Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Ζητούμενο είναι φέτος να μαζευτούν οι ελιές στο ν. Λασιθίου – Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών

 

Στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής σαιζόν ζητούμενο για την περιοχή της Σητείας είναι να συλλεχθεί ο καρπός, καθώς μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στην έλλειψη εργατικού προσωπικού. «Το θέμα απασχολεί έντονα τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και συνολικά τους εμπλεκόμενους, που προσπαθούν να βρουν κάθε πρόσφορη λύση», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης.

Η λειτουργία του ελαιουργείου του συνεταιρισμού ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες. Έχουν γίνει ήδη δύο αλέσεις -εκ των οποίων η μία για το λάδωμα των μηχανημάτων. Από την επόμενη -περίπου 15 τόνοι- φάνηκε ότι οι αποδόσεις δεν ήταν ιδιαίτερα καλές, ξεκινώντας από 1 προς 4, 2,1 προς 5, 8 καθώς και 1, προς 7,5. Αυτό σημαίνει πως οι ελιές δεν είχαν φθάσει στο σωστό σημείο ωρίμανσης.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η φετινή δακοπροσβολή. Μπορεί οι επιπτώσεις να μην είναι υπερβολικά καταστροφικές, ωστόσο έχει επηρεάσει την όλη κατάσταση όπως τόνισε ο κ. Κολυδάκης αναφορικά με την ποσότητα της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά την ποιότητα οι πρώτες αλέσεις έβγαλαν λάδια 3 γραμμών, αλλά και 9!

Όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάκης, «η ζημιά του δάκου είναι έντονη σε κάποιες περιοχές, όχι ωστόσο στο σύνολο της περιοχής. Δεν είναι υπερβολικά μεγάλη η ζημιά. Φέτος έχουμε μία υπερβεντέμα, σε πολλές περιοχές, βεντέμα. Οι ελιές που χτυπηθήκανε έπεσαν με τους αέρηδες. Εάν δεν συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα κάτι που πιστεύω ότι δεν θα γίνει λόγω καιρικών συνθηκών, θα υπάρχει μεν ζημιά αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να χαλάσει η παραγωγή. Θα συμβάλει σε κάποια περιοχές στην μείωση της παραγωγής σε ένα ποσοστό 10%, σε άλλες σε ένα 20%, ανάλογα με την αντιμετώπιση που έγινε» .

 «Το τεράστιο πρόβλημα ωστόσο», συμπλήρωσε, «εστιάζει στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ο κόσμος είναι ανάστατος. Είμαστε στον αέρα αυτή την στιγμή. Έχει περάσει η παλιά εποχή όπου υπήρχε μεγάλη διάθεση εργατικών χεριών. Τώρα δεν ισχύει αυτό. Και ζητούνται ποσά ύψους και 60 ευρώ ημερησίως…. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Ζητούμενο λοιπόν είναι φέτος να μαζευτούν οι ελιές».

 ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας