Στο πλαίσιο έγκρισης της μελέτης οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Κολονέλο, διεξήχθη αυτοψία κι επιτόπιος έλεγχος στο συγκεκριμένο σημείο στην πόλη της Σητείας, έναντι των ΚΤΕΛ.
Συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λασιθίου Γιώργος Πάγκαλος, ο μελετητής Βασίλης Δεσποτάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Σπυριδάκης, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Νίκος Τσουκνάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την παρακολούθηση θεμάτων που αφορούν στην συνεργασία του δήμου με την Περιφέρεια Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ Σταύρος Ψωμαδάκης κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.Ο κ. Ζερβάκης τόνισε ότι «δοθείσης ευκαιρίας με τη μεγάλη πλημμύρα του 2022, αποφασίστηκε από το δήμο η ανάθεση μελέτης για την οριοθέτηση του Κολονέλου – ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το δήμο Σητείας και έχει να κάνει με την επέκταση του σχεδίου πόλης – καθώς και για να δοθούν από τους μελετητές οι κατευθύνσεις για τον τρόπο δράσης δημιουργώντας κάποιες παρεμβάσεις ούτως ώστε στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο δημιούργησε και το πλημμυρικό φαινόμενο στην περιοχή της Σητείας να μην επαναληφθεί.
Η μελέτη έχει γίνει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και έγινε η αυτοψία ώστε να εξετάσουμε και κάποια θέματα συνδυαστικά με την Διευθύνουσα Αρχή την Περιφέρεια Κρήτης και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να λύσουμε το σημαντικό αυτό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια το Δήμο Σητείας.»
«Στο σημείο της βάγκας λοιπόν του Κολονέλου», εξήγησε ο κ. Δεσποτάκης, «σταματάει η ανοικτή διατομή και συνεχίζει κλειστή μέχρι την παραλία. Η ανοικτή διατομή είναι τραπεζοειδής, είναι μέσα στα όρια του σχεδίου πόλης, 3 μέτρα βάση, 6 μέτρα στο πάνω μέρος και 1,5 μέτρο ύψος. Εδώ γίνεται συναρμογή με το υφιστάμενο τεχνικό, προχωράει υπόγεια μέχρι την πλατεία του σιντριβανιού και από την πλατεία και δεξιά του δρόμου φθάνει μέχρι τον παραλιακό, εκεί όπου υπάρχουν τα υφιστάμενα έργα. Η διατομή από ‘δω και πέρα είναι 4,5 μέτρα ορθογωνική επί 1,5. Στο σιντριβάνι, που ενώνεται και με άλλα υπόγεια νερά της πόλης, γίνεται 5,5 επί 1,5 για να καταλήξει σε ένα δίδυμο (2×3,5) 7 μέτρα κι 1,5 πάλι μέτρο ύψος στην εκβολή του, στην θάλασσα. Παρακάμπτουμε τον υφιστάμενο γιατί στην περίπτωση που έχουμε όμβρια, δεν θέλουμε αυτά να πλημμυρίσουν ξανά την πόλη. Επομένως τα έργα δεν θα παρακωλύσουν την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και μία λωρίδα για να γίνει η κυκλοφορία των οχημάτων από την αριστερή πλευρά- όπως πηγαίνουμε.
Το έργο εκτιμάται ότι δε θα έχει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, γιατί δεν έχουμε δασικά, natura, αρχαιολογικά. Και παρ’ όλο που η πολιτική της κυβέρνησης είναι σφιχτή στο να αδειοδοτεί εκτός κι εκτός σχεδίου υπογειοποιημένα ρέματα, εμείς, έχουμε στην ουσία επέκταση της υπογειοποίησης, οπότε εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και σε αυτό το κομμάτι. Ξέρουμε ότι, όταν σκάψουμε λίγο, ειδικά στην εκβολή 1-1,5 μέτρο έχουν πολλά όμβρια υπόγεια νερά. Εκεί έχουμε προτείνει παράλληλους αγωγούς που θα αποστραγγίζουν το έργο, έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με το υπόγειο νερό κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.
Μόλις εγκριθεί η μελέτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λασιθίου, θα γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης και θα ακολουθήσει η διαδικασία προς περιβαλλοντική έγκριση στην ΠΕΧΩ για να δοθεί τελικά άδεια εκτέλεσης εργασιών. Μετά από αυτό κάνουμε τη δημοπράτηση».
Αντιπλημμυρική θωράκιση
Στην σημασία του σχεδιαζόμενου έργου εστίασε ο κ. Τσουκνάκης επισημαίνοντας ότι «θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την πόλη τα επόμενα χρόνια, ενώ θα βοηθήσει να ξεβαλτώσει και η πολεοδομική μελέτη του Κολονέλου, η οποία είναι βαλτωμένη τόσα χρόνια γιατί το ΣτΕ έχει ζητήσει ακριβώς αυτό, να επικαιροποιήσουμε υδραυλικά τις μελέτες που είχαμε κάνει στο παρελθόν για το ρέμα του Κολονέλου και να το διευθετήσουμε προκειμένου να μας δώσει την έγκριση να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη. Άρα είναι κι ένα επιπρόσθετο όφελος που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία κατατέθηκε τέλος του έτους από την ομάδα των μελετητών, αρκετά γρήγορα. Η αρμόδια υπηρεσία και ο κ. Πάγκαλος ήρθαν για την έγκριση του».
Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε τον κ. Πάγκαλο και δημόσια για τον ιδιαίτερο ζήλο αντιμετώπισης των θεμάτων της περιοχής «κατ’ αρχήν σε ό,τι έχει να κάνει τους καθαρισμούς όλων των ρεμάτων και του ποταμού είναι εδώ, σε συνεργασία με τον κ. Βασιλάκη, κι αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Σητείας. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο εύρος καθαρισμού των ρεμάτων και των ποταμών. Τον ευχαριστώ και πιστεύω ότι και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας θα είναι όσο γίνεται γρηγορότερα»
Όπως απάντησε ο κ. Πάγκαλος, «εμείς ήρθαμε να δούμε τη μελέτη και να δούμε και την εξέλιξη των έργων. Τα ξεμπαζώματα είναι πάνω από το 50%, προχωράει καλά, παρόλο που καθυστερεί λίγο η χρηματοδότηση, γίνεται δουλειά».
Χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα
Σε ερώτημα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για την χρηματοδότηση του σχεδιαζόμενου έργου
και το χρονοδιάγραμμα έναρξης εργασιών ο κ. Τσουκνάκης απάντησε: «Το
έργο κατά την εκτίμηση του μελετητή θα κοστίσει περίπου 1,5 έως 2
εκατομμύρια και προφανώς θα πρέπει να αναζητήσουμε πηγή χρηματοδότησης
αμέσως μετά γιατί το ποσό είναι μεγάλο για το Δήμο».
Ο κ. Ζερβάκης πρόσθεσε «όπως είναι αντιληπτό κι όπως περιέγραψε και ο κ.
Δεσποτάκης, υπάρχουν μεγάλες κακοτεχνίες σε ότι έχει να κάνει με το
υπάρχον δίκτυο απορροής. Διαφορετικά ανοίγματα, διαφορετικές δίοδοι κι
έξοδοι, διαφορετικές υποστενώσεις, οπότε -όπως καταλαβαίνετε- είναι μία
παρέμβαση, η οποία δεν θα είναι μόνο υπόγεια. Έχει να κάνει και με το
υπέργειο τμήμα στο κεντρικότερο κομμάτι της Σητείας και πρέπει
πραγματικά να γίνει με τον καλύτερο τρόπο ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν
προβλήματα ούτε στην καθημερινότητα, αλλά να γίνει κι ένα έργο άρτιο
προκειμένου να μπορέσει πραγματικά να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο
την μελέτη, η οποία έχει γίνει από την ομάδα του κ. Δεσποτάκη».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή