Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Δασικοί χάρτες: Έρχεται ρύθμιση για χιλιάδες αντιρρήσεις στην Κρήτη

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2022-08-30/shutterstock_2011505390.jpg

Νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση της εξέτασης αντιρρήσεων - Στην αναμονή χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες 

 

  • Νομοθετική ρύθμιση για την επίσπευση της εξέτασης αντιρρήσεων
  • Στην αναμονή χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε ο Μ. Βολουδάκης
  • Αίτημα για σύσταση τοπικών ελεγκτικών επιτροπών

Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει την εξέταση των χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί και σε επίπεδο Κρήτης για τους δασικούς χάρτες.

Ενδεικτικό των καθυστερήσεων και των διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα, είναι ότι μόνο στα Χανιά είναι σε εκκρεμότητα 20.000 αντιρρήσεις των οποίων η εξέταση από τις αρμόδιες Επιτροπές δεν έχει καν ξεκινήσει. Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με τον οποίο συναντήθηκε, ο βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει κατ’ αρχήν να αντιμετωπίσει το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων λόγω παραίτησης των Προέδρων τους. Για την ακρίβεια, προβλέπεται ο πρόεδρος να αντικαθίσταται από δασολόγο, ώστε να μπορεί η Επιτροπή να λειτουργήσει, με δυο δασολόγους και ένα μηχανικό. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η Διεύθυνση Δασών Χανίων επεσήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος με την κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί να χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη.

Την ίδια στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επισημαίνει πως δεν έχουν ακόμη συσταθεί τα συμβούλια ιδιοκτησίας περιοχών ανά περιφέρεια κάνοντας γνωστό ότι έχει υποβληθεί αίτημα για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα συμβούλιο για κάθε περιφερειακή ενότητα. «Δεν είναι εύκολο να συνέρχονται τόσο συχνά όσο χρειάζεται και να εξετάσουν τόσες χιλιάδες ενστάσεις. Γι αυτό διατυπώσαμε το σχετικό αίτημα και το δέχτηκε ο Υπουργός οπότε είμαστε σε αναμονή» τόνισε ο κ. Νίκος Καλογερής.

Ο ίδιος σε συνάντηση του στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Αραβώση παρουσίασε τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με τους δασικούς χάρτες επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου των επιτροπών.

Στο μεταξύ και ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα την επίσπευση της συγκρότησης του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης, το οποίο όπως σημείωσε «αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση διεκδικήσεων κυριότητας δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου». Καθώς επίκειται και η ρύθμιση για τη χρήση των εκχερσωμένων αγρών, η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, δημιουργείται δυνατότητα περαιτέρω νομοθετικών παρεμβάσεων.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί γύρω από την εξέταση των αντιρρήσεων είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες επιτροπές που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο δεν έχουν μέχρι σήμερα ούτε μια συνεδρίαση.

Πηγή : Nέα Κρήτη




Συνολικες προβολες σελιδας