Με τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Αντιπύραρχο Παύλο Καπετανάκη συζητήσαμε το μείζον για την περιοχή θέμα που έχει προκύψει τόσο κατά τις τελευταίες ημέρες, αυτό των πολλών συμβάντων πυρκαγιών.
Τον φετινό Ιανουάριο έχει δημιουργηθεί μία πρωτόγνωρη για την περιοχή κατάσταση με την εκδήλωση πολλών πυρκαγιών εκ των οποίων κάποιες ημέρες, όπως πρόσφατα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου και την Κυριακή 21 του μήνα, σημειώθηκαν από τέσσερις πυρκαγιές στην κάθε περίπτωση. Συνολικά στην διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου έχουν καεί στην περιοχή του Δήμου Σητείας περισσότερα από 150 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής, δασικής αλλά και αγροτικής έκτασης.
Η διαμορφούμενη κατάσταση της συγκεκριμένης περιόδου – βρισκόμαστε ημερολογιακά στην καρδιά του χειμώνα – προβληματίζει εντόνως. «Η πληθώρα των περιστατικών δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο όντως πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Στατιστικά έχουμε περάσει τις 25 πυρκαγιές τον Ιανουάριο! Δυστυχώς σε αρκετές από αυτές είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς η μοροφολογία του εδάφους, οι ανεμολογικές συνθήκες και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν ως αποτέλεσμα οι πυρκαγιές αυτές να επεκταθούν. Μπορεί να μην προκλήθηκαν ιδιαίτερης έκτασης ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, έχοντας παρατηρήσει ιδίως από το 2017, ότι οι φωτιές που σημειώνονται σε ορεινά σημεία συντελούν σε ένα μηχανισμό πλημμύρας. Δηλαδή, μία φωτιά δεν σχετίζεται μόνο με την καμένη έκταση αλλά μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να ενταθεί ένα πλημμυρικό φαινόμενο και να δημιουργηθούν προβλήματα. Γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες της περιοχής της Σητείας ότι οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει αρκετές σοβαρές καταστροφές.»
Τον μήνα λοιπόν που διανύουμε, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας έφτασε στα όρια του σε ότι αφορά την λειτουργία του λόγω των πολλών και δύσκολων συμβάντων. Υπήρξαν και περιπτώσεις που ζητήθηκε η συνδρομή και των άλλων πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού να αναλάβουν τον έλεγχο και την κατάσβεση πυρκαγιών του τομέα ευθύνης του Κλιμακίου, ο οποίος βέβαια είναι από τους μεγαλύτερους πανελλαδικά αφού απλώνεται σε μία τεράστια έκταση. «Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό θα πρέπει να αντιμετωπίζει πληθώρα διαφορετικών περιστατικών. Φτάσαμε λοιπόν οριακά στην λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου καθώς όλα τα οχήματα ήταν σε κίνηση, συγχρόνως έπρεπε να υπάρξει μία διαδικασία ελέγχου της πόλης και να ανταποκριθούμε και στα περιστατικά που όπως προαναφέρθηκε ήταν δύσκολα.»
Επιβλήθηκαν και αρκετά πρόστιμα, δεδομένου όπως εξήγησε ο κ. Καπετανάκης ότι οι πυρκαγιές αξιολογούνται σε δύο βασικά σημεία, στο διοικητικό πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται όπου δεν έχει δοθεί έμφαση από κάποιον ή από αμέλεια προχώρησε μια πυρκαγιά. Εκεί αξιολογείται το θέμα των ζημιών σε ξένους και η βαρύτητα αυτών. Το δεύτερο σημείο αφορά το ποινικό κομμάτι όπου αξιολογείται αν η πρόθεση ή αμέλεια ενός ατόμου ή ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην εξέλιξη μίας πυρκαγιάς η οποία έφερε οικονομικές συνέπειες ή οικολογικές καταστροφές.
«Δυστυχώς και ο αριθμός των προστίμων έχει αυξηθεί. Μόνο για τις πυρκαγιές του προηγούμενων ημερών συμμετείχαν τρία οχήματα από τον Άγιο Νικόλαο, τρία από την Ιεράπετρα, όλα –επτά στον αριθμό – τα οχήματα από την Σητεία, πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο. Και μάλιστα πηγαίναμε στη μία φωτιά και αμέσως μετά στην άλλη λόγω των διαδοχικών συμβάντων. Σκοπός της Πυροσβεστικής δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά να μπορεί να καθοδηγεί τα άτομα ώστε να είναι προσεκτικοί, πόσο δε όταν κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο όπως αυτή των υπολειμμάτων καλλιεργειών. Πρέπει όμως να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Διότι συν τοις άλλοις, το να ξοδεύονται πόροι του έλληνα φορολογούμενου για κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί, νομίζω ότι είναι άδικο.»
Όπως πρόσθεσε, οι Πυροσβέστες δίνουν και θα συνεχίσουν να το πράττουν, τον καλύτερο τους εαυτό, όμως ίσως υπάρξουν και περιπτώσεις που δεν θα μπορέσουν να επέμβουν έγκαιρα, οπότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. «Διότι όταν υπάρχουν πολλές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία του Δήμου με αυτές τις αποστάσεις που έχουμε, γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο προβληματισμός είναι και σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να αξιολογηθούν. Να σημειώσω ότι είχαμε μία πυρκαγιά εκατοντάδων στρεμμάτων στις 6 Δεκεμβρίου, στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου σε μία δύσβατη περιοχή. Για πρώτη φορά συμβαίνει μία τέτοια πυρκαγιά Δεκέμβριο. Οπότε αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν έντονο προβληματισμό κι ανησυχία.»
Για άλλη μία φορά ο κ. Καπετανάκης εστίασε και στην συμβολή του κόσμου σε ότι αφορά την άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος καπνό ή την ύπαρξη μίας φωτιάς, έστω και μικρής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και κατά συνέπεια να περιοριστεί η εξέλιξη μίας φωτιάς. Ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη φωτιά του Σκορδίλου στην περιοχή του Δήμου Σητείας όπου δυστυχώς η φωτιά φαίνεται να έκαιγε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ενημέρωση της Πυροσβεστικής κάτι που έγινε από πολίτες από μεγάλη απόσταση οι οποίοι τυχαία είδαν καπνούς. Όταν έφτασαν στην περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα η φωτιά ήταν μεγάλη. Στην ίδια περιοχή πριν από μερικά χρόνια είχε εκδηλωθεί μεγάλη και πάλι φωτιά που αποτέφρωσε πάνω από 5.000 στρέμματα και αποτέλεσε κι ένα από τα σημεία που συντέλεσε στη μεγάλη πλημμύρα του 2019.
Δυστυχώς το ξεκίνημα του νέου χρόνου τα δεδομένα σε ότι αφορά τις πυρκαγιές σε επίπεδο Σητείας είναι ανησυχητικά. Όπως και στο τέλος του προηγούμενου έτους σε επίπεδο νομού. Κι ασφαλώς προκύπτει το θέμα που αφορά την ενίσχυση της στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού και σίγουρα το θέμα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας. Διαχρονικά ζητούμενο, η αναγκαιότητα του οποίου πλέον εντείνεται.
Όπως τονίζει ο κ. Καπετανάκης «σίγουρα ο Νομός Λασιθίου χρειάζεται περισσότερα άτομα, διότι πλέον δυστυχώς δεν έχουμε εποχές, υπάρχει συνεχής κινητικότητα. Όταν έχουμε πυρκαγιές των 10, 15 στρεμμάτων τον Ιανουάριο, αντιλαμβάνεστε ότι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο και πόσο δε ακολούθως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή