Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα στους Σητειακούς να συμμετάσχουν στην κατάληψη της 7ης ΥΠΕ για το Νοσοκομείο

 https://scontent.fskg3-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/331036133_903053114226761_3250806722034429093_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=EN-PQ827WvQAX-4FoH7&_nc_ht=scontent.fskg3-1.fna&oh=00_AfB_K39IdaDpYFEmhijDk0fDpKu9DxMGuN76OrMk4IEgsg&oe=655412E1

Το βροντερό «παρών», που έδωσε ο Σητειακός λαός υπερασπιζόμενος το Νοσοκομείο του, στην μεγάλη συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου στην πόλη της Σητείας αναμένεται να μεταφερθεί στο Ηράκλειο την ερχόμενη Τετάρτη 15  Νοεμβρίου.

Το πρωί της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και κατάληψη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στην δράση καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι απανταχού Σητειακοί, όλος ο κόσμος που κατανοεί την αναγκαιότητα ύπαρξης και εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου στη Σητεία, σε αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης.

Η κινητοποίηση συνδιοργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή για το Νοσοκομείο Σητείας, τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας κατόπιν ομόφωνης απόφασης που ελήφθη κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου με την συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων με αντικείμενο συζήτησης την αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης, δύο μήνες περίπου μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στην Σητεία. Η συγκεκριμένη υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ανθρώπων της Συντονιστικής Επιτροπής έχοντας την στήριξη σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Η επικείμενη συνδιοργανώνεται από τους Συλλόγους που προαναφέρθηκαν και στόχος είναι και πάλι να αγκαλιαστεί από όλη την τοπική κοινωνία γιατί πρωτίστως οι πολίτες αυτής πρέπει να υπερασπιστούν το Νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί την σημαντικότερη δομή για να έχει παρόν και μέλλον ο τόπος και οι πολίτες του.

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν την πραγματοποίηση της κινητοποίησης στο Ηράκλειο το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για το Νοσοκομείο, κ. Νίκος Καραμανωλάκης αναφέρθηκε στην διαμορφούμενη κατάσταση. Ιδιαίτερα σήμερα που το Νοσοκομείο Σητείας εκπέμπει S.O.S, τί θα σήμαινε για την περιοχή μία περαιτέρω υποβάθμιση του; «Εδώ και καιρό το Νοσοκομείο μας εκπέμπει S.O.S. Γι’ αυτό έγινε η μεγάλη κινητοποίηση της 18/9/23. Εδώ και καιρό το Νοσοκομείο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το λένε οι γιατροί, το λένε οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες κρίσιμων κλινικών, όπως της Παιδιατρικής, της Παθολογικής και άλλων, λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο Δήμαρχο προ διμήνου από το Υπουργείο Υγείας για άμεση προκήρυξη τριών θέσεων αποδείχθηκε ότι υπηρετούσαν το προεκλογικό κλίμα και τίποτα παραπάνω. Προεκλογικά λοιπόν καθησύχαζαν τους πολίτες λέγοντας ότι το Νοσοκομείο δεν θα κλείσει, δεν θα υποβαθμιστεί, θα προκηρυχθούν οι θέσεις κά. Μετεκλογικά όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο νέος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου με κατάπτυστες δηλώσεις, ξεδιπλώνουν πλέον ευθαρσώς το σχέδιό τους. Ένα σχέδιο που εμείς, ως Συντονιστική Επιτροπή έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει στους πολίτες στους πολίτες του Δήμου Σητείας. Θυμάστε ότι, κάποιοι έλεγαν τότε ότι παραπληροφορούσαμε… Θεωρώ ότι οι Σητειακοί ξέρουν πια ποιοί τους λένε αλήθεια και ποιοί όχι.

Διότι αν δεν ξέρουν κι αν δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών παρά την προσπάθεια που καταβάλουμε, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον τόπο μας. Το σχέδιο λοιπόν αυτό προβλέπει ένα κεντρικό Νοσοκομείο στο Νομό, στον Άγιο Νικόλαο, που να παρέχει δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας με τα υπόλοιπα τρία να μετατρέπονται σε κέντρα υγείας. Αυτό για τη Σητεία, για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει, θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα είναι η ταφόπλακα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου».

 

Να αποτρέψουμε το σχεδιασμό

Τα περισσότερα Νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας έχουν λειτουργικά προβλήματα, πόσο εφικτός είναι ο στόχος αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Σητείας; «Η περίπτωση του Νοσοκομείου Σητείας δεν εντάσσεται απλώς στη γενικότερη κατάρρευση του ΕΣΥ. Πράγματι υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση όλων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας λόγω μείωσης των κρατικών δαπανών για την υγεία που είναι συνέπεια των μνημονιακών μέτρων.

Επαναλαμβάνω όμως και κρούω τον κώδωνα: Για το Νοσοκομείο της Σητείας υπάρχει οργανωμένο σχέδιο μετατροπής του σε κέντρο υγείας και αυτό όπως σας είπα το λέει ξεκάθαρα η κυβέρνηση. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα κρίσιμες οι στιγμές για το δήμο μας διότι πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα αποκαλύψει το σχέδιό της για το Λασίθι. Τότε όμως θα είναι πολύ αργά. Στόχος επομένως στην παρούσα φάση είναι να αποτρέψουμε αυτό το σχεδιασμό και να συνεχίσει να προσφέρει το Νοσοκομείο μας δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας».

Κάλεσμα

Η διεκδίκηση λοιπόν για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι μονόδρομος. Και ο ρόλος των πολιτών καθοριστικός. Ανοικτό κάλεσμα απεύθυνε ο κ. Καραμνωλάκης «Καλούμε τους απανταχού Σητειακούς να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας και να συμμετέχουν ενεργά στην κινητοποίηση της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο. Όλοι πρέπει να το καταλάβουμε, ότι χωρίς Νοσοκομείο, πλήρως στελεχωμένο και λειτουργικό, δεν υπάρχει πρόοδος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αύριο».

Σημείο συνάντησης για την ερχόμενη Τετάρτη έχει καθοριστεί στην Σητεία, αυτό στα Πλατανάρια, στις 07.30 το πρωί. Όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο θα υπάρχουν ναυλωμένα λεωφορεία για να μεταβούν στο Ηράκλειο με προορισμό την 7η ΥΠΕ Κρήτης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας