Αυτοψία, έλεγχο και καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού πραγματοποιεί το τελευταίο τετραήμερο ο διευθυντής δασών Λασιθίου με κλιμάκιο από την υπηρεσία καθώς και δασοφύλακες της περιοχής που στηρίζουν την επιχείρηση. Όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, ξεράθηκαν τουλάχιστον 16 φοίνικες εντός του δάσους, δίπλα στην παραλία.
Στο Ράδιο Λασίθι ο διευθυντής κ. Κουδουμάς, σημείωσε πως αμέσως σήμανε συναγερμός και συνεργείο με ειδικό γερανοφόρο όχημα προχώρησαν στην εφαρμογή ειδικής τεχνικής για την έγχυση ειδικού φαρμάκου προκειμένου να φτάσει στην “καρδιά” των φοινίκων, στο σημείο όπου μεγαλώνουν οι προνύμφες του κόκκινου σκαθαριού, και να εξοντώσουν το έντομο που τους κατατρώει μέχρι να ξεραθούν, για να σωθούν οι υπόλοιποι.
Οι 16 φοίνικες που έχουν ξεραθεί θα καούν ενώ ο κ. Κουδουμάς θα αποστείλει κατεπείγον έγγραφο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο δράσης έτσι ώστε να αποτραπεί με αποτελεσματικό τρόπο η επέκταση της προσβολής του σκαθαριού και να προστατευθεί το μοναδικού φυσικού κάλους φοινικόδασος.
Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού σε μεγάλο φοίνικα δίπλα στον πυρήνα του δάσους. «Έγιναν προσπάθειες να σωθεί το δέντρο αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί η προσβολή ήταν σε προχωρημένο επίπεδο. Πριν λίγες μέρες σε αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε ότι ήταν προσβεβλημένα περίπου 15 ξερά δέντρα στο τμήμα που εφάπτεται με την παραλία. Όταν κόψαμε τα δέντρα διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν τα σκαθάρια σε όλα τα στάδια τους: προνύμφες και ακμαία (έτοιμο για να πετάξει). Το γεγονός ότι δεν είχαν βγει από τον κορμό και παρέμεναν μέσα οφείλεται στο ότι δεν είναι κατάλληλη η θερμοκρασία για να φύγουν από τον κορμό, να πετάξουν και να προσβάλλουν άλλα δέντρα.
Το Βάι είναι δάσος που έχει μορφή ζούγκλας. Πάντως το πρόβλημα αρχικά φαίνεται να είναι αντιμετωπίσιμο αφού έχει προσβάλλει κάποια λίγα αδύναμα και καχεκτικά δέντρα το σκαθάρι στο σύνολο περίπου των 30.000 μαζί με τις παραφυάδες τους.
Καταλήγοντας ο κ. Κουδουμάς τονίζει ότι στο παραλιακό μέτωπο του φοινικόδασους του Βάι τα δέντρα είναι εξασθενημένα διότι «μεγαλώνουν σε συνθήκες πίεσης και ασφυξίας από την υπερβολική χρήση των χιλιάδων επισκεπτών. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα συνολικά από την Πολιτεία για να μπει μία τάξη στο δάσος ώστε να συνεχίσει να υπάρχει».
Ακούστε ΕΔΩ την συνέντευξη
Πηγή : Ράδιο Λασίθι