Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

«Τεχνητή η έλλειψη φαρμάκων» – Καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου

 

Τη διάσταση της τεχνητής έλλειψης φαρμάκων από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες με πρόφαση προβλήματα στην παραγωγή ή αυξημένη ζήτηση προκειμένου

οι τιμές των φαρμάκων να οδηγηθούν σταδιακά σε άνοδο βάζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης στο θέμα της έλλειψης εκατοντάδων κωδικών σκευασμάτων (και) από την ελληνική αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι ίδιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί που σε χρόνο μηδέν κατάφεραν να παράξουν τα προηγούμενα χρόνια, μεσούσης της πανδημίας,δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων νέας-μέχρι πρότινος άγνωστης-τεχνολογίας εξασφαλίζοντας παγκοσμίως κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ίδιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί είναι που τώρα δημιουργούν τεχνητή έλλειψη φαρμάκων, με πρόφαση ότι δεν μπορούν να παράξουν π.χ. παρακεταμόλη, προκειμένου να κερδοσκοπίσουν και πάλι σε βάρος της υγείας του πολίτη» δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Αυτός, σημειώνει, είναι ο κεντρικός πυρήνας του προβλήματος, με τις αιτιάσεις περί μειωμένης παραγωγής και αύξησης της ζήτησης λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων να αποτελούν όπως λέει «φληναφήματα» και «προβλήματα μικρά που δεν δικαιολογούν το μέγεθος της παρούσας έλλειψης» – με απώτερο σκοπό, τονίζει, σε μια σειρά φθηνών φαρμάκων να επιβληθούν αυξήσεις τιμών, όπως αντίστοιχα συνέβη τους τελευταίους μήνες σε πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσεως, τρόφιμα, ενέργεια, κλπ.

Ο κ. Νικολαράκης μάλιστα έχει διαπιστώσει, όπως αναφέρει, και ο ίδιος έλλειψη σε φάρμακα που συνταγογραφεί στο ιατρείο του και τα οποία δεν είναι ευρείας χρήσης ή μεγάλης κατανάλωσης, ούτε βρίσκονταν σε καθεστώς διαχρονικής έλλειψης.

 Στο ερώτημα ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για το πρόβλημα, ο κ. Νικολαράκης απαντά πως βαρύνουσα σημασία θα μπορούσε να διαδραματίσει η ύπαρξη εθνικού αποθέματος σε ζωτικής σημασίας φάρμακα «αλλά και μια διαχείριση του φαρμάκου που θα διασφαλίζει την υγεία του πληθυσμού και δεν θα επιτρέπει την κερδοσκοπία των εταιριών».

 ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας