Σύντομα αναμένεται να συζητηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσβολή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά το τμήμα του ΒΟΑΚ Καβούσι-Αυχένας Αγκαθιάς και η οποία έχει κατατεθεί από την Κοινότητα Καβουσίου.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου Ιεράπετρας κ. Μαρία Χαλκιαδάκη ανακοίνωσε στις αρχές του 2021 ότι η Κοινότητά της έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλοντας την απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που αφορά στο τμήμα του ΒΟΑΚ Καβούσι Ιεράπετρας – Αυχένας Αγκαθιάς Σητείας.
Η Κοινότητα Καβουσίου τότε έπειτα από τη δημοσιοποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που αφορά τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στην περιοχή του Καβουσίου, σε συνεργασία με τους κάτοικους και τη συνδρομή των νομικών και τεχνικών συμβούλων, προχώρησε στις εξής ενέργειες: α) Στην κατάθεση δύο αιτήσεων ακυρώσεως κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του οδικού έργου «αναβάθμισης του ΒΟΑΚ στο τμήμα Καβούσι-Αυχένας Αγκαθιάς νομού Λασιθίου» και β) στη σύνταξη ενός δικογράφου προσθέτων λόγων, με το οποίο συμπληρώνεται η πρώτη εκ των δύο αιτήσεων ακύρωσης και το οποίο θα κατατίθεντο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η πρώτη κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Φλεβάρη του 2021 και η δεύτερη τον Απρίλη του 2021.
«Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ζητούμε την ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) είναι ότι:
α) η συγκεκριμένη χάραξη του έργου που υιοθετείται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και εγκρίνεται με την προσβαλλόμενη πράξη είναι αντίθετη προς τον υφιστάμενο θεσμοθετημένο χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής,
β) Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου παρουσιάζει σοβαρές τεχνικές και νομικές πλημμέλειες.
γ) Δεν γνωμοδότησαν σημαντικοί φορείς σε σχέση με το έργο κατά το στάδιο διαβούλευσης.
δ) Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι πλημμελής ως προς την εξέταση εναλλακτικών λύσεων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επιλεγείσας χάραξης.
ε) Το έργο, όπως έχει σχεδιαστεί, παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προβλέπει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και την υποχρέωση του κράτους για ορθολογικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
στ) Το έργο, όπως έχει σχεδιαστεί, παραβιάζει το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης (Απόφαση υπ’ αριθ. 42284/13.10.2017/ ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/9.11.2017).
ζ) Το έργο, όπως έχει σχεδιαστεί παραβιάζει το άρθρο 17 του Συντάγματος και του άρθρο 1 του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία», αναφέρει συγκεκριμένα η κ. Μαρία Χαλκιαδάκη.
«Επιπρόσθετα, στα δικόγραφα που έχουμε καταθέσει προβάλλουμε επιχειρήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα στο περιβάλλον και με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία που κατοχυρώνεται.
Η κοιλάδα του Καβουσίου από την οποία διέρχεται η νέα χάραξη του ΒΟΑΚ είναι περιοχή υψηλής αισθητικής, παραγωγικής και αναπτυξιακής αξίας που πρέπει να προστατευθεί.
Κρίνεται ως ζωτικής σημασίας η ακύρωσης της προτεινομένης χάραξης λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα επιφέρει η τυχόν υλοποίηση της στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής μας.
Υπάρχουν εφικτές και υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις ως προς την χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στην περιοχή, νόμιμες και λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και άρα θα πρέπει να προτιμηθούν.
Σας ενημερώνουμε ότι για τις δύο αιτήσεις ακυρώσεως που έχουμε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί δικάσιμος για τη συζήτησή τους στις 08-11-2023 και στις 31-01-2024.
Επίσης από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας έχει κατατεθεί από την νομική υπηρεσία το τρίτο αίτημα ακύρωσης κατά της Α.Ε.Π.Ο.», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου κ. Μαρία Χαλκιαδάκη.
Πηγή : Νέα Κρήτη