Το νομοσχέδιο «Άργος» ετέθη επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων των Κυνηγετικών Συλλόγων Νομού Λασιθίου με την Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα προβλεπόμενα και δη συγκεκριμένα σημεία του νόμου, που -όπως τονίστηκε- δεν στοχεύει στην επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, αλλά στην οικονομική αφαίμαξη των πολιτών στοχοποιώντας τον κυνηγετικό κόσμο που αριθμεί πάνω από 200.000 πανελλαδικά.Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στην Παχειά Άμμο, την πρόσκληση απηύθυναν από κοινού οι Κυνηγετικοί Συλλόγοι του Νομού. Συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Σητείας Μανόλης Λιλιμπάκης, της Ιεράπετρας Άρης Δουβίτσας, του Αγίου Νικολάου Κωνσταντίνος Πάγκαλος και της Νεάπολης Μανόλης Φονιαδάκης.
Ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ 21 Ιανουαρίου, αλλά δόθηκε εξάμηνη παράταση, στην ουσία λόγω των ευρωεκλογών, να διεξαχθούν πρώτα και μετά να εφαρμοστεί δηλαδή, όπως αναφέρεται από την πλευρά των κυνηγών και τόνισε ο κ. Λιλιμπάκης. Ευχαρίστησε «και δημόσια για την άμεση ανταπόκρισή της στο κάλεσμα των συλλόγων του Νομού την κ. Σπυριδάκη, η οποία με προσοχή άκουσε τους εκπροσώπους τους και ακολούθησε μία παραγωγική συζήτηση με την κ. Σπυριδάκη να εκφράζει την στήριξή της στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την αλλαγή δεδομένων του νόμου.
Το μοναδικό θέμα συζήτησης κατά την συνάντηση με την κ. Σπυριδάκη ήταν το νομοσχέδιο “Αργος”, του οποίου η εφαρμογή έχει λάβει εξάμηνη παράταση. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει δημιουργηθεί για εμάς, χωρίς εμάς. Είναι ενάντια στον κυνηγετικό κόσμο, έχει πολλές ελλείψεις και περιλαμβάνει μέτρα μη εφαρμόσιμα. Η κ. Σπυριδάκη κατανόησε τις ενστάσεις μας και από τη δικιά της θέση θα προωθήσει και θα προσπαθήσει για την τροποποίηση του νομοσχεδίου.
Επισημάναμε στην συζήτηση βασικά σημεία, όπως το χαράτσι των 150 ευρώ για την αποστολή DNA για το κάθε σκυλί. Την ίδρυση πενταμελών επιτροπών με την συμμετοχή δύο μελών αναγνωρισμένων φιλοζωικών οργανώσεων, ενός μέλους από τον εκάστοτε δήμο, ενός εκπαιδευτή σκύλων κι ενός κτηνιάτρου. Δεν υπάρχει κανένα μέλος από την πλευρά του κυνηγετικού κόσμου, που είναι χιλιάδες ανά την Ελλάδα. Επίσης σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποχρεωτικών στειρώσεων θα συντελέσει ώστε να χαθούν οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων κάτι που δεν είναι σωστό. Να υπενθυμίσουμε ότι και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο και δη για τον κυνηγετικό κόσμο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Ν.Δ. στοχοποιεί τον κυνηγετικό κόσμο της χώρας δεν ήταν ποτέ σύμμαχος σε κανένα ζήτημα ή πρόβλημα των κυνηγών. Πάντα βρίσκαμε τοίχο. Όπως την περίοδο του κορονοϊού. Τώρα με το νομοσχέδιο επιχειρείται δήθεν να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Στοχοποιούν και πάλι τον κυνηγετικό κόσμο εστιάζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο σε ένα μικρό ποσοστό 5% – το οποίο σαφώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά πείτε μου ένα τέλειο κλάδο- κυνηγών, που δεν έχουν απόλυτα ορθή στάση και συμπεριφορά και τιμωρούν το σύνολο των κυνηγών, περισσότερων από 200.000 στην χώρα μας. Με τρόπο κάθετο και χωρίς συζήτηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.
Η κυβέρνηση έχει ακούσει κάποια ανώτατα στελέχη φιλοζωικών οργανώσεων που κατηγορούν μόνο τους κυνηγούς γιατί δεν τους αρέσει η δραστηριότητα αυτή, ενώ δεν έχει λάβει υπ’ όψιν την πραγματικότητα και από την πλευρά του κυνηγετικού κόσμου. Εμείς είχαμε συναντηθεί στο παρελθόν και με τον τότε υπουργό και Βουλευτή Λασιθίου και Αντιπρόεδρο σήμερα της Βουλής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Είχαμε συζητήσει και είχαμε αναφέρει τους προβληματισμούς, τις ενστάσεις μας, την αγωνία μας, την οποία κατανόησε ο κ. Πλακιωτάκης.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν διαφωνούμε στην εφαρμογή ενός νομοσχεδίου που θα έχει ουσία, που θα επιλύει προβλήματα, αλλά το συγκεκριμένο δεν έχει αυτή την κατεύθυνση. Και δεν γίνεται να πονάει το δάκτυλο και να κόβουμε το χέρι… Και δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι κυνηγοί έχουν δείξει στην πράξη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι είναι ευσυνείδητοι. Κι τίθεται και το ερώτημα, μόνο με τα σκυλιά υπάρχει πρόβλημα; Με τις γάτες όχι;».
Πηγή : Ανατολή
Εισπρακτικού χαρακτήρα
«Είναι», συνέχισε, «ένα νομοσχέδιο -επαναλαμβάνω- με εισπρακτικό χαρακτήρα. Υπάρχει πρόβλεψη και για τους πολίτες που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κρατήσουν τον σκύλο ή τη γάτα τους να το δηλώσουν στο δήμο τους, και θα ζητηθεί να γίνει προσπάθεια υιοθεσίας για ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το ζώο παραδίδεται στον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου και η παράδοση θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη 300 ευρώ! για το σκύλο και 100! για τη γάτα. Και για τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να αποκτήσει, να έχει και πάλι στην ιδιοκτησία του κάποιο άλλο ζώο. Δεν λύνεται λοιπόν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο, με την κοινή λογική. Αν σκεφτούμε ότι το microchip είναι πάνω από μία δεκαετία υποχρεωτικό και ακόμα δεν έχει κατορθωθεί από τον κρατικό μηχανισμό να ελεγχθεί η εφαρμογή του. Πόσο μάλλον τώρα με τα προβλεπόμενα της τράπεζας γενετικού υλικού κλπ. Αν υποθέσουμε ότι στην περιοχή της Σητείας όπου οι κυνηγοί είναι περισσότεροι από 1.000 με ένα μέσο όρο σκυλιών, ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 5.000 (είναι πολύ περισσότερα ). Συν τα ζώα που έχουν οι υπόλοιποι πολίτες. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων, για τα οποία, για να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία του νόμου, με δύο κτηνιάτρους που λειτουργούν στην περιοχή μας, θα χρειαστούν κάποια χρόνια, τρία -τέσσερα… Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα της αδεσποτίας. Είναι εισπρακτικό και ενάντια στον κυνηγετικό κόσμο, απλά και μόνο. Τίποτα παραπάνω».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ