Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Διαδικτυακή Ομιλία της Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου στην Στέγη ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ

 

Ομιλία της Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου, επίτιμης Διευθύντριας ΥΠΠΟ , Διευθύντριας των ανασκαφών Πετρά Σητείας.

Έργα και ημέρες της Harriet Boyd (Χάριετ Μπόιντ), νοσοκόμας, δημοκράτισσας και αρχαιολόγου, ανασκαφέως των Γουρνιών
H Aμερικανίδα Harriet Boyd (1871-1945),

η πρώτη γυναίκα που οργάνωσε, διηύθυνε και δημοσίευσε ανασκαφές σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι γνωστή στην περιοχή μας, διότι υπήρξε η ανασκαφέας των Γουρνιών (και πριν από αυτά του Καβουσιού). Όμως το υπέροχο αυτό χαρισματικό άτομο ήταν πολλά περισσότερα από αρχαιολόγος: Νοσοκόμα που βοήθησε ουσιαστικά στον άτυχο Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο του 1897, και αργότερα στον πρώτο Παγκόσμιο Πολέμο, οργανώνοντας και ένα νοσοκομείο στην Κέρκυρα για τραυματισμένους και άρρωστους από τυφοειδή πυρετό Σέρβους αιχμαλώτους. Η πρώτη γυναίκα που οδήγησε νοσοκομειακό αυτοκίνητο στην ορεινή Γαλλία, επίσης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή που βοήθησε στις αρχές του 20ού αιώνα γυναίκες να γεννήσουν και μωρά να κρατηθούν στη ζωή στο απομονωμένο Καβούσι διδάσκοντάς τους καλύτερες συνθήκες υγιεινής. Δημοκράτισσα και σοσιαλίστρια, με έντονο πολιτικό έργο, υποστήριζε ότι το μέλλον της Ευρώπης μετά τον πόλεμο δεν μπορεί να είναι άλλο από μια ομοσπονδία κρατών, οραματιζόμενη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, με νέα άνοδο του φασισμού, πολέμους, καταστροφές και πείνα, παράλληλα με την υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών, στάσεις ζωής, όπως αυτή της Harriet Boyd μπορούν να αποτελέσουν φωτεινούς φάρους.

Η Δρ. ΜΕΤΑΞΙΑ ΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ είναι αρχαιολόγος και γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα με θέμα διατριβής την κεραμική της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην Ανατολική Κρήτη. Διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Βristol για δύο χρόνια, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας στη Ρώμη, ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και αργότερα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Έχει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα περισσότερα χρόνια στην Κρήτη. Από το 2007 έως το 2011 ήταν Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση
στο Facebook στη σελίδα μας https://www.facebook.com/stegivitsentzoskornaros/
στο Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://us06web.zoom.us/j/89766725529
Επίσης, εντός 1-2 εργάσιμων ημερών, θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”
https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA

Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας