Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Τριήμερο με μουσικές και βιβλίο παρέα με την Αλίκη Γαλανάκη και τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος (ηχητικό)

 

Η Κυρία της Στέγης Βιτσέντζοςς Κορνάρος, η Αλίκη Γαλανάκη, εκτός από ένας άνθρωπος δημιουργικός ,ανήσυχος, παραγωγικός και σύγχρονος, είναι επίσης μια γυναίκα στον πυρήνα της, ευγενής και γενναιόδωρη με τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει επομένως περίπτωση καμία να  σε οδηγήσει στην πλήξη και την ανία μια κουβέντα μαζί της.

Το αντίθετο συμβαίνει πάντα, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο για να κουβεντιάσεις.

Η δική μας συζήτηση, στον STYLE 100, είχε θέμα, τις εκδηλώσεις Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής (κυρίως) της Στέγης , αλλά και εκτός αέρα, το λίγο που προλάβαμε να μιλήσουμε, ήταν χαρά και επιβεβαίωση, όσων ανέφερα παραπάνω. Ένας άνθρωπος με ουσία και σημασία, και αυτό πρέπει να λέγεται( και να γράφεται στην περίπτωσή μας ), για κανέναν άλλο λόγο, παρά μόνο επειδή είναι η αλήθεια, που προσωπικά, έχω εισπράξει από την κυρία Αλίκη Γαλανάκη.

Τούτων δοθέντων, πάμε παρακάτω, και στα της Στέγης για τα οποία μας μίλησε:

 

Παρουσίαση  βιβλίου  του Σητειακού στην καταγωγή Γιάννη ΧαμηλάκηΙ (απόψε 8.30)

 

Απόψε στις 8. 30, στον ωραίο χώρο του Δημοτικού Κήπου, η Στέγη παρουσιάζει το βιβλίο του Γιάννη Χαμηλάκη «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή».

Όπως μας λέει η Αλίκη Γαλανάκη, «στην ουσία αυτό το βιβλίο είναι μια συζήτηση μεταξύ του κ. Γιάννη Χαμηλάκη και του Ράφαελ  Γκρίνμνπεργκ, που είναι καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.».

Ο Γιώργος Χαμηλάκης, έχει καταγωγή από τη Σητεία, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.

«Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον ο Γιάννης Χαμηλάκης», συνεχίζει η κ. Γαλανάκη,  «ο οποίος αφού  σπούδασε στην Κρήτη, πήγε Αγγλία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και, αν δεν κάνω λάθος, τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής  Αρχαιολογίας.

 Παρουσιαστές και με τους οποίους θα γίνει και συζήτηση για το βιβλίο είναι ο Γιώργος Αλεξόπουλος,  είναι αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, η Μυρτώ Αλούμπη που είναι στο τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Αντώνης Ανηψητάκης που είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος.

Βλέπουμε ότι  όλοι έχουν  σχέση με  τη Σητεία όπως και ο κύριος Χαμηλάκης.  Έχει  γράψει και πάρα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, εκτός από αυτό το οποίο είναι το τελευταίο.

Δίνει  μια άλλη προοπτική  στη σχέση με την αρχαιολογία.

Η  όλη προσέγγιση του αφορά τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας και την άνοδο του εθνικισμού, το  μεταναστευτικό και το ρατσισμό.

Μιλά για αρχαιολογία και από-οικειοποίηση , κάτι που δεν είναι άσχετο με τις κουβέντες που γίνονται τώρα με τα γλυπτά του Παρθενώνα,  να  επιστρέψουν δηλαδή, ως δάνειο, να δώσουμε ενέχυρο για να έρθουν».

 

Σαββατοκύριακο με συναυλία και βαρκαρόλα από το σχήμα «Πριγκηπέσσα»

 

Αύριο Σάββατο στις 9μ.μ. στην Καζάρμα, η Στέγη παρουσιάζει το μουσικό σχήμα Πριγκηπέσσα με τη συμμετοχή του  Κυριάκου Γκουβέντα  στο βιολί και του Πάρη Μάμμα στο κλαρίνο. Ελεύθερη η είσοδος στο κοινό.

«Νομίζω ότι θα είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία, η οποία έχει δύο μέρη, μας λέει η Αλίκη Γαλανάκη.

«Το πρώτο είναι μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι που ξεκινάει από το 1920, μέχρι το 1990.

Έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν  οι πιο αξιόλογοι όλης αυτής της περιόδου, δηλαδή να έχει Βαμβακάρη , Τσιτσάνη, Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Άκη, Πάνου, Απόστολο Καλδάρα , τους Κατσιμίχα,  τον Σαββόπουλο, τον  Παπάζογλου, και πολλούς ακόμα.».

Η Αλίκη Γαλανάκη αναφέρει πως «το συγκρότημα Πριγκιπέσσα που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη έχει φυσικά ένα μέλος, τη Μαρία Φραγκούλη στο τραγούδι, η οποία είναι γέννημα θρέμμα της Σητείας, αλλά την κέρδισε η Θεσσαλονίκη, λόγω σπουδών», και μας παρουσιάζει τα υπόλοιπα μέλη.

Είναι ο Χρήστος Μαστέλλος στο τραγούδι, ο Τριαντάφυλλος Χαλκιάς στο μπουζούκι, ο Νίκος Τελέας σε ακορντεόν- πιάνο- φωνή , ο Δημήτρης Σφίγγος , κιθάρα φωνή, και ο Μίλτος Τσαλιγόπουλος στο κοντραμπάσο.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας , είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Γιάννη Μαρκόπουλο.

Η ιδέα προέκυψε μετά από μια διαφωτιστική συζήτηση με τα μέλη του «Πριγκηπέσσα».  Μας λέει η Αλίκη Γαλανάκη:

«Να σας πω την αλήθεια, εγώ δεν ήξερα πως ο  Γιάννης Μαρκόπουλος είναι κρητικός , το επίθετό του δεν παραπέμπει σε Κρήτη. Δεν είχα και πολλή γνώση. Και η  μεγαλύτερη έκπληξη  μου ήταν όταν έμαθα πως η μητέρα του ήταν από τη Σητεία και η γιαγιά του ζούσε στη Σητεία. Ο ίδιος μεγάλωσε βέβαια στην Ιεράπετρα, αλλά αναφέρεται πολλές φορές σε μνήμες που έχει όταν ήταν παιδάκι.

Το σημαντικό είναι ότι είχε ζήσει  εδώ και μάλιστα πριν από καιρό ο Πέτρος Πετροσιάν μας έφερε ένα γράμμα που του είχε στείλει, ένα συγκινητικό γράμμα που του έλεγε ότι έφυγα γρήγορα χωρίς να σας χαιρετίσω το οποίο το έχουμε σαν ντοκουμέντο.

Οπότε ήταν λογικό να  γίνει ένα αφιέρωμα στο Μαρκόπουλο, έναν σπουδαίο συνθέτη με σπουδαίο έργο» .

Η Αλίκη Γαλανάκη μας εξιστορεί την ενδιαφέρουσα ιστορία την γνωριμίας του Γιώργου Γαλανάκη και της ίδιας με την Μαρία Φραγκούλη και το σχήμα Πριγκηπέσσα, που μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό αρχείο, όπως και ολόκληρη τη συζήτηση.

Και την Κυριακή συνεχίζεται το τραγούδι αλλιώς . Έρχεται η γνωστή μας πιά «βαρκαρόλα» της Σ.Β.Κ.

«¨Στην Καζάρμα πηγαίνεις να ακούσεις μουσική από καλούς μουσικούς, ωραία τραγούδια, με ποιότητα. Με τη «Βαρκαρόλα» θες να γίνει ένα πανηγύρι, ένα γλέντι, οπότε το ρεπερτόριο είναι ανάλογο»., μας λέει η κ. Γαλανάκη.

Και συνεχίζει:

«Θέλω να πω ότι η βαρκαρόλα ξεκίνησε από μας το 2021. Ήταν τότε που βγαίναμε από την πανδημία και μάλιστα ήταν ιδέα του συζύγου μου, του Γιώργου του Γαλανάκη. Όλοι είπαν τότε, δεν γίνεται, πώς θα το οργανώσουμε, πως θα πάμε με τους μουσικούς μέσα κλπ».

Η «Βαρκαρόλα» τελικά πραγματοποιήθηκε, με κάποιες περιπέτειες την πρώτη χρονιά, και συνεχίζει. Η κ. Γαλανάκη, λέει: «Η  δικιά μου άποψη και η άποψη του Γιώργου ( Γαλανάκη) είναι πως πρέπει να γίνει ένας θεσμός.

Δηλαδή, να ξέρουν σ όλη την Ελλάδα ότι στη Σητεία οργανώνεται κάθε καλοκαίρι μια βαρκαρόλα που γίνεται ένα πάρα πολύ ωραίο γλέντι στο λιμάνι. Και για αυτό λέμε ότι θα ήταν πολύ ωραίο από δω και πέρα να γίνει θεσμός. Να γίνεται κάθε χρόνο και να γίνεται από το δήμο.

Για εμάς,  είναι, καταρχάς  τιμή μας ότι ο δήμος υιοθέτησε αυτή την ιδέα. Νομίζω ότι τώρα είναι ωραίο να αναλάβει ο δήμος για να γίνει ένας θεσμός και να υπάρχει μάλιστα και μια ίσως συγκεκριμένη ημερομηνία πρώτη Κυριακή του Αυγούστου, για παράδειγμα».

Πολλά ακόμα συζητήσαμε με  την Αλίκη Γαλανάκη , για αυτά που έρχονται στην Στέγη, για την ίδια τη Στέγη και τους χώρους της και το βαθμό ικανοποίησης των ιδρυτών της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

Ακούστε  ολόκληρη τη συζήτηση ΕΔΩ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας