Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Η γέφυρα θα αλλάξει το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων στο αστικό κομμάτι της Σητείας

 

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες εγκατάστασης της γέφυρας τύπου Μπέλευ οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο.

Η εγκατάσταση λαμβάνει στην θέση της παλιάς γέφυρας του Αη Γιάννη στον ποταμό Παντέλη. Στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα μικρό εργοτάξιο τις τελευταίες ημέρες. Το βάρος των εργασιών έχει επιφορτιστεί το προσωπικό προερχόμενο από τον 5ο Λόχο Μηχανικού (Κρήτη) ενισχυμένο επιπλέον  με προσωπικό από την Αθήνα που μετέφερε και το υλικό της γέφυρας.

Ο επικεφαλής της αποστολής κ. Μιχάλης Κλούβας, Υποστράτηγος, Διευθυντής της Μονάδας Μελετών –Κατασκευών ανέφερε: «έχουμε επιφορτιστεί να φτιάξουμε μία γέφυρα μεταλλική Μπέλευ ώστε να γεφυρώσουμε τον ποταμό. Η γέφυρα είναι περίπου στα 20 μέτρα, αυτό που θα τοποθετήσουμε θα έχει τελικό βάρος στους 25 τόνους και θα μπορεί πάνω να περνάει αυτοκίνητο μέχρι 35 τόνων. Τα τελικά όμως στοιχεία θα δοθούν αφού καθελκυθεί η γέφυρα  κι αφού δούμε τις συνθήκες έδρασής της.

Οι εργασίες θα τελειώσουν σε δύο ημέρες. Θα μπορούσαμε και σε μία αλλά υπάρχει και στενότητα χώρου και κάποιες ιδιαιτερότητες στο μέρος όπως για παράδειγμα εκεί που θα καταλήγει η γέφυρα συμβάλουν τρεις δρόμοι όπου πρέπει να μην διακόψουμε την κυκλοφορία τους αλλά να την εξυπηρετήσουμε. Το υλικό αυτό είναι αρκετά παλαιό  παρά όλα αυτά χρησιμοποιείται στις φυσικές καταστροφές, πολλές φορές δίνει λύσεις γιατί κατασκευάζεται εύκολα, σύντομα κι έχει και μία φέρουσα ικανότητα η οποία είναι αξιοζήλευτη και συγκρίνεται με τις υπόλοιπες γέφυρες  που γνωρίζουμε ως νομαρχιακές.»

Ο  Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών «το εργοτάξιο είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν έρθει όλα τα τεμάχια της γέφυρας, το προσωπικό, με την συνδρομή και των δικών μας ανθρώπων. Όλα πάνε κατ’ ευχήν, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και αύριο πρώτα ο Θεός η γέφυρα θα έχει ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο που από την πρώτη στιγμή το κυνηγήσαμε. Εκτιμούμε ότι  έπρεπε να γίνει. Θα αλλάξει εν πολλοίς το θέμα των πλημμυρικών φαινομένων τουλάχιστον στο αστικό κομμάτι της Σητείας.

Όπως έχουμε αναφέρει, σε δεύτερη φάση θα πρέπει άμεσα να γίνει η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να συνεχιστεί ο καθαρισμός και η διευθέτηση όλου του Παντέλη ώστε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα. Η γέφυρα που τοποθετείται σήμερα είναι μία προσωρινή κι ανατάξιμη κατάσταση ώστε σε ένα βάθος τριετίας όπως έχει πει η Περιφέρεια να μπορέσει να εγκατασταθεί μία σύγχρονη γέφυρα η οποία θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και προσπελασιμότητας»

Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια  καθώς και ιδιαίτερα  τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ Γιάννη Παπαδάκη ο οποίος από την πρώτη στιγμή όπως τόνισε είναι σε συνεργασία με τους στρατιωτικούς και το εργοτάξιο δίνοντας κατευθύνσεις βάση των σχεδίων που έχουν δοθεί. Ο κ Παπαδάκης στις δηλώσεις του τόνισε «ο ποταμός έχει διαπλατυνθεί στην  συγκεκριμένη θέση, από 8 στα 16 πλέον μέτρα εύρος. Θα αποκτήσει λόγω της γέφυρας κι ένα ύψος επιπλέον μισό μέτρο. Το τελικό ανάπτυγμα της γέφυρας θα κριθεί τελευταία λόγω της έδρασης στις δύο πλευρές ώστε να είναι σταθερή. Ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί άμεσα κι από κει και πέρα να δούμε την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Ερωτηθείς σχετικά για τα υπόλοιπα ρέματα  απάντησε ότι για αυτό της βάγκας στο Κολονέλο έχουν γίνει επαφές από το Δήμο με την Περιφέρεια για  την δρομολόγηση του,  και με την υδραυλική μελέτη κι αναμένεται προεκτίμηση αμοιβής από μελετητή. «Δεν αφήνουμε αυτό το βασικό θέμα και εννοείται σ τα υπόλοιπα ρέματα  η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο, συνεχίζει καθαρισμούς, διευθετήσεις, διαπλατύνσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι σε ένα επόμενο φαινόμενο να προλάβουμε όσο μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο.»

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας