Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Οι τιμές του ελαιολάδου αυτές τις ημέρες κυμαίνονται γύρω στα 5 ευρώ

 

Περίπου  το 70% της παραγωγής ελαιόκαρπου έχει συλλεχθεί ως τώρα στην περιοχή του Δήμου Σητείας όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα πρωτογενή τομέα,  Γιώργος Τσιφετάκης. Όπως έκανε γνωστό  ως τώρα έχουν συλλεχθεί περίπου 7.500 τόνοι Σητειακό ελαιόλαδο και υπολογίζεται ότι η φετινή παραγωγή θα φθάσει περίπου τις 11.500 και πιθανόν να αγγίξει τους 12.000 τόνους ελαιολάδου.

Για το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τις  τιμές του προϊόντος,  οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά την περίοδο των εορτών υπήρξε μία πτώση και μία στασιμότητα στην αγορά ενώ τις τελευταίες ημέρες εκ νέου υπάρχει μία κινητικότητα,  ο κ. Τσιφετάκης σημείωσε ότι «το πάγωμα της αγοράς» που υπήρξε κατά την περίοδο την εορταστική είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Συμβαίνει σχεδόν πάντα. Είναι και τέλος του χρόνου,  ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που οι εταιρείες κινούνται ανάλογα με τα οικονομικο-φορολογικά τους δεδομένα,  οπότε πάντα παρατηρείται ένα μούδιασμα της αγοράς το διάστημα αυτό.  Θέλω να πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει   ροή της αγοράς και θα αρχίσουν να φεύγουν τα λάδια.  Υπάρχει μία παγκόσμια ζήτηση κι έλλειψη ελαιολάδου.  Θα πρέπει ωστόσο κι εμείς,  όλοι οι εμπλεκόμενοι,  από τους παραγωγούς μέχρι τους συνεταιρισμούς κλπ να είμαστε προσεκτικοί. Γίνονται δημοπρασίες.  Υπάρχει αρκετή ποσότητα ελαιολάδου προς πώληση. Έχει αρχίσει να κινείται η αγορά.»

Οι τιμές αυτές τις ημέρες κυμαίνονται γύρω στα 5 ευρώ (5 – 5,05) κατά μέσο όρο.  Ο κ. Τσιφετάκης δεν θέλησε να μπει στην διαδικασία των προβλέψεων σε ότι αφορά τις τιμές του προϊόντος το επόμενο χρονικό διάστημα,  επισημαίνοντας ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

«Στόχος όλων μας είναι να ολοκληρωθεί η ελαιοκομική σαιζόν με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Να πωληθεί το προϊόν,  να πάρουν οι παραγωγοί τα χρήματα τους,  να πληρωθεί ο κόπος τους,  το κόστος που έχουν επωμιστεί, να βοηθηθεί ο παραγωγός,  ο αγρότης,  η περιοχή. Φαίνεται να υπάρχει μία ανοδική τάση των τιμών κάτι που θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.  Εγώ πάντα λέω ότι πρέπει να ξέρουμε όλοι που και ποια είναι τα όρια μας και να υπάρχει μία σωστή τροφοδοσία της αγοράς. Όπως επίσης  είναι γνωστό,  η δουλειά μας έχει ρίσκο και κεφαλόπονο.  Δεν γνωρίζεις ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη.  Όπως και  με τα κηπευτικά,  από μέρα σε μέρα μπορούν  να κερδηθούν  ή να χαθούν  χρήματα.  Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα  λοιπόν ποιες θα είναι οι τιμές του προϊόντος,  αν θα αυξηθούν ή αν θα πέσουν.  Επαναλαμβάνω όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας