Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Χάρη στη συνεργασία πολλών η ανάπτυξη του αεροδρομίου Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/05/%CE%A4%CF%83%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%A3%CE%B7%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-scaled-1-e1706023125669.jpg

Σε ενημέρωση για το αεροδρόμιο προχώρησε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης και συμμετείχαν κι αντίστοιχα αναφέρθηκαν στις καταβληθείσες έως τώρα προσπάθειες περαιτέρω προώθησης και ανάπτυξης του πτητικού έργου του αεροδρομίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σταύρος Κεφάλας. Επίσης παρέστη η Δημοτική Σύμβουλος και Εντεταλμένη για θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας Μαρία Νικητάκη.

«Εκτιμώντας», ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η δημοτική αρχή, ότι η πύλη εισόδου της περιοχής, αυτή του αεροδρομίου, πρέπει να αναβαθμιστεί, να μπορέσει να προσδώσει τα αναμενόμενα οφέλη στον τόπο και να ενταχθεί η Σητεία στους τουριστικούς χάρτες, ξεκίνησε μία μακρά διαδρομή. Πρώτιστο μέλημα είχε  τη βελτίωση κάποιων υποδομών οι οποίες δεν λειτουργούν όπως πρέπει στο αεροδρόμιο κι έπρεπε να διευθετηθούν. Έγιναν συναντήσεις, υπήρξε αλληλογραφία με την Πολιτική Αεροπορία, καταγράφηκαν τα προβλήματα σε συνεργασία και με τον αερολιμενάρχη κ. Δημήτρη Βερίγο και θεωρώ ότι εν πολλοίς καταφέραμε πολλά σημεία τα οποία δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητα του αεροδρομίου να επιλυθούν. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα ανοικτά τα οποία εκτιμώ ότι συν τον χρόνο πρέπει να τακτοποιηθούν υποχρεωτικά διότι το πτητικό έργο όπως βλέπετε στο αεροδρόμιο της Σητείας αυξάνεται, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και είναι υποχρέωση μας να κάνουμε οτιδήποτε πρέπει ώστε το αεροδρόμιο να αποκτήσει την υπόσταση που πρέπει για να έχει την ανάπτυξη ο τόπος, την πρόοδο που επιζητούμε όλοι. Διότι, όπως φαίνεται, θα το πω άλλη μία φορά, ο ΒΟΑΚ, είναι ένα μακρινό όνειρο για εμάς».

 

Η συνεχής προσπάθεια

Ο κ. Ζερβάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι στο επίπεδο των παρουσιάσεων και των επαφών καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο κ. Βασιλάκης και ο ΟΑΣ. Αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της συνεργασίας με την εταιρεία ZELA AVIATION η οποία όπως είπε βοήθησε σημαντικά για την επίτευξη του σημερινού αποτελέσματος. Επίσης στην πρόσληψη Συμβούλου Τουρισμού στο δήμο Σητείας, θέση την οποία κατέχει ο κ. Κεφάλας, ο οποίος -όπως είπε ο κ. Ζερβάκης- βοηθά με τον καλύτερο τρόπο. «Για πρώτη φορά», συμπλήρωσε, «έγιναν συζητήσεις με τους αρμοδίους του εμπορικού πτητικού τμήματος της AEGEAN, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τις αγωνίες και τις ανάγκες που έχει ο τόπος, τα πλεονεκτήματα του αεροδρόμιου και μετά από μία γόνιμη συνεργασία εμπλουτίστηκε το πτητικό έργο με μεγαλύτερα, περισσότερα αεροπλάνα, με πιο τακτικές πτήσεις, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και η τοπική κοινωνία με τα αποτελέσματα που φάνηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους.

Έγιναν με μια συνεχή προσπάθεια από ανθρώπους, οι οποίοι αυτό που κάνουν το κάνουν με αγάπη και με μεράκι για τον τόπο. Γνωρίζοντας ποιά είναι τα προβλήματα σταθήκαμε σε αυτά και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα σε ό,τι έχει να κάνει με την AEGEAN αυτή την στιγμή είναι το καλύτερο. Προχωρούμε και θα συνεχίσουμε ώστε να διευρύνουμε τις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Σητείας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι εφικτό όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλους προορισμούς της Ελλάδας».

 

Με την Ιταλία

Για τη σύνδεση από την EasyJet, της Σητείας με δύο αεροδρόμια της Ιταλίας (Νάπολη, Μιλάνο), ο κ. Ζερβάκης τόνισε «είχαμε μίαν ευτυχή κατάληξη μετά από μια μακρά πορεία συνομιλιών και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα τα δούμε το καλοκαίρι με τον καλύτερο τρόπο. Ξεκινήσαμε πέρυσι τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ZELA AVIATION, του ΟΑΣ, του κ. Βασιλάκη, του κ. Κεφάλα, του Δημάρχου ώστε να έχουμε τη δυνατότητα επίσκεψης από μια μεγάλη εταιρεία low cost, όπως είναι η EasyJet στο αεροδρόμιο της Σητείας. Καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την έναρξη των δρομολογίων από τη Νάπολη και το Μιλάνο, κάτι που θα δώσει μία άλλη δυναμική στο αεροδρόμιο της Σητείας. Όλα αυτά γίνονται πάντα με τη συνεργασία για την οποία εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι σε ένα κλίμα εντιμότητας, καθαρότητας και σεβασμού πάντα των δύο πλευρών.

Το λέω αυτό γιατί με μεγάλη έκπληξη είδα μία ανακοίνωση ότι η συγκεκριμένη ευόδωση των προσπαθειών έχει την σφραγίδα της Αντιπεριφέρειας σύμφωνα με τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη. Θεωρώ ότι το να προσπαθούμε να οικειοποιηθούμε κάποιες ενέργειες κάποιων ανθρώπων είναι πρώτον ανέντιμο και δεύτερο αδικεί, ειλικρινά το λέω, τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν δώσει το είναι τους για να μπορέσουν να προσφέρουν κάποια πράγματα. Και δεν σημαίνει, επ’ ουδενί τω λόγω, ότι όταν συμμετέχεις οικονομικά σε ένα εγχείρημα, έχεις το δικαίωμα και να το οικειοποιείσαι. Εμείς μέχρι τώρα και προσωπικά ο Δήμαρχος δεν αρέσκεται στα πολλά λόγια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε επειδή πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο και όπως σας ανέφερα όλες οι ενέργειες που είχαν γίνει με την AEGEAN και όλες οι συζητήσεις για την ευόδωση των προσπαθειών ποτέ δεν είχαν ανακοινωθεί. Και παρά ταύτα το αποτέλεσμα το είδαμε.

Θεωρώ λοιπόν ότι για να συνεχίσουμε να έχουμε την συνεργασία με τον οποιοδήποτε φορέα πρέπει να είμαστε καθαροί στα λόγια μας, στις πράξεις μας ώστε να μπορέσει να ευοδωθεί και να συνεχιστεί μία προσπάθεια η οποία είναι κοινή. Ποτέ δεν μπορεί ένας να καταφέρει ο,τιδήποτε, πάντα ό,τι γίνεται πρέπει να γίνεται συλλογικά, αλλά -όπως είπα- πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους όρους. Εμείς θα συνεχίσουμε λοιπόν τις προσπάθειες. Εκτιμούμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης στο κομμάτι του τουρισμού στην περιοχή μας.

Τα μηνύματα από παντού είναι θετικά. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι υπάρχει μία μεγάλη κι αυξητική τάση όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει την ανάπτυξη του αεροδρόμιου της Σητείας, αλλά γενικά την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε ο τόπος να γίνει ελκυστικότερος, πιο φιλόξενος, να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει στους δημότες και τους επισκέπτες της. Και το ζητούμενο για όλους μας βέβαια είναι η δημιουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα σφραγίσει με ένα όνομα μεγάλου tour operator το όνομα Σητεία ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να έχουμε την ανάπτυξη που προσδοκούμε όλοι. Διότι όπως φαίνεται δυστυχώς με τον πρωτογενή τομέα μόνο δεν μπορεί ένας τόπος να σταθεί οικονομικά και να μπορέσει να ευημερήσει και να προοδεύσει».

Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε θερμά όλους τους ανθρώπους που είναι κοντά στην δημοτική αρχή. Ευχαρίστησε τον κ. Βασιλάκη, που και στην προηγούμενη δημοτική θητεία χωρίς την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, βοήθησε με πάθος σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του δήμου, όπως τόνισε, εκτιμώντας ότι και με τα νέα του καθήκοντα (στον ΟΑΣ) που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα μπορέσει και θεσμικά να βοηθήσει όσο γίνεται. Ευχαρίστησε για την συνδρομή του, τον κ. Κεφάλα, τον ΟΑΣ και την Επιτροπή Τουρισμού που βοηθούν με τον καλύτερο τρόπο, όπως ανέφερε.

 

Ομαδική προσπάθεια

Ο κ. Κεφάλας ακολούθως αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό των επαφών και της συνεργασίας με την ZELA AVIATION, την EasyJet, στην συμμετοχή σε εκθέσεις στην Ιταλία, ενώ ο κ. Βασιλάκης αμέσως μετά, στις ενέργειες που έγιναν και προγραμματίζονται στην κατεύθυνση ανάπτυξης του πτητικού έργου του αεροδρομίου Σητείας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Και οι δύο επεσήμαναν ότι το σημερινό, είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας. Μπορεί όπως ανέφερε ο κ. Βασιλάκης, να ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από τον ίδιο η σκέψη και ο προβληματισμός, όμως ο κ. Ζερβάκης εμπιστεύτηκε τις προτάσεις του και ξεκίνησε μία κοινή προσπάθεια, η οποία βαπτίστηκε ως «αναβάθμιση πτητικού έργου αεροδρομίου Σητείας».

Ο κ. Βασιλάκης εστίασε στην συλλογική προσπάθεια αναφέροντας το Δήμαρχο και το Δήμο, τον ΟΑΣ,τον κ. Κεφάλα, τη ZELA AVIATION (αναφέρθηκε στον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, στην Ελένη Χαρίτου ), την EasyJet, τη ΑEGEAN, την Αντιπεριφέρεια (που συμμετείχε οικονομικά) και τον κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, τη κ. Μαρία Λαβδάκη. Εστίασε επίσης στην στοχοθεσία ενδυνάμωσης των γραμμών Σητεία -Αλεξανδρούπολη και Σητεία -Άκτιο, στην ανάπτυξη του αεροδρομίου για πτήσεις cargo σε συνεργασία με την περιοχή της Ιεράπετρας. «Έχουμε πολλούς στόχους. Η φιλοσοφία μας είναι, πρώτα υλοποιούμε το όραμα και μετά το ανακοινώνουμε», υπογράμμισε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βασιλάκης, και στο παρελθόν είχε έρθει εταιρεία lowcost στο αεροδρόμιο της Σητείας, μία προσπάθεια της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας και του κ. Γιάννη Κακουράκη.

Ωστόσο όπως αναφέρθηκε, η EasyJet είναι μία εταιρεία που απευθύνεται σε ανεξάρτητους ταξιδιώτες -το σύνολο των 186 θέσεων του αεροσκάφους είναι ελεύθεροι επισκέπτες – οπότε θα υπάρχει διάχυσή τους σε όλο το Δήμο Σητείας προς οικονομικό όφελος όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών.

Σε σχετικό ερώτημα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ απαντήθηκε ότι το πρόγραμμα των πτήσεων από και προς Ιταλία θα ξεκινήσει φέτος τέλη Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου ωστόσο εκτιμάται ότι η προοπτική για την επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική, τηρουμένων και των δεδομένων που θα υπάρξουν την καλοκαιρινή περίοδο. «Εκτιμώ ότι όλα θα πάνε καλά, ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε του χρόνου και τις πτήσεις με την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά ίσως και με άλλους προορισμούς», κατέληξε ο κ. Ζερβάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

  Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας