Ποια είναι τα κίνητρα για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν για τη συγκομιδή καρπών ελιάς στην Κρήτη;
Ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη ψάχνουν εργάτες γης και προτείνουν…
«Μείωση παραγωγής στο 80%»
«Μου ήρθε μήνυμα από τη μαμά μου, τώρα, πριν μπούμε στο πλατό, μου έγραψε ότι… Μου έστειλε δηλαδή, τον τελευταίο τενεκέ με λάδι. Είναι το τελευταίο, που έχουμε, μου είπε… Πρόσεξε…
Λιόδεντρα έχουμε, ρίζες έχουμε, στην Επίδαυρο, λάδι δεν έχουμε… Δεν υπάρχει πουθενά. Με τη σταγόνα. Ότι κρατήσαμε για μας, όχι μόνο εμείς, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί.
Προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν, αφού η παραγωγή μειώθηκε στο 80%, ενώ δεν υπάρχουν εργάτες γης. Είναι άφαντοι.
Δεν ξέρουν ποιος θα μαζέψει τις ελιές. Λείπουν από 60.000 χέρια εργατικά. Μεγάλο θέμα. Μπορεί να φτάνει ο αριθμός και τις 80.000», είπε ο δημοσιογράφος της εκπομπής, στον Alpha.
«Λείπουν εργατικά χέρια», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.
- Ποια είναι τα κίνητρα, που δίνουν στην Κρήτη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Tlive;
Αυτά είναι:
- 250 ευρώ έξοδα μετακίνησης, κυρίως από τη Δυτική Ελλάδα προς την Κρήτη, εκεί δηλαδή, όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία. Εκεί στοχεύουν οι Κρητικοί. Σε ανθρώπους από Δυτική Ελλάδα…
- 250 επίσης ευρώ για τη διαμονή.
- Στην εκπομπή έγινε κουβέντα ακόμη και για μεροκάματο στα 60 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή είναι στα 40 ευρώ.
«Μεροκάματα στο διπλάσιο»
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος Ελαιουργών Ηρακλείου Κρήτης, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, τοποθετήθηκε στην εκπομπή, «Action Τώρα», για τις ανάγκες στο μάζεμα των ελιών…
«Οι ελιές δεν είναι πάρα πολλές, αλλά το πρόβλημα είναι με τα εργατικά χέρια. Τα μεροκάματα έχουν ανέβει στο διπλάσιο και στο τριπλάσιο.
Ξεκινούν από 40 ευρώ, μπορούν να φτάσουν ως και 60. Με πλαφόν, ίσως, στα 45 ευρώ».
- Λάδι θα έχουμε φέτος;
«Έχουμε λάδι, ωστόσο απειλεί ο δάκος, είναι το Νο 1, που μπορεί να φέρει καταστροφή.
Ο καιρός βοηθά πολύ, γιατί πολλαπλασιάζεται εύκολα, κι ήδη υπάρχει πρόβλημα σοβαρό σε ορισμένες περιοχές. Προσπαθούν οι παραγωγοί, προσπαθεί και το κράτος, με ορισμένες ενέργειες, αλλά υπάρχει πρόβλημα».
- Με την τιμή τι γίνεται;
«Η τιμή είναι καλή, όπως κι αν είναι. Για τον παραγωγό, ναι, είναι καλή. Δείχνει υποχώρηση, δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Προσπαθούμε και το φρέσκο να το κρατήσουμε. Στο 8 με 8,20. Για τον καταναλωτή θα είναι επιβαρυντική χρονιά».
Αύξηση τιμής και μέτρα προστασίας
Το θέμα απασχολεί αρκετά. Τόσο για την αύξηση της τιμής, όσο και για τα μέτρα προστασίας.
Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή «Ελένη», στο Mega, ο Βιντσέντζος Κορνάρος, ελαιοπαραγωγός από τη Σητεία, είπε πως δούλευε στην τράπεζα. Ωστόσο, εδώ και 11 πλέον χρόνια είναι παραγωγός λαδιού στη Σητεία Κρήτης.
«Λόγω της συνταξιοδότησης της προηγούμενης γενιάς ανέλαβα εγώ… Τυποποιούμε το λάδι και το πουλάμε στη λιανική.
Η παραγωγή στα δικά μας χωράφια έχει μειωθεί κατά 20%, και γενικά στη Σητεία η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 70%».
Όπως επισήμανε, το πεντάλιτρο λάδι πέρσι στα σούπερ μάρκετ είχε 73 ευρώ ενώ φέτος πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 ευρώ.
«Το λάδι έπρεπε να πάρει την αξία, που του αξίζει, αλλά ήρθε απότομα και αυτό ενόχλησε.
Τα ελαιοτριβεία έχουν ασφάλειες και κάμερες. Στο εξωτερικό η κατανάλωση λαδιού έχει αυξηθεί.
Εμείς εξάγουμε από Ευρώπη μέχρι Καναδά και Νέα Ζηλανδία. Για να καταλάβουμε πως το λάδι δεν είναι νοθευμένο πρέπει να είναι αρωματικό και πικρό».
«Υγρός χρυσός»
Ως «υγρό χρυσό» χαρακτηρίζεται πλέον το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με τους παραγωγούς να είναι σε πανικό, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες κλοπές.
«Έρχονται άνθρωποι, που δεν τους ξέρουμε ως αγρότες και εμφανίζονται με ελιές», υποστηρίζει σε μαρτυρία-καταγγελία παραγωγός.
Η αύξηση της τιμής στο λάδι οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, μετά από μία κακή συγκομιδή. Σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά σε Πιερία και Πέλλα αγγίζει το 70%.
«Ο κόσμος κάνει πλέον περιπολίες στα χωράφια του, ενώ περνούν και περιπολικά. Απλά, πρέπει να τους πετύχεις εκείνη την ώρα», υποστηρίζει ο ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Γκουτζιούχας, στην κάμερα της ΕΡΤ.
Δεν μπορεί να υπάρξει, βεβαίως, έλεγχος στο ελαιοτριβείο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει τα 8 ευρώ ανά λίτρο χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό, τιμή διπλάσια από την περσινή!
Το ντόμινο, όμως, συνεχίζεται καθώς η αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει και σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ελαιόλαδου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών κατά τα οποία η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% το 2022.
Οι κλοπές έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με το πρόσφατο περιστατικό στην Χαλκιδική να ξεχωρίζει.
Σύμφωνα μάλιστα, με την Ελληνική Αστυνομία, το 2022 καταγγέλθηκαν 1.500 περιστατικά κλοπής ελαιόλαδου, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή ; mynews.gr