Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Σε αναζήτηση νέων πολιτικών ισορροπιών το Λασίθι .Αναταράξεις, επιστροφές και «αποχωρήσεις» στο πολιτικό σκηνικό

 

Το Λασίθι και οι εκλογές

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πως το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας έπεισε την συντριπτική πλειοψηφία πανελλαδικά  σε αντίθεση με όσα πρόταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας το δoύμε τοπικά, εδώ στο Λασίθι.

 Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αποδεικνύεται μια «σταθερή αξία».

 Από τη μια κατάφερε για το κόμμα του το «στοίχημα» να γίνει μπλε το Λασίθι(όλες οι εκλογικές περιφέρειες, πλην Ροδόπης έγιναν το ίδιο, σε ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την παράταξη της ΝΔ,) από την άλλη έχει μεγάλο ενδιαφέρον η υπεροχή του, όχι μόνο απέναντι στους συνυποψήφιους του από τα άλλα κόμματα, αλλά και η χαώδης διαφορά από τους συνυποψήφιους του στο Λασίθι με την ΝΔ.

 Το 40% περίπου της ΝΔ στο Λασίθι, οφείλεται κυρίως στις παραπάνω από 12.000 ψήφους που συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του, με την δεύτερη υποψηφιότητα της ΝΔ να συγκεντρώνει 1,721 ψήφους μόλις.

Εγγράφεται πλέον, επομένως  ως σταθερή δύναμη στο κόμμα του, κάτι που σίγουρα αναλόγως εκτιμάται και, μπορούμε να υποθέσουμε, πως αυτό μόνο καλά μπορεί να λειτουργήσει για την περιοχή. Αν δεν παρεισφρήσουν κομματικές αντιζηλίες και ανάλογες μικρόψυχες πράξεις, που είναι συστατικό των κομμάτων εξουσίας κυρίως.

Το ΠΑΣΟΚ είναι, ξανά, εδώ

Πολλή σημαντική και εξίσου ιστορική, η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι του Λασιθίου το έφεραν στη δεύτερη θέση, με μεγάλο ποσοστό (21,47) με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 17,76. Ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με καλές υποψηφιότητες , αλλά και η καλή προεκλογική παρουσία των υποψηφίων, είναι σίγουρα ένας λόγος αυτής της υπεροχής, που φέρει ένα νέο άφθαρτο πρόσωπο στη Βουλή για να εκπροσωπήσει το Λασίθι, την Κατερίνα Σπυριδάκη.

Μια άλλη παράμετρος, είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν επανήλθε, όπως ήταν. Προσπάθησε και πέτυχε, παρόλες τις μερικές προεκλογικές εσωκομματικές  ασυμφωνίες, να εμφανιστεί ως αξιόπιστος εκφραστής της σύγχρονης κεντροαριστεράς. Δεν είναι μόνο τα πολλά καινούργια πρόσωπα, είναι ο καινούργιος σύγχρονος λόγος κυρίως. Σε αυτό συντέλεσε πολύ ο ίδιος ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης που έχει επιλέξει να είναι άμεσος και σαφής, ακόμα κι όταν κάποιες τοποθετήσεις του ,φαίνεται πως έγιναν για να ενοχλήσουν (ή να αποκαλύψουν;) τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα, αποσκοπεί στο να καλύψει εκείνο τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχικά. Δηλαδή, να «ρίξει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Λεπτή διεργασία, γιατί δεν πρέπει να συνταχθεί με τη  ΝΔ πρέπει να έχει αυτόνομο, κεντροαριστερό λόγο και ανάλογα επιχειρήματα . Εν ολίγοις, τώρα αρχίζουν τα ακόμα πιο δύσκολα.

Στον κύκλο της εσωστρέφειας ο ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια λέξη: Συντριβή. Μια μη αναμενόμενη σε τόσο μεγάλη έκταση πτώση, που όμως μπορεί κανείς να βρει τις αιτίες της στην κεντρική διαχείριση. Σε τοπικό επίπεδο, το Λασίθι χάνει μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση , αυτή του Μανόλη Θραψανιώτη. Κοντά κινήθηκε και υποψηφιότητα Καλαϊτζάκη.

Από δω και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει αναπόφευκτα  σε μια περίοδο εσωστρέφειας και αλλαγών, με τα πάντα να είναι ανοιχτά. Ενδεχομένως υπάρχει καχυποψία για απόψεις που διατυπώθηκαν προεκλογικά και παρέκκλιναν των επίσημων απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έγιναν και που αποσκοπούσαν. Στην ηγεσία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 23, είναι ένα κόμμα που έφερε μαζί του το βάρος της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ, το βάρος του δημοψηφίσματος που έκανε το όχι, ναι, το βάρος του ό τι δεν προχώρησε σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ως αριστερό κόμμα. Δεν υπήρξε δηλαδή, η αθωότητα του «πρώτη φορά, αριστερά». Πλήρωσε , πολύ ακριβά, είναι η αλήθεια , τα λάθη του, και την προεκλογική ασάφεια.

Υπήρξε μiα ειδοποιός διαφορά, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής  περιόδου και πρέπει να το παραδεχτούμε: Αφορά στην κυβερνησιμότητα, Η ΝΔ καθαρά , επένδυε και επενδύει στην αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, παρουσίασε πολλά και διαφορετικά σενάρια  συνεργασιών, κυβέρνησης ανοχής ή ειδικού σκοπού, που μετά από αντιδράσεις, τα απέσυρε.

Εκ του αποτελέσματος, μεγάλα αγκάθια (Τέμπη, υποκλοπές) για την κυβέρνηση, δεν στάθηκαν ικανά να παρεμποδίσουν σε τίποτα την κυριαρχία της ΝΔ.

Και εδώ, ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την επικοινωνία και τη διαχείριση, το ρόλο των μέσων ενημέρωσης, των ανεξάρτητων αρxών, την ελευθερία του τύπου κλπ.  Δεν είναι της ώρας. Άλλη φορά, θα μιλήσουμε για αυτά.

Παρήγορο γεγονός, η μερική αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ.

Απογοητευτικό, για τον  κοινοβουλευτικό έλεγχο από τα αριστερά, πως ούτε η Πλεύση Ελευθερίας, ούτε το Μέρα 25 μπήκαν στην Βουλή.

Να σημειώσουμε πως ο υποψήφιος  με το Μέρα25 από τη Σητεία, Γιάννης Φρυσούλης , ήρθε πρώτος ανάμεσα στους συνυποψηφίους του στο Λασίθι.

  • Τα παραπάνω αφορούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι επαναληπτικές εκλογές,, θα φέρουν αλλαγές και στην κατανομή των εδρών.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας