Κατά 2.123 άτομα μειώθηκε ο πληθυσμός στο Λασίθι κατά την δεκαετία που πέρασε σύμφωνα με τα επίσημα – τελικά – στοιχεία των απογραφών του 2011 και του 2022. Η γενικότερη μείωση του πληθυσμού που καταγράφεται στην Ελλάδα και την Κρήτη,
αποτυπώνεται και στο Λασίθι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ως οριστικά η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και περιλαμβάνονται στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση και επίσημη ανακοίνωση. Με τη νέα απογραφή λοιπόν, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχει πλέον 73.258 κατοίκους ενώ το 2011 είχε 75.381 κατοίκους.Το ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί είναι αν έχουμε πραγματικά σημαντική μείωση πληθυσμού ή αν απλώς είναι η στατιστική που έχει διαδραματίσει κρισιμότερο ρόλο, δεδομένων των διαφοροποιήσεων στην καταγραφή. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η τελευταία απογραφή έχει ψηφιακό χαρακτήρα – για πρώτη φορά – δεδομένο που της δίνει πρόσθετα εχέγγυα και στοιχεία μεγαλύτερης αξιοπιστίας, σε σχέση με το παρελθόν για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων.
Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες που καταγράφονται στο Λασίθι δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ιδιαίτερα μεγάλες, αν και ποσοστιαία είναι υψηλές (2% περίπου επί του συνόλου του πληθυσμού), αλλά αντανακλούν μια γενικότερη εικόνα που κυριαρχεί με αντίστοιχα ποσοστά τόσο στη χώρα, όσο και στην Κρήτη.
Ανατροπή της προσωρινής εικόνας
Να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που είχαμε δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2022, η εικόνα του Λασιθίου ήταν πολύ πιο ενθαρρυντική και μάλιστα καταγραφόταν και οριακή αύξηση 0,7%, δεδομένο που ανατράπηκε πλήρως με την παρουσίαση των οριστικών στοιχείων. Με τα προσωρινά, το Λασίθι έφτανε τους 75.900 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο η αποτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε και οδηγούμαστε σε μια μείωση που ξεπερνά τα 2.000 άτομα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.
Μείωση στους μεγάλους – Αύξηση στους μικρούς δήμους
Σε ότι αφορά επιμέρους την εικόνα των τεσσάρων Δήμων του Λασιθίου, υπάρχει μείωση των μεγάλων πόλεων και Δήμων και αύξηση των μικρότερων πόλεων και Δήμων! Κορυφαίο παράδειγμα η περίπτωση του Δήμου Σητείας που έχει καταφέρει να ξεπεράσει το όριο των 20.000 κατοίκων. Από μόνο του είναι ένα θετικό γεγονός και υπήρξε ιδιαίτερα κρίσιμο την προηγούμενη δεκαετία. Διότι ο πληθυσμός που είχε ο δήμος Σητείας τον κατέτασσε στην κατηγορία των μικρών Δήμων – το όριο ήταν από τις 2.000 έως τις 20.000 κατοίκους – στερώντας του τα ευεργετήματα που θα είχε στην κατηγορία των μεγαλύτερων Δήμων που συγκροτούν οι Δήμοι από 20.001 έως 100.000 κατοίκους. Με τη νέα συνθήκη ο Δήμος Σητείας συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία αυτή μαζί με τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, έχοντας πλέον 20.220 κατοίκους.
Σε ότι αφορά πάντως τη γενικότερη μείωση που καταγράφεται στο Λασίθι – αν και δεν έχουμε ακόμα αναλυτικά στοιχεία ανά δημοτική κοινότητα – η εικόνα είναι ενδιαφέρουσα αφού προκύπτουν συμπεράσματα με τα στοιχεία ανά δημοτική ενότητα. Δεν μπορούμε όμως να εστιάσουμε με ακριβή χωροταξικά κριτήρια την μείωση. Αν δηλαδή περιορίζεται στα μικρά χωριά που φθίνουν ή αν απλώνεται και σε μεγαλύτερους οικισμούς.
Δήμος Αγίου Νικολάου
Κατά 1.504 κατοίκους μειώθηκε ο πληθυσμός του Δήμου Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με την καταγραφή των απόλυτων αριθμών. Έτσι, από 27.074 κατοίκους το 2011, κατά την απογραφή του 2022 κατέβηκε ο πληθυσμός στις 25.570 κατοίκους, διατηρώντας τον όμως ως τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο.
Η Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου φαίνεται να καταγράφει τις μεγάλες απώλειες (1.372 κάτοικοι) χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί αν αυτές είναι στην πόλη ή σε κάποια δημοτική κοινότητα, αφού περιλαμβάνει Ελούντα, Κριτσά, Καλό Χωριό κ.α. Αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, θα πρέπει να περιμένουμε την παρουσίαση της πλήρους εικόνας του Δήμου για να τα αποτιμήσουμε με επάρκεια. Πάντως, η Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου από 20.679 έχει πέσει στις 19.307 κατοίκους.
Μόλις 132 κάτοικοι είναι η μείωση που αναλογεί στις άλλες δύο Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αν και δεν είναι ακριβές πως αφορά και τις δύο Δημοτικές Ενότητες, αλλά μόνο την Δημοτική Ενότητα Βραχασίου, η οποία καταγράφει μείωση 336 κατοίκων! Δηλαδή, από 1.932 κατοίκους που είχε το Βραχάσι ως Δημοτική Ενότητα (Βραχάσι, Σίσι, Μίλατος) μειώθηκε στους 1.596 με την τελευταία απογραφή.
Αύξηση η Νεάπολη
Το αξιοσημείωτο είναι πως η Δημοτική Ενότητα Νεάπολης παρουσιάζει αύξηση! Από 4.463 κατοίκους το 2011, έφθασε το 2022 να καταγράφει 4.667 κατοίκους, δηλαδή σημειώνει μια αύξηση 204 κατοίκων! Είναι προφανές πως αποτυπώνει ένα εξαιρετικά θετικό στοιχείο αυτή η μικρή, αλλά σημαντική αύξηση πληθυσμού στη Νεάπολη όταν συνολικά η απώλεια στο Δήμο Αγίου Νικολάου είναι μεγάλη και δεν περνά απαρατήρητη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αύξηση στη Νεάπολη συγκρατεί την πληθυσμιακή υποχώρηση στο Δήμο. Αν η μείωση του πληθυσμού στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης ακολουθούσε αναλογικά τον ρυθμό των άλλων δύο Δημοτικών Ενοτήτων (Αγίου Νικολάου και Βραχασίου) θα έπρεπε να επιβαρύνει την μείωση στο Δήμο Αγίου Νικολάου κατά 400 – 500 άτομα επιπλέον, δηλαδή συνολικά η απώλεια θα καταγραφόταν στους 2.000 κατοίκους, περίπου. Η διαφοροποίηση, όμως, της αύξησης καταγράφεται ως εξαιρετικά ευεργετική για το σύνολο του Δήμου.
Αύξηση στο Οροπέδιο Λασιθίου
Πάντως, πολύ μεγάλη αναλογική αύξηση καταγράφεται στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είχε 2.387 κατοίκους το 2011 και τώρα με την απογραφή του 2022 σημείωσε κατακόρυφη άνοδο, φτάνοντας τους 3.231 κατοίκους! Αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 844 κατοίκους! Πρόκειται για ένα νούμερο εξαιρετικά υψηλό που οφείλεται και στην παρουσία ως μόνιμων κατοίκων, εργατών γης που βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή, αλλά και ανθρώπων που τιμούν τον τόπο τους, ως κάτοικοι. Αποτελεί δε μια εξαιρετικά σημαντική απόδειξη της αναπτυξιακής προοπτικής που μπορεί να έχει η περιοχή λόγω του πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με τον τουριστικό.
Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ο μικρότερος και λόγω ορεινότητας μειονεκτικότερος Δήμος του Λασιθίου, έχει καταφέρει να πείσει αρκετούς πολίτες του να απογραφούν στην περιοχή του Δήμου, στηρίζοντας περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή τον τόπο καταγωγής τους!
Στο Δήμο Ιεράπετρας
Οι Δήμοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας δείχνουν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση με τον Δήμο Ιεράπετρας να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Η απογραφή του 2011 έδινε πληθυσμό 27.602 στον Δήμο Ιεράπετρας, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε μείωση στους 26.200 κατοίκους (το νούμερο προκύπτει μετά την αφαίρεση των 1.402 από τις τέσσερις κοινότητες που πήγαν στον Δήμο Σητείας με την αλλαγή των διοικητικών ορίων).
Στα νέα δεδομένα με την απογραφή του 2022 ο πληθυσμός μειώνεται κατά 1.963 κατοίκους. Έτσι φτάνει πλέον με την τελευταία απογραφή στους 24.237 κατοίκους. Από αυτούς, η Δημοτική Ενότητα Ιεράπετρας σημειώνει τη μεγάλη μείωση αφού πέφτει στις 21.687 από τις 23.708, δηλαδή καταγράφει μείωση κατά 2.021 κατοίκους! Μεγαλύτερη από αυτή που αποτυπώνει η γενική μείωση στον Δήμο. Την ίδια ώρα η Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού καταγράφει οριακή αύξηση κατά 58 άτομα. Αύξηση η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής στην περιοχή.
Στο Δήμο Σητείας
Ο Δήμος Σητείας καταγράφει μικρή αλλά ουσιαστική αύξηση για την άνοδο του πάνω από το όριο που χωρίζει τους μικρούς με τους μεσαίους Δήμους της χώρας.
Συγκεκριμένα, από 19.720 κατοίκους φτάνει τους 20.220 και με μια αύξηση κατά 500 κατοίκους, η οποία καταγράφεται ως δυναμική εξαίρεση σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης αλλά και πανελλαδικά. Έτσι, η Δημοτική Ενότητα Σητείας αυξήθηκε κατά 800 κατοίκους, φτάνοντας πλέον στην τελευταία απογραφή στις 15.313 κατοίκους από 14.513 που ήταν το 2011.
Η Δημοτική Ενότητα Λεύκης κατέγραψε οριακή αύξηση από 1.697 κατοίκους σε 1.777 δηλαδή κατά 80 κατοίκους. Αριθμός πάντως πολύ υψηλός για τα τοπικά δεδομένα μιας μικρής περιοχής. Αύξηση κατέγραψε και η Δημοτική Ενότητα Ιτάνου η οποία έφτασε τους 2.128 κατοίκους, αυξάνοντας κατά 20 τον αριθμό των καταγεγραμμένων κατοίκων.
Τέλος, η Δημοτική Ενότητα Ανάληψης έχει πληθυσμό 1.002 κατοίκους. Στην προκειμένη περίπτωση μετριέται για πρώτη φορά ως Δημοτική Ενότητα αφού στην προηγούμενη απογραφή ήταν στην Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού (ο πληθυσμός των τεσσάρων χωριών ήταν 1.400 κάτοικοι).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
Πηγή : Aνατολή