Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Το κρητικό μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολης για το οποίο δεν θέλουμε να γράψουμε λέξη

 

Το κρητικό μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολης για το οποίο δεν θέλουμε να γράψουμε λέξη
 Μαζί με ρακή, κρασί ή μπίρα στο Ραχάτι δοκιμάζουμε χοχλιούς μπουμπουριστούς, μακαρόνια σκιουφιχτά, κρητική στάκα με αβγά και Λασιθιώτικη μυζηθρόπιτα, παρέα με όλα τους τα συνοδευτικά -και ειλικρινά, δεν θα χρειαζόταν να γράψουμε λέξη, αλλά οφείλουμε!

Ραχάτι σημαίνει ξεκούραση, σημαίνει άραγμα, ξάπλα. Σημαίνει καλό φαγητό, πιοτό και καλή παρέα. Έτσι ερμηνεύει τουλάχιστον ο Μανώλης Περάκης τη λέξη με την οποία επέλεξε να ονομάσει το μεζεδοπωλείο του -το μεζεδοπωλείο που άνοιξε πριν από 11 χρόνια στην καρδιά της Ηλιούπολης και από τότε έχει καθιερώσει τη θέση του ως ένα από τα αγαπημένα στέκια για μεζέδες και κουβέντα στην περιοχή.

Και όλα τα παραπάνω σου τα προσφέρει απλόχερα. Εδώ, εξάλλου, θα ζήσεις την κρητική φιλοξενία στο μέγιστο. Θα έρθεις, θα κουρνιάσεις και δεν θα θες να φύγεις.

Με καταγωγή από την Κρήτη, ο Μανώλης Περάκης και ο γιος του, Χρήστος, έφεραν τις μνήμες, τις εικόνες και τις γεύσεις του νησιού τους στην πρωτεύουσα, τις οποίες μάλιστα έχουν πλέον εντάξει σε καθετί μέσα σε αυτό το μεζεδοπωλείο, που με μπόλικο μεράκι και περίσσια αγάπη διατηρούν μέχρι σήμερα. Από τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα μέχρι τα πιάτα τους και τη μουσική.

Στο Ραχάτι μεγάλες ή μικρές παρέες, οικογένειες και ζευγαράκια αράζουν το καλοκαίρι στις καρέκλες και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, ενώ τον χειμώνα χώνονται μέσα, στον λίγο cult -αλλά πολύ αυθεντικό- εσωτερικό χώρο, απολαμβάνουν απλούς, νόστιμους μεζέδες και τσουγκρίζουν ποτήρια γεμάτα με ρακή.

Η παρέα θα τσιμπολογήσει γνήσια προϊόντα από την Κρήτη και συνταγές κλασικές και αγαπημένες, που δεν τις χορταίνεις με τίποτα. Μην παραλείψεις τους αφράτους κεφτέδες, ξεροψημένους απ’ έξω, λιώμα στο εσωτερικό, που μοσχομυρίζουν δυόσμο, το απάκι (χοιρινό ή κοτόπουλο), που έρχεται ζουμερό και γευστικό, τα χαρακτηριστικά πλέον σκιουφιχτά με κρητικό ανθότυρο, απάκι και στάκα, αλλά και τους μπουμπουριστούς χοχλιούς που φτιάχνονται στο τηγάνι. Τα περισσότερα σερβίρονται σε μικρά πιατάκια για να πάρεις πολλά και στη μέση.

Πλάι στα παραπάνω βάλε τις ωραίες σαλάτες (εμείς λατρεύουμε την κρητική), τις ολόφρεσκες χοντροκομμένες πατάτες, την περίφημη στάκα με αβγά και την ομελέτα «Ο Μανωλιός» (ξανά) με στάκα, απάκι χοιρινό και πατάτες.

«Τα περισσότερα προϊόντα τα φέρνουμε από τη Σητεία, όπως το ξύγαλο, τη στάκα, τη γραβιέρα. Από την Κρήτη έρχεται βέβαια και το απάκι και το ξιδάτο λουκάνικο. Τα κρέατά μας είναι όλα ημέρας, τίποτα κατεψυγμένο. Έπειτα, η ρακή και το λάδι είναι από δικό μας καζάνι, δικής μας παραγωγής. Η ποιότητά μας είναι γενικώς πάρα πολύ υψηλή. Φροντίζουμε καθημερινά γι’ αυτό», μου εξηγεί ο Μανώλης Περάκης. Εδώ να συμπηρώσω και εγώ ότι έχουν επίσης πολύ καλή μπίρα, τη Χανιώτικη Χάρμα.

Το «καταλογάτσι» τους έχει αρκετές ακόμη προτάσεις, καθώς επίσης και μια μικρή ενότητα με τυριά από διάφορα μέρη, όπως το ταλαγάνι με χειροποίητη μαρμελάδα ή το μαστέλο Χίου, παναρισμένο με δημητριακά. Δοκίμασε όμως και την παλαιωμένη γραβιέρα. Ανάμεσα στις άλλες αγαπημένες επιλογές η μυζηθρόπιτα, η μαραθόπιτα, τα τυροπιτάκια (που συνήθως έρχονται και ως γλυκό στο τέλος περιχυμένα με μέλι), τα καλτσουνάκια και τα μπιφτέκια με μια παλιά κρητική συνταγή του κυρ Μανώλη. «Κάποια πράγματα τα φτιάχνει και η κ. Μαριάννα, η γυναίκα μου. Ετοιμάζει τη μυζηθρόπιτα, τους ανθούς και τα ντολμαδάκια», προσθέτει ο Μανώλης Περάκης.

Κάνε κράτηση αν έχεις σκοπό να πας, γιατί το μεζεδοπωλείο -που κάποτε ήταν «μυστικό»- έχει μαθευτεί πια για τα καλά. Στο Ραχάτι τα τραπέζια δεν αδειάζουν ποτέ. Έχει σταθερούς θαμώνες, είναι παρεΐστικο και κλασική αξία. «Είμαστε κάθε μέρα γεμάτοι. Μάλιστα, ακούμε συχνά σχόλια που μας λένε ότι τα φαγητά μας τους θυμίζουν την κουζίνα της γιαγιάς. Ότι τους θυμίζουν τα μέρη τους στην Κρήτη. Έτσι και εμείς το βράδυ φεύγουμε χαρούμενοι γιατί πετύχαμε αυτό που θέλαμε», συμπληρώνει ο κυρ Μανώλης.

Σημείωσε ακόμη πως από τα μέση Οκτωβρίου κάθε Κυριακή στο Ραχάτι διοργανώνονται διάφορα live με διαφορετικά είδη μουσικής (κρητικά, έντεχνα, ρεμπέτικα) και το μαγαζί μετατρέπεται πια σε κουτούκι, με χορούς και τραγούδια. Στα συν οι πολύ καλές τιμές του, που παρά την εξαιρετική ποιότητα, έχουν παραμείνει σε normal επίπεδα.

Πηγή :  noupou.gr

Συνολικες προβολες σελιδας