Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

“Φωτιά” στις τιμές των καυσίμων – Πλησιάζει τα 2 ευρώ η αμόλυβδη στα πρατήρια της Κρήτης

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-11/kausima%2C%20venzini.jpg.webp?itok=m0Un16Nh

Σε απλησίαστα επίπεδα για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επαγγελματιών φτάνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να διαμορφώνεται στα 1,90 λεπτά το λίτρο, την ίδια στιγμή που στις Κυκλάδες έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και στην Κρήτη είναι μια ανάσα χαμηλότερα

Την ανοδική της πορεία συνεχίζει η τιμή της αμόλυβδης, που στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Κρήτης είναι οριακά κάτω από τα 2 ευρώ. Με τις μετακινήσεις των πολιτών να αυξάνονται λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, η νέα άνοδος στα καύσιμα έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα βάρη στους ήδη επιβαρυμένους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, σε απλησίαστα επίπεδα για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επαγγελματιών φτάνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά να διαμορφώνεται στα 1,90 λεπτά το λίτρο, την ίδια στιγμή που στις Κυκλάδες έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και στην Κρήτη είναι μια ανάσα χαμηλότερα. Με τους πολίτες να γεμίζουν να ρεζερβουάρ τους λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, το κόστος των μετακινήσεων εκτοξεύεται.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 14 Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου έφτασε στα 1,94 ευρώ το λίτρο, στον νομό Ρεθύμνου καταγράφηκε η υψηλότερη, με τη μέση τιμή της να αγγίζει το 1,97 ενώ στα Χανιά διαμορφώθηκε σε 1,93 ευρώ.

Στις 18 Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,814 ευρώ το λίτρο και σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 13 Μαρτίου, η μέση τιμή ξεπέρασε το 1,90 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 5%.

Αυξήσεις παρατηρούνται και στο πετρέλαιο κίνησης. Η μέση τιμή του ντίζελ στις 18 Ιανουαρίου έφτασε το 1,644 ευρώ και στα μέσα Μαρτίου σκαρφάλωσε κατά 3,6% φτάνοντας στο 1,704 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές έχουν ανέβει, η ζήτηση αυξάνεται και η πρόβλεψη είναι πως από σήμερα αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις 2 ή και 3 λεπτών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Βασική αιτία των αυξήσεων είναι οι διεθνείς τιμές του αργού, καθώς το Βrent έχει ξεπεράσει στις αγορές τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας