καινοτόμο πρόγραμμα με την παρουσία σχολικού νοσηλευτή στο πλαίσιο του οποίου, σε όλα τα σχολεία της Σητείας, έγιναν σεμινάρια πρώτων βοηθειών. «Οπότε εκπαιδευτικοί και μαθητές έμαθαν στην πράξη πώς να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες που είναι πολύ σημαντικό», επεσήμανε.
Δράσεις για τον αυτισμό
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό στις 2 Απριλίου, το ΕΕΕΕΚ προγραμματίζει συνάντηση με τις ειδικές δομές της Σητείας, δηλαδή το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και το ΚΔΑΠ ώστε από κοινού να πραγματοποιηθούν δράσεις.
Φέτος στο ΕΕΕΕΚ Σητείας φοιτούν 12 μαθητές. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με λιγότερους από όσους προβλέπεται εκπαιδευτικούς μέχρι το Δεκέμβριο και το πρόγραμμα ήταν τετράωρο.
Στη συνέχεια τον Ιανουάριο με την προσθήκη ενός ακόμα εκπαιδευτικού το πρόγραμμα έγινε πεντάωρο και από τον Φεβρουάριο που στελεχώθηκε λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη όπως επίσης και τα τρία εργαστήρια του δηλαδή Κηπουρικής, Αγγειοπλαστικής, Μαγειρικής, τα οποία μάλιστα είναι πολύ δημιουργικά.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Το ΕΕΕΕΚ
Πηγή : Ανατολή