Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Τα έργα του βιολογικού Παλαικάστρου και η τριτοβάθμια αναβάθμιση Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/02/x-wastewater-treatment-plant-1200x514-1-e1706873986500.jpg

Καθήκοντα Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σητείας ανέλαβε εκ νέου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Συλλιγαρδάκης. Στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής περιόδου, αλλά και του νέου έτους ο κ. Συλλιγαρδάκης

τόνισε ότι «η διοίκηση σε συνεργασία με το προσωπικό της δημοτικής επιχείρησης θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με σκοπό την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Στην κατεύθυνση αυτή και η νέα στοχοθεσία αφορά την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, την υλοποίηση έργων και μελετών επ’ ωφελεία του τόπου και των πολιτών, συνολικά του Δήμου Σητείας.

«Εκ προοιμίου, το αντικείμενο της ΔΕΥΑΣ είναι δύσκολο, το οποίο καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας. Αφορά την διαχείριση του νερού, περιλαμβάνοντας δίκτυα νερού, δίκτυα λυμάτων, αντλιοστάσια, Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη… Η έκταση του Δήμου Σητείας είναι τεράστια και είμαστε σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίζουμε βλάβες από την Λάστρο μέχρι το Παλαίκαστρο, μέχρι τη Ζάκρο κλπ. Είναι δύσκολη μία τέτοια κατάσταση αλλά προσπαθούμε να την διαχειριζόμαστε καθημερινά και να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν».

Απολογισμός

«Η προηγούμενη θητεία», συνέχισε, «δεν ήταν εύκολη λόγω πολλών παραγόντων μεταξύ των οποίων οι δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, τα οικονομικά δεδομένα της ΔΕΥΑΣ -στο πλαίσιο των οποίων έπρεπε η διοίκηση να διαχειριστεί ένα έλλειμμα της τάξης περίπου των 330.000 ευρώ, το οποίο κατάφερε να μηδενίσει. Επίσης λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού καθώς και της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους με επιπτώσεις και στην λειτουργία της επιχείρησης. Κατεβλήθη μία πραγματικά μεγάλη προσπάθεια και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα, να βρούμε και να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτήσεις, να λύσουμε προβλήματα, να προχωρήσουμε μελέτες, να ξεκινήσουμε έργα και βέβαια να ανταποκριθούμε στο μέγιστο βαθμό στα προβλήματα της καθημερινότητας, με κύριο αυτών των βλαβών σε όλη την επικράτεια του δήμου Σητείας.

Αυτό δεν είναι απλό διότι η έκταση του δήμου είναι τεράστια, τα δίκτυα σε αρκετές περιοχές είναι παλαιά οπότε οι βλάβες είναι συχνές, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε και ο απαιτούμενος εξοπλισμός όχι μόνο σε ότι αφορά μηχανήματα αλλά και τα οχήματα που είχε στην διάθεση της η ΔΕΥΑΣ. Πιστεύω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι προσπάθειες έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Προφανώς έχουμε δρόμο μπροστά μας. Όμως έχουν γίνει θετικά βήματα με την πολύτιμη συμβολή επαναλαμβάνω του προσωπικού, την στήριξη του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη και των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και του πρώην Υπουργού και νυν Αντιπροέδρου, Βουλευτή Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη».

 

Τα έργα που υλοποιούνται

«Η προσπάθεια είναι διαρκής κι ασφαλώς συνεχίζεται και στο ξεκίνημα του νέου χρόνου. Αυτή την περίοδο δίδεται έμφαση μεταξύ όλων των άλλων, στα έργα που υλοποιούνται και είναι σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών είναι το έργο του Βιολογικού στο Παλαίκαστρο, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα για να ξεκινήσει μετά το υποέργο των δικτύων. Εφ’ όσον αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα, αρμοδιότητας του εργολάβου, εκτιμάται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του Καλοκαιριού. Το συνολικό ποσό του έργου ανέρχεται στα 4.300.000 ευρώ.

Ένα άλλο μεγάλο έργο, που υλοποιείται, είναι αυτό της Τριτοβάθμιας Αναβάθμισης του Βιολογικού της Σητείας, της τάξης του 1.250.000 ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο ολοκληρώνεται για να προχωρήσει σε περίπου ένα δίμηνο η δημοπράτηση του επόμενου έργου – προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ – μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το παραγόμενο νερό για άρδευση σε μία μεγάλη έκταση, περίπου μέχρι την περιοχή της Φανερωμένης. Μιλάμε για 800.000 κυβικά μέτρα  τον χρόνο προς όφελος των κατοίκων και του δήμου.

Την επίβλεψη των προαναφερόμενων έργων έχει αναλάβει η ΔΕΥΑΣ, κάτι που λειτουργεί ακόμη πιο πιεστικά στην λειτουργία της επιχείρησης δεδομένης της έλλειψης προσωπικού που υπάρχει», σημείωσε.

 

Προετοιμάζονται

«Τις επόμενες ημέρες επιπρόσθετα, αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του έργου κατασκευής επέκτασης ομβρίων υδάτων στην ΤΚ. Σκοπής, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί η μελέτη  η οποία περιλαμβάνει εξοπλισμό γεώτρησης και νέα δίκτυα από τη Ρίζα μέχρι τη Σητεία, προϋπολογισμού 3,5 εκατομ., στο πλαίσιο του προγράμματος Τρίτσης.  Γενικότερα έχουμε πολλή δουλειά για την συνέχεια αναφορικά με έργα, μελέτες, παρεμβάσεις. Ασφαλώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑΣ είναι σημαντικό. Προσπαθούμε όμως με τα υπάρχοντα δεδομένα να διαχειριστούμε την κατάσταση», συμπλήρωσε.

 

Για την τιμολογιακή πολιτική

Με αφορμή και την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΣ πρόσφατα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σητείας ο κ. Συλλιγαρδάκης τόνισε ότι «παρ’ όλη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, η αύξηση είναι μηδενική, ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το ενεργειακό κόστος από 350.000 εκτοξεύτηκε στις 580.000 για τη ΔΕΥΑΣ. Ωστόσο εμείς δεν προχωρήσαμε σε αύξηση, αλλά ουσιαστικά σε μείωση. Γιατί, ο πληθωρισμός, μέσο όρο το 2023 έτρεξε με 4,8% -5%. Εμείς όμως διατηρήσαμε σταθερές τις τιμές. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά μείωση των τιμολογίων».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας