Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλη έλλειψη σε εργατικό προσωπικό για το μάζεμα του ελαιοκάρπου στο ν. Λασιθίου

 

Μεγαλώνει, όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζομε την περίοδο που θα ξεκινήσει η μαζική συλλογή του ελαιόκαρπου, η συζήτηση για την δυσκολία που συναντούν οι ελαιοκαλλιεργητές να βρουν εργατικά χέρια – και αν βρουν, αντικείμενο του «ντιμπέιτ» αποτελεί το ύψος του μεροκάματου που απαιτούν οι εργάτες.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η ενισχυόμενη από τους αρμοδίους εκτίμηση για μια καλή παραγωγικά και ποιοτικά ελαιοκομική χρονιά, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη σχετικά υψηλή τιμή που διεκδικεί το ελληνικό ελαιόλαδο φέτος, λόγω της χαμηλής παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, έχει οδηγήσει σε απαιτήσεις μεροκάματου που φτάνουν ως και 60 ευρώ. Βρίθουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ανακοινώσεις ζήτησης και προσφοράς εργασίας για «ραβδιστάδες», «μαζωχτάδες» και «γυρίστρες», που ζητούν μεροκάματα πάνω από 50 ευρώ, για εργασία μέχρι 8 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηλότερο μεροκάματο εμφανίστηκε στη Σητεία, 60 ευρώ!

Η φημολογούμενη υψηλότερη φέτος τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό με τη δραματική έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης στο Λασίθι, έχει οδηγήσει σε μια πλειοδοτική διαδικασία εξεύρεσης εργατικού προσωπικού για την συλλογή ελαιοκάρπου, που προκαλεί … ίλιγγο στους ελαιοκαλλιεργητές, για το «ρίσκο» που καλούνται να λάβουν.

Εξ άλλου είναι ακόμη νωρίς, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τις τιμές που θα επιτύχει φέτος το ελαιόλαδο, αφού δεν υπάρχει συγκεντρωμένη ποσότητα νέου ελαιολάδου για να γίνουν εμπορικές πράξεις. Και η πραγματική τιμή που μπορεί να επιτύχει το προϊόν μόνο η αγορά μπορεί να την επιβεβαιώσει…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας