Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Η Ένωση ζητά αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

 

Την αποζημίωση όσων ελαιοπαραγωγών επλήγησαν από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που σημειώθηκαν το 2018 και το 2020 στην περιοχή της Σητείας ζητεί εκ νέου η Ένωση Σητείας Α.Ε.Σ. Την επιστολή υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Μανόλης Μαυροματάκης και την απευθύνει προς όλους τους αρμοδίους.

Το συγκεκριμένο, σοβαρό ζήτημα έχει πολλάκις τεθεί στην διάρκεια των προηγούμενων χρόνων από την Ένωση Σητείας. Επανέρχεται στο προσκήνιο δεδομένης και της έγκρισης πίστωσης 8.190.000 ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την κάλυψη δαπάνης χορήγησης ενίσχυσης ήσσονος σημασίας στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την απώλεια εισοδήματος που προήλθε από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες το 2021. Ζητεί λοιπόν η Ένωση Σητείας το αυτονόητο, την  αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και της περιοχής της Σητείας.

Λόγω καιρικών φαινομένων

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυροματάκης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά -σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η προαναφερόμενη πίστωση για ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου το 2021 από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες- η Ένωση Σητείας επανέρχεται για πολλοστή -όπως τόνισε – φορά στο θέμα ζητώντας την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας για δύο συνεχείς περιόδους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Να τονίσω εξ αρχής ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουμε αυτή την θετική εξέλιξη για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Να θυμίσω ότι, όπως είναι γνωστό, η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας υπέστη μεγάλη ζημιά το 2018 και το 2021 από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυαστικά με την ανομβρία και τις μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης είχαν σαν αποτέλεσμα την ολική πτώση των ανθέων σε πολλές περιοχές. Και όπου η ανθοφορία συνεχίστηκε παρατηρήθηκε το γενικό φαινόμενο της σχοινοκαρπίας. Ακόμα και η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου εκείνη την περίοδο, είχε υποβαθμισμένη ποιότητα λόγω δακοπροσβολής, με υψηλές οξύτητες και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Επιπρόσθετα, θερμοκρασίες εκείνη την περίοδο του Μαΐου σε πολλές περιοχές έφθασαν τους 40ο βαθμούς ακόμα και σε ορεινές περιοχές καταγεγραμμένες από τους Μετεωρολογικούς σταθμούς εδάφους, που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία από τη Γαία Επιχειρείν. Αξίζει να αναφέρω ότι οι ενδείξεις για την θερμοκρασία που δέχονται τα φύλλα και οι ανθοί είναι 3 και 4 βαθμοί μεγαλύτεροι από αυτή του περιβάλλοντος».

Το αίτημα

Δεδομένων λοιπόν των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί και η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή και τις δύο περιόδους, υπεβλήθη ανάλογο αίτημα στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από την Ένωση Σητείας σε συνεννόηση και με την υποστήριξη, όπως ανέφερε ο κ. Μαυροματάκης, με το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για αγροτικά θέματα Γιώργο Τσιφετάκη.

«Όπως είναι γνωστό, και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε θετική εισήγηση για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ καθώς και θετική εισήγηση από την Επιτροπή που συστάθηκε από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη. Από το 2018 έως και σήμερα έχουμε ενημερώσει προσωπικά κι εγγράφως για το συγκεκριμένο θέμα όλους τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αποστόλου, τον κ. Βορίδη, τον κ. Λιβανό, τον κ. Γεωργαντά, τον συντοπίτη μας Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, τους Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την κ. Καλογήρου, τον κ. Παπαγιαννίδη, τον Βουλευτή του νομού Λασιθίου κ. Θραψανιώτη και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης».

Επειδή οι καταστροφές που αφορούν το προανθικό στάδιο δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ζητήθηκε να καλυφθεί η ζημιά από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις ζημιάς από παγετό -και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποζημίωση των παραγωγών της Λέσβου.

Η αποζημίωση των παραγωγών για ζημιές από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχονται δεν είναι δώρο, είναι θεσμοθετημένη υποχρέωση, αφού οι αγρότες καταβάλλουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Ακόμα γιατί ο ΕΛΓΑ οριστικοποίησε στις 31 Μαΐου 2021 απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του θα κάνουν την καταγραφή των μη καλυπτόμενων ζημιών από τον κανονισμό του και η αποζημίωση θα καλύπτεται από άλλους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η δίκαιη αντιμετώπιση των αγροτών πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ζητούμε και για τους ελαιοπαραγωγούς της Σητείας στην συγκεκριμένη περίπτωση. Για τα προβλήματα στα γεωργικά θέματα πρέπει να δίνονται άμεσα λύσεις, γιατί ο αγρότης στηρίζεται στο εισόδημά του μόνο, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βαίνει συνεχώς μειούμενο με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, την έλλειψη εργατών και την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Για την περιοχή της Σητείας έχει ιδιαίτερη σημασία η προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, αφού είναι η μοναδική πηγή της οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο. Και γιατί πρέπει να δίνονται τα απαραίτητα κίνητρα για την παραμονή των αγροτών στην ύπαιθρο, για την συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας και την διατήρηση της υψηλής ποιότητας του πολυβραβευμένου διεθνώς, καταξιωμένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης», υπογράμμισε ο κ. Μαυροματάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Α.Ε.Σ. κ. Μανόλης Μαυροματάκης

Πηγή: Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας