Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Προετοιμασία και αυτοψία στον Αθερινόλακκο που περιμένει να υποδεχθεί τον μεγάλο αγωγό EastMed

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/east4-22-1.jpg

Η αποτύπωση της πορείας του αγωγού όπως παρουσιάζεται στην μελέτη του East Med

Στον περιοχή και το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο βρέθηκε χθες ευρύ κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό να γίνει αυτοψία στο σημείο το οποίο προβλέπεται η προσαιγιάλωση του αγωγού φυσικού αερίου Εast Med, ο οποίος αν και εφόσον υλοποιηθεί θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία και όλη την Ευρώπη.

Στο σημείο βρέθηκε ο Νίκος Σκουλάς αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης και αρκετά άλλα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο του αγωγού αν και φαινόταν πως θα «πάγωνε» επ’ αόριστον έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας και την πολιτική βούληση της Ευρωπαίκής Ένωσης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα της ευρύτερης μελέτης που αφορά την Κρήτη και αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινής επίσκεψης ώστε να φανεί από κοντά τι προβλέπεται να συμβεί στην περιοχή του Αθερινόλακκου που είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο θα φτάνει ο αγωγός στην Κρήτη και στη συνέχεια μέσω θαλάσσης θα κατευθυνθεί προς την ανατολική Πελοπόννησο.

Ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη αναφέροντας πως η περιοχή του Αθερινόλακκου κρίθηκε κατάλληλη για να υποδεχθεί τον αγωγό κυρίως λόγω του εργοστασίου της ΔΕΗ που είναι συναφές με τις εγκαταστάσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Σκουλάς ανέφερε πως δεν είναι απίθανό στο σημείο εφόσον το έργο προχωρήσει να μείνει μια «αναμονή» ικανή μελλοντικά να τροφοδοτεί και την Κρήτη με φυσικό αέριο, ενώ σε επόμενη φάση θα κριθεί και αν το εργοστάσιο της ΔΕΗ θα μπορούσε να λειτουργήσει με παροχή φυσικού αερίου.

Η υλοποίηση και οι τροποποιήσεις σε τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες της Περιφέρειας Κρήτης, υπογράμμισε ο κ. Σκουλάς όμως η Περιφέρεια Κρήτης θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

 Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας