Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η φετινή παραγωγή πιθανόν να αγγίξει τους 12.000 τόνους ελαιολάδου

 

Περίπου  το 70% της παραγωγής ελαιόκαρπου έχει συλλεχθεί ως τώρα στην περιοχή του Δήμου Σητείας όπως ανέφερε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα πρωτογενή τομέα,  Γιώργος Τσιφετάκης. 

Η ελαιοκομική σαιζόν 2022-2023 είναι σε εξέλιξη και παρά τον εντονότατο προβληματισμό στο ξεκίνημα της σαιζόν για το αν θα επιτευχθεί η φετινή ελαιοσυγκομιδή δεδομένου  του μεγάλου ζητήματος αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών,  όπως φαίνεται με την διαδικασία των «δανεικών»  κυρίως,  οι παραγωγοί έχουν καταφέρει σε ένα μεγάλο ποσοστό να μαζέψουν τις ελιές τους.   Το πρόβλημα ασφαλώς  είναι υπαρκτό, ωστόσο από τη  μία το γεγονός ότι βρέθηκαν έστω και σε ένα μικρό ποσοστό,  την τελευταία στιγμή εργατικά χέρια (με αυξημένο κοστολόγιο ),  από την άλλη ότι οι παραγωγοί συνεργάστηκαν μεταξύ τους και αλληλοβοηθήθηκαν,  συνετέλεσε ώστε να μην μείνουν  πολλά ελαιόφυτα αμάζευτα,  προοπτική για την οποία υπήρξε αρχικά  έντονη ανησυχία.

Επιπρόσθετα,  σε ότι αφορά την δακοπροσβολή ναι μεν δημιούργησε προβλήματα,  μεγαλύτερα σε κάποιες περιοχές,  μικρότερα σε άλλες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην μείωση της παραγωγής,  όμως και πάλι ευτυχώς,  η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη από ότι αρχικά αναμενόταν σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην μείωση της παραγωγής.  «Οι ζημιές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο υπολογίζαμε,  δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση».

Οι  ποιότητες του προϊόντος  είναι καλές σε  γενικές γραμμές  κι ως εκ τούτου και φέτος έχουν παραχθεί  καλά ελαιόλαδα  κάτι που αποτελεί πάντα ένα  «δυνατό» σημείο για την περιοχή της Σητείας.  Και τούτο όπως ανέφερε ο κ. Τσιφετάκης,  παρά το γεγονός της παρατεταμένης καλοκαιρίας  όπου ακόμα  και την εποχή που διανύουμε,  στα μέσα Ιανουαρίου δεν έχουν σημειωθεί πολλές,  συχνές βροχοπτώσεις ούτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. «Μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι σε ότι αφορά την ποιότητα».

Όπως έκανε γνωστό  ως τώρα έχουν συλλεχθεί περίπου 7.500 τόνοι Σητειακό ελαιόλαδο και υπολογίζεται ότι η φετινή παραγωγή θα φθάσει περίπου τις 11.500 και πιθανόν να αγγίξει τους 12.000 τόνους ελαιολάδου.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολη

Συνολικες προβολες σελιδας