Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Μείωση στους μικρούς οικισμούς, σταθερές τιμές στις άλλες περιοχές – Η πρόταση του Δήμου Σητείας για τις αντικειμενικές αξίες

 

Η γνωμοδότηση επί των αντικειμενικών αξιών ακινήτων του Δήμου Σητείας ήταν το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση επί της σχετικής για το θέμα πρότασης της δημοτικής αρχής.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ενώ επιπρόσθετα, έγινε αναφορά από την Πρόεδρο του Δ.Σ. Η κ. Μαρία Γιαννακάκη, ασχολήθηκε -όπως αναφέρθηκε- με το ζήτημα και με την επαγγελματική της ιδιότητα ως Συμβολαιογράφος, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικό Μηχανικό Γιάννη Παπαδάκη.

Στο πλαίσιο σχετικής εγκυκλίου ο Δήμος καλείται να εισηγηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, σχετικά με τις τιμές των αντικειμενικών αξιών σε όλη την επικράτειά του. «Η διαδικασία έγινε πριν από δύο χρόνια, τώρα την ξανακάνουμε. Έγινε μία επεξεργασία από την κ. Γιαννακάκη, που είναι γνώστης του θέματος.

Δεν έχουμε αυξήσεις πουθενά. Σταθερή μένει η αντικειμενική αξία σε περιοχές που έχουν μία τουριστική ανάπτυξη και περαιτέρω δυνατότητα τουριστικής και γενικότερα ανάπτυξης.

Μειώνεται σε τοπικά διαμερίσματα που προσπαθούν να κρατήσουν τους πληθυσμούς τους και είναι καλό πραγματικά να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στα χωριά αυτά, για να μπορέσουν οι άνθρωποι χωρίς υπέρογκα βάρη να κάνουν κάποιες αγοραπωλησίες. Παρ’ όλο που αυτό -όπως ξέρετε- είναι εις βάρος των οικονομικών του Δήμου Σητείας, αφού υπάρχει άμεση ανταπόδοση και από τις αντικειμενικές αξίες, εμείς κάνουμε μία εισήγηση που θεωρούμε ότι είναι σε λογικά πλαίσια, σύμφωνα και με την κανονικότητα που ισχύει αυτή τη στιγμή στις αγοραπωλησίες», σημείωσε.

Η κ. Γιαννακάκη ανέφερε ότι «με τη συγκεκριμένη εισήγηση ο Δήμος επιμένει στη μείωση των αξιών για τους μικρούς οικισμούς που είχε ζητήσει και το 2020, αλλά δεν έγινε. Οικισμοί όπως οι Αδραβάστοι, τα Κελάρια, Πάνω και Κάτω Κρυά, Περβολάκια που έχουν πολύ υψηλή τιμή ενώ όπως είναι γνωστό είναι σχεδόν ακατοίκητοι. Στα μεγάλα χωριά που είχαν αυξηθεί οι τιμές, Παλαίκαστρο, Σκοπή, Πισκοκέφαλο δεν ζητείται περαιτέρω αύξηση, αλλά να έρθουν σε ισορροπία αντίστοιχα με τις Κοινότητες. Δηλαδή μικρές κοινότητες, 500 € τιμή ζώνης, επιμένουμε σε αυτό. Και σε μερικούς άλλους οικισμούς προτείνουμε περαιτέρω μείωση. Δηλαδή υπάρχουν χωριά που έχουν αντικειμενική αξία όσο η τιμή ζώνης στη Σητεία, κάτι που δεν είναι λογικό, ούτε αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Ακολούθησαν ερωτήματα και τοποθετήσεις σε διαφορετική ωστόσο κατεύθυνση από αυτή της γενικής πρότασης βάσει της εισήγησης, δηλαδή στην κατεύθυνση περαιτέρω μειώσεων. Καθώς, όπως αναφέρθηκε, ήδη υπήρξαν αυξήσεις το 2020, ενώ τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά από πολλές απόψεις γενικότερα και ειδικά για την περιοχή της Σητείας, η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από το πλημμυρικό φαινόμενο του περασμένου Οκτωβρίου. Από την άλλη δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια υποδομές από το κράτος ώστε να στηριχθούν και οι δυνατότητες ανάπτυξής της.

Ο κ. Μανώλης Τσιφετάκης επεσήμανε ότι «η εισήγηση της Δημοτικής αρχής κατά το 2020 είχε γίνει αποδεκτή σε μικρό ποσοστό από το κράτος, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις που και τότε είχαν ζητηθεί για τα μικρά χωριά για παράδειγμα, ενώ σε κάποια χωριά προχώρησε σε αύξηση». Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του στο κατά πόσο θα ληφθούν και αυτή τη φορά υπ’ όψιν από το κράτος αυτά που ζητεί ο Δήμος.

Ο κ. Γιάννης Καρνιαδάκης υπενθύμισε τη διαφωνία του στις αυξήσεις που είχαν προταθεί το 2020 με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, δεδομένης -όπως είπε- της επιβάρυνσης των δημοτών όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ. «Χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες σημαίνει χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι θα έπρεπε και στην παρούσα φάση να υπάρχει πλαίσιο τεκμηρίωσης και δη όσον αφορά τις μειώσεις για να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισής τους, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσε να συμβάλει στο θέμα και θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή του Συλλόγου Μηχανικών της Σητείας.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί στο Αύριο» κ. Νίκος Καραμανωλάκης επίσης αναφέρθηκε στην προηγούμενη γνωμοδότηση του Δ.Σ., το 2020 την οποία επίσης είχε καταψηφίσει. Αλλά και εστίασε στην πρόταση για αυξήσεις σε περιοχές του Μακρύ Γιαλού, της Σκοπής, όταν στόχος πρέπει να είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών με σκοπό την μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου μεταβίβασης, του φόρου δωρεών για να ανασάνουν οι πολίτες. Χαρακτήρισε λάθος τη γνωμοδότηση της δημοτικής αρχής τότε, εξ αιτίας της οποίας -όπως είπε- οι πολίτες πλήρωσαν αυξημένους φόρους.

«Σήμερα θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη αυτά, οπότε να ζητηθούν μειώσεις με επιχειρήματα. Είναι δυσμενής η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο Δήμος λόγω των συμβάντων των καταστροφών και την έλλειψη παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης αυτά τα χρόνια στην περιοχή. Οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να είναι στην κατεύθυνση μειώσεων.

Βάσει της τωρινής εισήγησής σας ζητάτε σε ένα τεράστιο αριθμό σε όλη τη Σητεία, τη μισή Ίτανο και Λεύκη να παραμείνουν ως έχουν οι τιμές. Είσαστε δηλαδή ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, όταν όλοι οι Δήμοι, όπως διαπίστωσα, προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και να ζητήσουν μείωση τιμών; Ξαναλέω με τεκμηρίωση που πρέπει να κάνετε. Η αγορά δεν κινείται στην Σητεία για πολλούς λόγους. Είναι έγκλημα αυτή τη στιγμή οι αντικειμενικές αξίες να παραμείνουν ως έχουν ή να αυξηθούν. Πρέπει και προτείνω να επανέλθουν στις αξίες προ του 2020», σημπλήρωσε.

Η κ. Γιαννακάκη ανέφερε ότι δεν προτείνεται με την τωρινή εισήγηση αύξηση των τιμών και πώς όπως και το 2020 ζητείται και τώρα η μείωση για τα μικρά χωριά, Για την αγορά των ακινήτων εξέφρασε την άποψη ότι κινείται καλά στην περιοχή της Σητείας «είναι πολύ δυνατή και είναι ανοδική η πορεία ». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πραγματιστές» εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατάσταση για τους δημότες των περιοχών του Δήμου. Επίσης ότι έπρεπε να γίνει η αύξηση σε κάποιες περιοχές δεδομένου,«όπως ζητάμε στα μικρά χωριά να μειωθεί στα 500 € η τιμή ζώνης, αντίστοιχα εκεί που υπάρχει κίνηση κι έχουν αξία τα ακίνητα έπρεπε να αυξηθούν οι τιμές. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε την πραγματικότητα. Σε αυτή την γνωμοδότηση, ζητάμε μείωση ξανά στα μικρά χωριά και πουθενά αύξηση. Από τους 105 κωδικούς ζητείται μείωση στους 60».

Ο κ. Παπαδάκης επίσης τόνισε ότι στην συγκεκριμένη εισήγηση δεν υπάρχει ούτε μία αύξηση, αντίθετα υπάρχουν μειώσεις. Αναφέρθηκε και στον συσχετισμό αντικειμενικής τιμής και πώλησης ακινήτων για τους ιδιοκτήτες τους, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο κ. Νίκος Μεραμβελλιωτάκης.

Ο κ. Λεωνίδας Τερζής αναφέρθηκε στην εισήγηση του 2020 και στις αυξήσεις που επήλθαν, ενώ εστίασε κι εκείνος στην αναγκαιότητα τεκμηρίωσης της τωρινής εισήγησης, κάτι που στην συνέχεια έθεσε και ο κ. Γιάννης Δρακάκης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε λόγω της σοβαρότητας του θέματος να έχουν ενημερωθεί οι Πρόεδροι και γνωμοδοτήσει τα Τοπικά Συμβούλια.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σητεία, Επιστροφή στο Μέλλον» κ. Νίκος Κουρουπάκης επεσήμανε ότι «για πολλοστή φορά διαπιστώνεται ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι αυθαίρετες και δε βασίζονται σε κανένα επιχείρημα των Δήμων. «Θέλουν απλώς άλλοθι προκειμένου να πουν ότι έγινε μία πρόταση. Με δεδομένο τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής με τις μειωμένες παρεμβάσεις, υποδομές που δεν γίνονται, είναι απαραίτητο ο Δήμος Σητείας να απαντήσει πολιτικά, η περιοχή μας έχει προβλήματα. Να ζητήσει μία καθολική μείωση του 20% επί του συνόλου των αντικειμενικών αξιών και να τεκμηριωθεί όπως προείπα.

Ένα ζήτημα το οποίο διασφαλίζει την φορολογία υπέρ του κράτους. Επίσης πως οι τιμές της αγοράς διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται».

Τελικά η γνωμοδότηση επί του θέματος έγινε κατά πλειοψηφία, με τις ομάδες τις αντιπολίτευσης να ψηφίζουν αρνητικά.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας