Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ι. Πλακιωτάκης: Αλλάζει μόνο το χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιηθούν κάποια έργα στο ν. Λασιθίου

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/plakiotakis-antiproedros-koinovouliio-2023.jpg

Δύο ζητήματα που έχουν απασχολήσει σοβαρά την τοπική κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες, είναι η απένταξη ορισμένων έργων του νομού Λασιθίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και η συνεχιζόμενη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών

για την κατασκευή του τμήματος ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου- Νεαπόλεως. Επειδή ύπαρχε ανησυχία για την τύχη αυτών των έργων, ρωτήσαμε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Όπως γνωρίζουν, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα ορόσημα. Δηλαδή, το φυσικό αντικείμενο των έργων και δράσεων που χρηματοδοτεί, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Άρα το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και τη διάρκειά του καθορίζουν πολύ αυστηροί όροι. Εκτός από το χρηματικό πρόστιμο που θα υποχρεωθεί να πληρώσει η χώρα μας για κάθε έργο που θα βγει εκτός προθεσμιών ολοκλήρωσης, η εξέλιξη υλοποίησης των έργων θα υποστεί καθυστερήσεις εκταμίευσης πόρων για τις πληρωμές του. Τα έργα, λοιπόν, που δε χωρούσαν στο συγκεκριμένο Ταμείο, για πολλούς, αντικειμενικούς λόγους όπως π.χ. φράγματα και συγκεκριμένα στην  περίπτωση που αφορά το Ν. Λασιθίου,  τα συνοδευτικά έργα φράγματος Μπραμιανών, αντιπλημμυρική προστασία Γρα Λυγιάς, για τα οποία ενέχεται κίνδυνος μεγάλων καθυστερήσεων λόγω απαλλοτριώσεων, ενστάσεων κλπ., απεντάσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μεταφερθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο ΕΣΠΑ.

Από τις επαφές που έχω ήδη κάνει για τις περιπτώσεις αυτές, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες με έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχει δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΠΑ ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ουσιαστικά, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των έργων, παρά μόνο το χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιηθούν. Μάλιστα (χθες) στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είχε προγραμματισμένη ομιλία στη Βουλή και επρόκειτο να κάνει και τοποθέτηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Εξάλλου, για τα παραπάνω είχε τοποθετηθεί αρχές της περασμένης εβδομάδας και ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Νικ. Παπαθανάσης στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία προήδρευσα.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διασφάλιση μιας ολιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι πόροι του, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να μεταβάλλουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, αντιμετωπίζοντας χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς σημαντικές προκλήσεις, όπως της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Όπως είναι γνωστό, η  Ελλάδα στο τέλος του περασμένου Αυγούστου και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού της Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενός σχεδίου που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα και κατά γενική ομολογία αρτιότερα εθνικά σχέδια που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο επίκεντρο της αναθεώρησης βρίσκεται η νέα δέσμη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του REPowerEU και η αύξηση των πόρων του δανειακού σκέλους, που κατευθύνονται στην ιδιωτική οικονομία, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό του Σχεδίου σε 36 δισ. ευρώ περίπου.

Η ορθή και γρήγορη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αυτών πόρων αποτελεί, συνεπώς μία μοναδική ευκαιρία για ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας μας. Προς αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

 

Εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του τμήματος του ΒΟΑΚ -Άγιος Νικόλαος -Νεάπολη και για τα όσα ακούστηκαν περί διάλυσης του εργοταξίου, απομάκρυνσης των μηχανημάτων και απολύσεων προσωπικού.

Ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε ότι «για την καθυστέρηση έναρξης των εργασιών ευθύνεται κατ’ αρχήν η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και κατά δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό λόγο, ότι έγινε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας, αφού η Ιντρακάτ εξαγόρασε τον Άκτορα.  Οι χρηματοδοτήσεις είναι εξασφαλισμένες», επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επόμενο δεκαπενθήμερο εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας σκοπεύουν να κατέβουν στην Κρήτη για να ενημερώσουν για τη συνέχεια κα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας