Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Στέλιος Βοργιάς: «Με ευθύνη Χατζηδάκη δεν ήρθαν οι εργάτες στην Κρήτη για τις ελιές»

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2022-12-04/elies.jpg

Στο “κενό” η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης με τη μετακίνηση στο νησί ανέργων από Φλώρινα και Καστοριά - «Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ δεν έβγαλαν το προβλεπόμενο voucher που θα τους εξασφάλιζε δωρεάν διαμονή»

Στο υπουργείο Εργασίας “κόλλησε” η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης με τη μετακίνηση στον νομό ανέργων από Φλώρινα και Καστοριά. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, το όλο εγχείρημα απέτυχε με ευθύνη του Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, από τις αρχές του φθινοπώρου του 2022, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πρόβαλε μια καινοτόμα ιδέα και αντίληψη για τον περιορισμό της ανεργίας σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που αφορά στα εργατικά χέρια σε γεωργικές εκτάσεις για την ελαιοκομιδή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1980.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, η συγκεκριμένη ιδέα προβλήθηκε ένεκα της επιτυχίας που είχε στην εφαρμογή του το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1980, οπότε και έδινε επιδότηση στη διαμονή και τη μετακίνηση.

«Εμείς σκεφτήκαμε ως Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου να φέρουμε ανέργους από την Καστοριά και τον νομό Φλώρινας. Την πρωτοβουλία αυτή την πήραμε κατόπιν συμφωνίας με τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών αυτών. Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εύρεσης εργασίας για τους ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και να περιοριστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Ειδικά στην Καστοριά η ανεργία αγγίζει το 50% και για τις γυναίκες το ποσοστό φτάνει στο 70-75%. Σκεφτήκαμε το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του 1980, που έρχονταν άνεργοι από περιοχή σε περιοχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Επιδοτούνταν η διαμονή και η μετακίνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπουργοί και περιφερειάρχες έσπευσαν να συγχαρούν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργιος Κασαπίδης, ενέκριναν το σχέδιο αυτό, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Βοργιάς, προς την κατεύθυνση αυτή εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είχαν έρθει σε συμφωνία με το ΚΤΕΛ ώστε οι άνθρωποι που θα μετακινούνται καθημερινά προς την ύπαιθρο να μην πληρώνουν εισιτήριο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βοργιάς συμπλήρωσε πως θα εφαρμοζόταν πειραματικά φέτος και, σε περίπτωση που ευδοκιμούσε, το πρόγραμμα θα εφαρμοζόταν και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως στον κατασκευαστικό τομέα.

Οι προδιαγραφές ήταν άριστες. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, μαζί με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έβγαλαν το προβλεπόμενο... voucher το οποίο θα εξασφάλιζε δωρεάν διαμονή και στέγαση, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία να μείνει στα χαρτιά και το εγχείρημα να αποτύχει παταγωδώς.

«Τόσο υπουργοί όσο και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μάς είχαν συγχαρεί για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε δόθηκε ένα voucher ώστε οι εργάτες γης να διαμένουν σε καταλύματα της πόλης του Ηρακλείου και να μετακινούνται δωρεάν. Δυστυχώς, ο κ. Χατζηδάκης δε βοήθησε, με άμεση συνέπεια ο προγραμματισμός να μην ευοδωθεί».

Από τρίτες χώρες

Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε ο κ. Βοργιάς, έχει νομοθετηθεί το πλαίσιο ώστε να έρθουν στη χώρα μας πολίτες από άλλα κράτη, όπως Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Πακιστάν, Αίγυπτο κ.τ.λ. Αναλυτικότερα, για την Αίγυπτο έχουν επιλέγει 5.000 εργάτες γης, οι οποίοι θα έρθουν κατόπιν επιλογής από επιτροπές της χώρας τους και θα μεταβούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

«Το θέμα είναι πως την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα έρθουν πολίτες άλλων κρατών. Αυτοί θα έρθουν στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή από 3 έως 9 μήνες, ενώ έχει νομοθετηθεί και ο κατώτατος μισθός-μεροκάματο που θα λαμβάνουν. Αυτοί θα αξιοποιηθούν κατά βάση στα θερμοκήπια. Στην ελαιοκομιδή έχουμε να κάνουμε με μικρές γεωργικές εκτάσεις. Οι πολίτες αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα. Ποιες θα είναι οι συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων ανθρώπων που θα έρθουν; Πού θα μείνουν; Και όπως επίσης γιατί δε δεχόμαστε Έλληνες εργάτες γης στο Ηράκλειο της Κρήτης και γιατί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει τη συγκεκριμένη στάση;».

Τα μεροκάματα και οι φόβοι αναταράξεων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ξεκάθαρα πολιτικό πρόσημο, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αναταραχές από τους αλλοδαπούς που κατοικούν στις υπαίθριες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη πως θα παίρνουν λιγότερα χρήματα από τους αλλοδαπούς που θα έρθουν να δουλέψουν για ένα συγκεκριμένο διάστημα.

«Ευθύνεται ξεκάθαρα ο κ. Χατζηδάκης για τη μη εφαρμοσιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, βάσει του οποίου εισηγηθήκαμε να έρθουν Έλληνες εργάτες γης από άλλες περιοχές της Ελλάδας στο Ηράκλειο. Ήταν ένα πετυχημένο πρόγραμμα της δεκαετίας του 1980, μια καινοτόμα αντίληψη και ιδέα που επίλυε ένα πρόβλημα πολύπλευρο. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με νόμο πλέον του κράτους έρχονται αλλοδαποί από άλλες χώρες. Φοβάμαι πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αναταράξεων. Αυτοί οι άνθρωποι με νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα θα παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ανθρώπους που ζουν χρόνια στη χώρα μας, αλλά έχουν την ίδια υπηκοότητα με αυτούς. Δηλαδή ο Πακιστανός που εργάζεται στα θερμοκήπια και κατοικεί στη χώρα μας δέκα χρόνια θα παίρνει λιγότερα χρήματα από τον Πακιστανό που θα έρθει για ορισμένο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Θα υπάρξουν ανισότητες και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και εντάσεις», υποστήριξε ο κ. Μωυσάκης.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας