Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Η τουριστική ανάπτυξη της Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/08/sitia-foto-e1691140453479.jpg

Ζητήματα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού και δη στην περιοχή της Σητείας ετέθησαν από τους εκπροσώπους των Τουριστικών Καταλυμάτων στην διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον Δήμαρχο Σητείας.

Συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Ζερβάκη επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης «Κνωσσός» Γιώργος Χριστοδουλάκης, η Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Στέλλα Τσακωνίκου, η Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Διαμερισμάτων Σητείας Άννα Ορφανουδάκη, η Αντιπρόεδρος Δήμητρα Γαλετάκη, η Γραμματέας Μαρία Βουτυράκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου Κων. Κοξαράκης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ανάληψης Μακρύ Γιαλού Γιάννης Καραβύτης. Παρών ήταν και ο Διευθυντής του ΕΟΤ Κρήτης Άρης Στρατάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου προβλήματα, αλλά και προτάσεις με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μέσα από έργα, παρεμβάσεις και συνέργειες. Έγινε επίσης ενημέρωση από τον κ. Ζερβάκη για τις προσπάθειες, τις παρεμβάσεις από την πλευρά του Δήμου και συνολικά τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η συνεργασία προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

 

Τα προβλήματα

Ο κ. Χριστοδουλάκης ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Ζερβάκη για την συνάντηση επισημαίνοντας ότι στόχο έχει την έναρξη μίας καλής συνεργασίας στο πλαίσιο μίας συλλογικής προσπάθειας στον σημαντικό για όλους τομέα του τουρισμού με τη δρομολόγηση δράσεων. Ευχαρίστησε παράλληλα για την διαχρονική στήριξη τον κ. Στρατάκη καθώς και όλους τους εκπροσώπους των παριστάμενων συλλόγων για τη συνεργασία.

– Τα μέλη των σωματείων εστιάσαν σε διάφορα ζητήματα και προτάσεις. Η κ. Ορφανουδάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα αναβάθμισης και καλλωπισμού των εισόδων κι εξόδων της πόλης αλλά και του παραλιακού μετώπου, με τη δημιουργία πεζοδρομίου, δενδροφύτεσης κλπ. καθώς και στην ενίσχυση των κάδων απορριμμάτων και δη στην πάνω γειτονιά της Σητείας.

– Ο κ. Κοξαράκης εστίασε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Παλαικάστρου. Όπως είπε, βασανίζει τον κόσμο καθώς και τα προβλήματα δυσοσμίας σε συγκεκριμένα, σημεία αλλά και καταλύματα της περιοχής που αποτελούν δυσφήμιση. Τόνισε την αναγκαιότητα υλοποίησης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων (διασύνδεση βιολογικού κλπ.), αλλά και την έλλειψη φωτισμού σε κάποια σημεία. Επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί διαχρονικά από το Σύλλογο για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Κουρεμένου, της οποίας οι συνθήκες είναι εξαιρετικές για το άθλημα -σπορ του Windsurfing στο πλαίσιο των οποίων είναι και η λειτουργία δύο σχολών καθώς και η προσέλκυση πολλών επισκεπτών κάθε χρόνο που αγαπούν και ασχολούνται με το windsurfing (περίπου το 70% της τουριστικής κίνησης). Επεσήμανε ότι στην περιοχή έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν πανελλήνιοι, ευρωπαϊκοί αγώνες με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τον τόπο, δράσεις που πρέπει να συνεχιστούν και να θεσμοθετηθούν σε ετήσια βάση. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι πέρυσι καταβλήθηκε μία προσπάθεια από την πλευρά του Συλλόγου -κατόπιν συνεννόησης με τον Σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου και το προεδρείο της Τοπικής Κοινότητας Παλαικάστρου. Υπήρξε θετική ανταπόκριση κι ακολούθησε προσωπική επαφή του ιδίου με τους ιθύνοντες της διοργάνωσης από τους οποίους δόθηκε το πράσινο σήμα, ωστόσο δεν καρποφόρησε στο παρά πέντε λόγω οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του Δήμου.

– Ο κ. Καραβίτης εστίασε σε ζητήματα καθαριότητας στην περιοχή της Δ.Ε. Ανάληψης, αλλά και ανακύκλωσης καθώς και στην έλλειψη σήμανσης στο τμήμα αυτό του Δήμου Σητείας.

 

Τουρισμός

Ο κ. Ζερβάκης ενημέρωσε «για τον σχεδιασμό του Δήμου στο κομμάτι του τουρισμού, το οποίο είναι πολυεπίπεδο και πολυσχιδές, αναφέροντας ότι απαιτείται κυρίως συνεργασία. Η Δημοτική αρχή έχει εστιάσει στην εξωστρέφεια του τόπου με σειρά ενεργειών όπως την πρόσληψη για πρώτη φορά στο Δήμο Συμβούλου Τουρισμού, που ήδη ο συγκεκριμένος (Σταύρος Κεφάλας) έχει επιτελέσει στο έπακρο το καθήκον του.

Αναφέρθηκε στην επαφή και συνεργασία με αεροπορική εταιρεία επιτυγχάνοντας το αποτέλεσμα τριών πτήσεων τσάρτερ από την Σκανδιναβία, που θα γίνουν τέσσερις, συν δύο από την Ιταλία. «Για πρώτη φορά η Easy Jet μία πολύ μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία low cost θα προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Σητείας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι «η δημοτική αρχή άλλαξε το σύνολο της εικόνας του παραλιακού μετώπου της Σητείας, ενώ αυτή τη στιγμή έχει δημοπρατηθεί ένα μεγάλο τμήμα στη λιμενολεκάνη, που θα γίνει μαρίνα για φιλοξενία 144 τουριστικών σκαφών. Τοποθετήθηκε υποθαλάσσιος φωτισμός που άλλαξε την εικόνα, ενώ υπάρχει μόνιμη καθαριότητα σε όλους τους χώρους του λιμανιού. Έγιναν πολλές προσπάθειες στην κατεύθυνση εξωστρέφειας και την προσέλκυση επισκεπτών».

Μίλησε για τον διαγωνισμό της κακαβιάς πέρυσι και την εγγραφή στο βιβλίο Γκίνες, που κάποιοι -όπως είπε- λοιδόρησαν το γεγονός, όμως η επισκεψιμότητα εκείνη την ημέρα στην Σητεία, δεν υπήρχε ποτέ.

Ο κ. Ζερβάκης στάθηκε και στο Γεωπάρκο Σητείας, «το οποίο για πρώτη φορά όπως τόνισε από την ίδρυση σαν οργανισμός έχει προσωπικό, χρήματα και δυνατότητες να κάνει πράγματα. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά το φαράγγι του Ρίχτη, το οποίο κάθε χρόνο έχει 30.000 επισκέπτες. Αυτά έγιναν ουσιαστικά σε δύο χρόνια αν αναλογιστείτε ότι δύο χρόνια είχαμε κορονοϊό και δε μπορούσε να γίνει τίποτα».

Στον τομέα της καθαριότητας πρόσθεσε ότι γίνονται καθημερινά προσπάθειες. Μάλιστα την Παρασκευή παρελήφθη το δεύτερο απορριμματοφόρο περισυλλογής βιοαποβλήτων και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να μην επιβαρύνεται ο ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργου του βιολογικού του Παλαικάστρου το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μία περιοχή που έχει μεγάλες δυνατότητες και στην οποία την περασμένη τετραετία έγιναν έργα που δεν έγιναν πουθενά αλλού.

Συνδέθηκε -συνέχισε- ο Κουρεμένος με τη Χιόνα, έγινε πεζοδρόμηση στο παραλιακό κομμάτι κά. Έγινε διαγράμμιση του δρόμου στο Παλαίκαστρο όμως οι ίδιοι οι ντόπιοι δεν το σεβάστηκαν και ο Δήμος Σητείας, όπως είπε, δεν έχει δημοτική αστυνομία και δεν μπορεί να το επιβλέψει. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία η ολοκλήρωση της μελέτης για την παράκαμψη του Παλαικάστρου. Για την προσπάθεια αναβίωσης του αγώνα surf πέρυσι, ανέφερε ότι δεν ευοδώθηκε γιατί δεν ήταν ολοκληρωμένος ο σχεδιασμός, χωρίς ωστόσο να θελήσει να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε ότι αφορά το αίτημα των εισόδων της πόλης, είπε ότι είναι στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος της ΟΧΕ, η αναβάθμιση των εισόδων από Ηράκλειο, Ιεράπετρα και Παλαίκαστρο.

Η πεζοδρόμηση του παραλιακού μετώπου είναι ευθύνη της Περιφέρειας, έχει ζητηθεί πολλές φορές από το Δήμο και υπάρχει ένα προσχέδιο όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. Στο αμέσως προσεχές διάστημα με ευθύνη της Περιφέρειας και με κατευθύνσεις από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα σχεδιαστεί ένα κομμάτι στην άκρη στο ρείθρο ώστε να υπάρχει δυνατότητα και αποφυγής κυματισμού και δημιουργίας χώρου πρόσβασης για διευκόλυνση περισσότερο των φοιτητών του ΕΛΜΕΠΑ. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα, προσπάθειες γίνονται καθημερινά. Όσο υπάρχουν άνθρωποι και υπάρχει οικονομική δραστηριότητα θα δημιουργούνται ανάγκες. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε συνεργασία με όλους τους φορείς. Το έχουμε προτάξει σαν Δημοτική Αρχή. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη συνεργασία όλων σας».

 

Ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ζερβάκη για την εποικοδομητική συζήτηση κι ανέφερε με την σειρά του ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί. Τόνισε ότι η Σητεία είναι μία ιδιαίτερα αγαπητή περιοχή, εστιάζοντας στην σπουδαιότητα της ύπαρξης του Γεωπάρκου που προσφέρει πραγματικά τόσες διαφορετικές δυνατότητες στον επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην δυνατότητα ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, που είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, όπως είπε στην Κρήτη, που μπορεί να αναπτυχθεί με συντονιστή την Περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους. Επεσήμανε ότι η περιοχή της Σητείας διαθέτει μοναδικό χώρο για την ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοσανίδας.

«Είμαστε», δήλωσε, «πολύ χαρούμενοι για την συνάντηση, την εγκάρδια υποδοχή του Δημάρχου, την ουσιαστική του ενημέρωση». Επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για την υλοποίηση έργων, για ενέργειες που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως η πρόσληψη συμβούλου τουρισμού, η λειτουργία της Επιτροπής τουρισμού, όπου συμμετέχουν και μέλη των τοπικών συλλόγων. Μίλησε με θερμά λόγια για την Ανατολική Κρήτη και τη Σητεία -όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φυσικό κάλλος, αλλά και την ιδιαίτερη φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας