Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Δε θα πραγματοποιηθεί φέτος το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ

 

Δε θα πραγματοποιηθεί φέτος το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας. Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, η οποία προβάλλεται μέσω αυτής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά διεθνώς μέσω των ΜΜΕ που μεταδίδουν ζωντανά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ διοργανώνει επί σειρά ετών ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας. Οι εθελοντές- μέλη του σηκώνουν το κύριο βάρος της διοργάνωσης, έχοντας την στήριξη κι άλλων εθελοντών από άλλους συλλόγους της περιοχής καθώς και φορέων και αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Εν τέλει του συνόλου σχεδόν της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση.

Φέτος δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ, το οποίο ωστόσο ανανεώνει το ραντεβού του με τον κόσμο για την επόμενη χρονιά, στις 5, 6 και 7 Ιουλίου.

«Αγαπημένοι/ες φίλοι και φίλες, Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ, μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις βρίσκεται φέτος σε φάση αναδιοργάνωσης και αναστοχασμού για να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Εξάλλου στην ιστορία των φεστιβάλ, είναι συνηθισμένο να υπάρχουν τέτοιες παύσεις που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση.

Κρατάμε στις καρδιές μας όλα τα χαμόγελά σας, όλες τις όμορφες, πολύτιμες στιγμές που μοιραστήκαμε με φίλους, με εθελοντές, μουσικούς, συμμετέχοντες κι επισκέπτες του αγαπημένου φεστιβάλ της πόλης και προχωράμε. Είμαστε σίγουροι πως κι εσείς – όπως κι εμείς – έχετε συνδέσει πια τον χώρο στις Πάπιες με εικόνες και αναμνήσεις από το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ, γεμάτες μουσικές, χαρά, παρέες και γλέντι. Μας το λέτε καθημερινά και σας ευχαριστούμε ! Ραντεβού το 2024, 5,6 και 7 Ιουλίου ! Εις το επανιδείν!!!»

 

Από το 2013

Προφανώς και η φετινή απουσία της διοργάνωσης θα είναι αισθητή στα πολιτιστικά δρώμενα δεδομένου ότι κάθε καλοκαίρι στις αρχές Ιουλίου, έδινε ζωή και παλμό στον τόπο. Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2013 στο Άλσος Χλουβεράκη. Ήταν μία διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και του Δήμου Σητείας, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος του Ross Daly. Από το 2014 το Φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, του ΟΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, του ΔΟΚΑΣ, του Δήμου Σητείας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Λιμενικής Αρχής και του ΔΛΤ Σητείας και την καλλιτεχνική επιμέλεια της CosmosArte.

Το 2015 το Φεστιβάλ μετακόμισε στο λιμάνι της Σητείας, στον πεζόδρομο Πάπιες, όπως είθισται να αποκαλείται η περιοχή όπου διεξάγεται μέχρι σήμερα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει ταυτιστεί πλήρως με το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ, από το οποίο κι έχει υιοθετηθεί με τους εθελοντές του να προχωρούν συχνά-πυκνά σε εξορμήσεις καθαριότητας και καλλωπισμού φροντίζοντας όσο μπορούν τον χώρο.

Το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας διαρκεί κάθε χρόνο τρεις ημέρες και, όπως προαναφέρθηκε, διοργανώνεται πάντα το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου, φιλοξενώντας ήχους και μουσικές από τον ελληνικό παραδοσιακό χώρο ανακατεμένες με σύγχρονα ακούσματα, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Κάθε χρόνο το τριήμερο διεξαγωγής του αποτελεί μία όαση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή, η οποία προσελκύει πολύ κόσμο που συμμετέχει και παρακολουθεί τις δράσεις. Και βέβαια μεγάλη είναι η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, η παρουσία των πολιτών, είναι πολύ δυναμική.

Το φεστιβάλ ταξιδεύει την Σητεία εντός κι εκτός συνόρων αφού μεταδίδεται ραδιοφωνικά και βγαίνει στον αέρα μέσα από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και με την κάλυψη εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης είναι η έκθεση χειροποίητων προϊόντων, τοπικών προϊόντων μουσικών οργάνων που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με την συμμετοχή πολλών δημιουργών από όλη την Κρήτη και όχι μόνο. Επίσης αξίζει να αναφερθούν οι παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνται στην διάρκεια του τριημέρου σε συνεργασία με συλλόγους και σωματεία μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται το έργο και οι προσπάθειές τους και συνολικά η πλούσια εθελοντική, πολιτιστική και κοινωνική δράση η οποία αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

Επίσης ένα στοιχείο άξιο αναφοράς της συγκεκριμένης διοργάνωσης -στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετικό κουπόνι ενίσχυσης -είναι το γεγονός ότι μέρος των εσόδων από το κουπόνι διατίθεται για την στήριξη δομών της περιοχής, όπως το Νοσοκομείο Σητείας, το ΕΕΕΕΚ Σητείας, αλλά και το ΚΔΑΠ -ΑΜΕΑ Σητείας.

Εν κατακλείδι, το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας είναι ένας θεσμός στην περιοχή, άκρως επιτυχημένος. Σίγουρα η φετινή του απουσία θα αφήσει ένα σημαντικό κενό στα πολιτιστικά καλοκαιρινά δρώμενα του τόπου διότι πρόκειται για μία ξεχωριστή διοργάνωση που έχει πλέον ταυτότητα. Ευχή όλων είναι η διεξαγωγή του εκ νέου από την επόμενη χρονιά με την φωνή του να ακουστεί πιο δυνατά εντός κι εκτός συνόρων…

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας