Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Το φαράγγι του Ρίχτη και το φαράγγι της Κριτσάς (βίντεο)

 

 

Το φαράγγι του Ρίχτη, ένα από τα σημαντικότερα σημεία του Γεωπάρκου Σητείας και φέτος το επισκέφθηκαν περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες.

 Χαίρομαι πολύ γιατί στην ανάδειξη του Ρίχτη,  ανακαλώ τη σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν σ’ αυτό κάποιοι συμπολίτες μας. Θυμάμαι καλά τις πρώτες επισκέψεις μου στο φαράγγι, αρκετά χρόνια πριν, όταν ήταν ακόμα άγνωστο στους περισσοτέρους, ακόμα και σε πολλούς Στειακούς! Ήταν η εποχή που δεν υπήρχαν οι σημερινές βοήθειες παρεμβάσεων -σκάλες-… που δεν υπήρχε ακόμα αυτή η μεγάλη σκάλα που μας «κατεβάζει» από ψηλά, στο επίπεδο του μοναδικού καταρράκτη. Το συγκεκριμένο κατέβασμα ήταν, για αρκετούς, μια μικρή περιπέτεια που προβλημάτιζε όσον αφορά την ασφάλεια.

 

Βίντεο: Φεβρουάριος 2022

Όλα τα παραπάνω σαν εισαγωγή, για να αναφερθώ στο φαράγγι της Κριτσάς. Δεν θα είμαι υπερβολικός, αν γράψω ότι το φαράγγι της Κριτσάς θα μπορούσε να συναγωνιστεί το φαράγγι του Ρίχτη. Μπορεί της Κριτσάς να μην έχει νερό και αυτήν την έντονη βλάστηση, αλλά έχει άλλα στοιχεία της φύσης, που το κάνουν μοναδικό. Πολύ σημαντικό ότι βρίσκεται σε απόσταση ολίγων λεπτών από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, με τα πολλά ξενοδοχεία, οπότε είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση. Θετικό επίσης ότι η επίσκεψη στο φαράγγι της Κριτσάς είναι κυκλική διαδρομή.

 Στην επαρχία Μεραμπέλλου θα ξεχωρίσουμε -και για τουριστικούς λόγους-το φαράγγι της Κατσικαντάρας στο Καλό Χωριό, που -άγνωστο γιατί- ουδείς από την Κοινότητα ενδιαφέρεται. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το φαράγγι του Αδριανού (Αρκουδάς), αλλά και το φαράγγι του Χαυγά, από τη Φουρνή στην Πλάκα Ελούντας. Μοναδικό και το φαράγγι Χαυγά και αυτό, που ενώνει τα οροπέδια Καθαρού και Λασιθίου, με τη μεγάλη σφηνωμένη στα τοιχώματά του στρογγυλή πέτρα… και άλλα φαράγγια -ιδίως στο Πάνω Μεραμπέλλο– που για να γράψω αναλυτικά, μια σελίδα της εφημερίδας δεν αρκεί!


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας