Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο η φετινή τουριστική σαιζόν στην περιοχή του Ιτάνου

 http://www.palaikastro.com/images/sightseeings/vai_1.jpg

Ολοκληρώθηκε η φετινή τουριστική σαιζόν για την περιοχή αρμοδιότητας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωματίων Ιτάνου που περιλαμβάνει το Παλαικάστρο, την Ζάκρο, τον Κουρεμένο, τον Ξεροκάμπο.

«Συνολικά», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων. Κοξαράκης, «η φετινή τουριστική σαιζόν δεν κλείνει με θετικό πρόσημο -με κάποιες διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Ξεκίνησε νωχελικά τον Μάιο και συνεχίστηκε περίπου στο ίδιο μοτίβο τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα του Ιούλη όταν άρχισε να καταγράφεται ουσιαστικά κινητικότητα, η οποία συνεχίστηκε και τον Αύγουστο -ως είθισται. Και ο Σεπτέμβριος είχε μία σχετική κίνηση και δη το τελευταίο δεκαήμερο. Θύμισε δε παλιό Σεπτέμβρη όπου οι πληρότητες έφθαναν μέχρι και 70%, 80%. Αλλά από τις 20 του μήνα και μετά. Ο υπόλοιπος μήνας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπήρξε μία σχετική κίνηση, αλλά μειωμένη κατά 20% -30% από άλλες χρονιές».

«Τον Οκτώβριο», συνέχισε, «σε ορισμένες περιοχές, όπως στον Ξερόκαμπο και στην Ζάκρο, μέχρι πρόσφατα υπήρχε μία σχετική κίνηση. Κυρίως από επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Και στην περιοχή του Παλαικάστρου μικρή κινητικότητα δημιουργήθηκε λόγω της επίσκεψης παλιών πελατών, όχι όμως όπως τον περυσινό ή τον προπέρσινο Οκτώβριο.

Φέτος είχαμε την πρώτη εβδομάδα μία σχετική κίνηση. Από κει και μετά μειώθηκε αισθητά και εισήλθαμε στην τελική ευθεία με τον κόσμο πλέον να είναι πολύ λίγος. Δε μπορεί καν να ληφθεί υπ’ όψιν ως ένας καλός τουριστικά μήνας, όπως παλιά ο Οκτώβριος. Δυστυχώς φέτος δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δε μπορούμε να πούμε ότι η σαιζόν κατέγραψε θετικό πρόσημο για τις περισσότερες περιοχές. Συνολικά εκτιμάται μία μείωση της τάξης του 20% με 30%».

 

Τα αίτια

«Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η μείωση», εξήγησε ο κ. Κοξαράκης, «είναι κυρίως οικονομικοί, κοινωνικοί, ως απόρροια και της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας, της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν πλέον όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι πολίτες πολλών άλλων χωρών.

Επίσης σημαντικό αίτιο αναφορικά με την μείωση της κίνησης των καταλυμάτων -με εξαίρεση τα παραλιακά- είναι τα airbnb, που έχουν απορροφήσει έναν μεγάλο αριθμό. Ωστόσο οι συνθήκες διαφέρουν σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, κάτι που λειτουργεί εις βάρος των επιχειρήσεων των καταλυμάτων. Λένε ότι αλλάζει τώρα η νομοθεσία. Στην πράξη θα φανεί. Δεν ξέρουμε αν και πώς θα ισχύσει».

Επιπρόσθετα, φέτος και οι καιρικές συνθήκες δεν συμμάχησαν ιδιαίτερα στην περιοχή, με την έννοια ότι αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και για το σπορ του Windsurfing λόγω των κατάλληλων ανέμων που επικρατούν. Τα καταλύματα έχουν διαχρονικά πελάτες που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ και άθλημα. Φέτος όμως δεν συνέβη αυτό στην διάρκεια του καλοκαιριού και δη τον Σεπτέμβριο, που δεν υπήρχε αέρας, κάτι που επίσης επηρέασε την κίνηση.

Παρά ταύτα η περιοχή στηρίχθηκε εν πολλοίς φέτος στην επισκεψιμότητα επαναλαμβανόμενων πελατών, ανθρώπων που την επιλέγουν χρόνια τώρα για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Οι χώρες από τις οποίες υπήρξε επισκεψιμότητα στην περιοχή φέτος, είναι κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και λιγότερο η Αγγλία κι άλλες».

 

Οι Έλληνες

«Η κίνηση σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό ήταν μειωμένη όντας επηρεασμένη από την οικονομική δυσχέρεια, που αντιμετωπίζει μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων. Γενικά φέτος οι Έλληνες έκαναν ολιγοήμερες διακοπές. Ο κόσμος υποφέρει, προσπαθεί να επιβιώσει καθημερινά.

Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης με την αύξηση των καυσίμων και συνολικά της διαβίωσης έχει επηρεάσει και τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη -πολλοί εκ των οποίων επέλεγαν την περιοχή για διακοπές ή για να περάσουν αρκετά τριήμερα στην διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, κάτι που φέτος παρουσίασε μείωση. Αν σκεφτεί κανείς το κόστος μόνο των καυσίμων για να έρθει κάποιος από το Ηράκλειο για παράδειγμα, είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Μακάρι να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση. Πάντα ελπίζουμε προς το καλύτερο και κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο τουρισμός, όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι ένα ευαίσθητο προϊόν. Και διανύουμε δύσκολες εποχές. Κι εκεί που δείχνει ότι κλείνει ένα μεγάλο θέμα ανοίγει ένα άλλο… Οικονομική κρίση, χρεοκοπία, πανδημία, πόλεμος στη Ρωσία -Ουκρανία, τώρα πόλεμος στο Ισραήλ… Όλα αυτά δεν βοηθάνε. Σίγουρα προέχει η ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο κ. Κοξαράκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας