Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στο Μετρό της Αθήνας θα προβάλλεται το Γεωπάρκο

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/03/2000-sit-geop.jpg

Και στο μετρό της Αθήνας, το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες ανθρώπους Έλληνες και αλλοδαπούς, αναμένεται να προβάλλονται εντός της τρέχουσας χρονιάς τα Ελληνικά Γεωπάρκα, μεταξύ των οποίων και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Unesco Σητείας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του κ. Νίκου Ζούρου Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η οποία συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνικού φόρουμ στην Τουρκία, στο περιθώριο των εργασιών του 49ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο συνέδριο η Σητεία εκπροσωπήθηκε από το Συντονιστή του Γεωπάρκου Βαγγέλη Περράκη και τον Αντιδήμαρχο Κωστή Λυμπερίου. Για μία άρτια οργάνωση και άξια αναφοράς φιλοξενία έκανε λόγο ο κ. Περράκης, ως προς το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της 49η συνάντησης της Συντονιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από 5 έως 7 Μαρτίου. Συγκεκριμένα οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο Γεωπάρκο Kula-Saluhli.

 Οι εντυπώσεις

«Η οργάνωση του συνεδρίου ήταν εξαιρετική, ενώ η φιλοξενία ήταν μοναδική» σημείωσε ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας. Στη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν σειρά εσωτερικών θεμάτων που απασχολούν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, σχετικά με την καλύτερη οργάνωση, τη συνέργεια μεταξύ των κρατών. Πραγματοποιήθηκαν παράλληλα πολλά εργαστήρια με την συμμετοχή των ομάδων του Δικτύου στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, του τουρισμού, των φυσικών καταστροφών κά. «Έγιναν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων στην κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού κι ενημέρωσης του κόσμου για το τί συμβαίνει στα Γεωπάρκα μας».

 Οι εκλογές

Στη διάρκεια του συνεδρίου διεξήχθησαν και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια. Ομόφωνα -σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους της Ελλάδας- επανεξελέγη ο κ. Μπάμπης Φασουλάς ως Αναπληρωτής Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου, ενώ εξελέγη ως νέο μέλος στην Επιτροπή ο Ηλίας Βαλιάκος από το Γεωπάρκο της Λέσβου.

«Έχουμε λοιπόν δύο εκπροσώπους από τα Ελληνικά Γεωπάρκα στην αρχική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι και μία αναγνώριση μέσα από το Δίκτυο της προσφοράς αυτών των δύο ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά από την αρχή της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, για πάνω από 20 χρόνια. Και πιστεύω ότι αναγνωρίζεται πλέον παγκόσμια η συμβολή των Ελληνικών Γεωπάρκων στη δημιουργία και την λειτουργία του Δικτύου, του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου», τόνισε ο κ. Περράκης.

 Οι δράσεις

Όπως προαναφέρθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου στην Τουρκία, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει σειρά θεμάτων που το αφορούν. Μεταξύ αυτών οι εξελίξεις που αφορούν την διαδικασία προβολής-διαφήμισης όλων των Ελληνικών Γεωπάρκων στο μετρό της Αθήνας. «Μία σημαντική πρωτοβουλία του Νίκου Ζούρου, που θα βοηθήσει πολύ στην προβολή των Γεωπάρκων της Ελλάδας, μέσω ενός ΜΜΜ, που το επισκέπτεται εκατομμύριο κόσμος καθημερινά. Υπάρχει η συνεννόηση, η δράση αυτή να είναι δωρεάν. Είναι σαφώς μία πολύ θετική εξέλιξη. Πιθανόν, αν υπάρξει σύμφωνη γνώμη των Γεωπάρκων -δηλαδή να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του ποσού των 1.500 ευρώ για τη δημιουργία video για το κάθε Γεωπάρκο- να παρουσιάζεται επιπλέον, μετά την γενική προβολή των Γεωπάρκων της Ελλάδας, και το κάθε Γεωπάρκο ξεχωριστά, διαδικασία επίσης που θα είναι δωρεάν. Το μόνο κόστος επαναλαμβάνω αφορά την παραγωγή του video. Εκτιμάται, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, η δράση να υλοποιηθεί έως τις αρχές Καλοκαιριού»

Επίσης συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας δράσης, αλλά και ο προσεχής προγραμματισμός των Γεωπάρκων, όπως οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που θα εορτασθεί φέτος, αλλά και ο προγραμματισμός εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων. Επίσης η λειτουργία και φέτος των Θερινών Σχολείων που πραγματοποιούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα. Στην Σητεία θα λάβει χώρα η δράση τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας