Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Υπό αντίξοες συνθήκες λειτουργεί το Δασονομείο-Ανεπαρκές προσωπικό, ακατάλληλο κτίριο και όχημα

 https://i0.wp.com/104fm.gr/cms/wp-content/uploads/292776211_3261588000763909_2142607260266476661_n.jpg?resize=600%2C800&ssl=1

Υπό αντίξοες συνθήκες λειτουργεί ακόμα μία υπηρεσία, στην περιοχή της Σητείας. Το Δασονομείο στεγάζεται στην -πεζόδρομο πλέον- Φουνταλίδου 31, σε ένα κτίριο όχι κατάλληλο, όπως κατά πληροφορίες έχουν αποφανθεί οι αρμόδιοι, λόγω παλαιότητας και επικινδυνότητας.

Η Υπηρεσία αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης, το οποίο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω συνταξιοδοτήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του κόσμου καθώς και την ομαλή λειτουργία της.

Το Δασονομείο Σητείας υπάγεται στο κεντρικό Δασαρχείο Αγίου Νικολάου, το οποίο επίσης κατά πληροφορίες είναι υποστελεχωμένο.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δασονομείου  αποτελείται από 5 εργαζόμενους στην Σητεία και 2 στο Μακρύ Γιαλό, υπάλληλοι που προέρχονται από την Αγροφυλακή, η οποία ήταν αυτόνομη υπηρεσία. Το 2011 με τις συγχωνεύσεις που έγιναν, εντάχθηκαν στην Δασική Υπηρεσία Λασιθίου με την ιδιότητα των Δασοφυλάκων.

Το Δασαρχείο στο παρελθόν λειτουργούσε στελεχωμένο με Προϊστάμενο, κάτι που σήμερα δε συμβαίνει λόγω συνταξιοδότησης πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.  Τα προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού  εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού επίκειται η συνταξιοδότηση ενός εργαζόμενου (οδηγού) αυτή την περίοδο κι έπεται συνέχεια συνταξιοδοτήσεων το επόμενο έτος. Επομένως άμεσα οι 5 εργαζόμενοι που στελεχώνουν σήμερα την Υπηρεσία -εκ των οποίων οι δύο οδηγοί, θα μειωθούν σε 4 και θα παραμείνει ένας οδηγός. Για την κάλυψη ωστόσο των αναγκών της Υπηρεσίας, της περιοχής και των πολιτών θα έπρεπε ο αριθμός των εργαζομένων – πάντα κατά πληροφορίες- να ήταν ο διπλάσιος και βέβαια να υπάρχει κάλυψη της θέσης Δασοπόνου για την εύρυθμη λειτουργία της.

 

Ανεπαρκές όχημα

Πέραν όσων προαναφέρθηκαν, προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στον εξοπλισμό της Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα στο υπηρεσιακό όχημα, που χρησιμοποιείται το οποίο επίσης κατά πληροφορίες είναι παλιό. Πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης του προσωπικού σε όλη την επαρχία Σητείας με τα 66 χωριά για τις αγροτικές και δασικές υποθέσεις της περιοχής και των πολιτών της. Παράλληλα το υπηρεσιακό αυτοκίνητο πρέπει να καλύπτει και ανάγκες της Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο μεταφέροντας υπαλλήλους εναλλάξ από την Σητεία προκειμένου να καλύψουν αντίστοιχα ανάγκες Δασολόγων, Δασοπόνων κλπ.

Το εύρος αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας είναι μεγάλο, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εργασίες και δράσεις δασοφυλακής, δασοπυρόσβεσης, λαθροϋλοτομίας, λαθροθηρίας, καταστολής και γενικά ότι έχει να κάνει με την κάλυψη της φύσης, την διάσωση, την προστασία της άγριας πανίδας, του φυσικού περιβάλλοντος, ό,τι αφορά την ύπαιθρο. Κι εκτός των αρμοδιοτήτων στην ύπαιθρο το προσωπικό θα πρέπει να διαχειριστεί και το ποινικό κομμάτι υποθέσεων, το οποίο -ενώ μέχρι το 2017 βρισκόταν στο Πταισματοδικείο Σητείας- πλέον θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μετακινούνται για την παράσταση των υποθέσεων στα δικαστήρια της Νεάπολης.

 

Το ακατάλληλο κτήριο

Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη μέσων -π.χ. οχήματος, αλλά και κατάλληλου χώρου, είναι προφανώς ανασταλτικοί παράγοντες στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και βέβαια την εξυπηρέτηση των πολιτών παρά τις προσπάθειες επί 24ωρου από την πλευρά των εργαζομένων.

Το κτηριακό είναι επίσης φλέγον ζήτημα. Το κτήριο γειτνιάζει με εκείνο που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε η Φοιτητική Στέγη Σητείας, κάτι που πλέον δεν ισχύει. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσπάθειες για την μεταστέγαση της Υπηρεσίας σε άλλο χώρο, μέχρι τώρα έχουν πέσει στο κενό.

Συμπερασματικά, η προαναφερθείσα κατάσταση σε ό,τι αφορά το Δασονομείο Σητείας, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε για να λειτουργεί ομαλά η Υπηρεσία. Κι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, ενδεχομένως το Δασονομείο  θα αποτελέσει στο άμεσο μέλλον μία ακόμα Υπηρεσία στην περιοχή της Σητείας, η οποία θα υπολειτουργεί στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας