Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Ελαιόλαδο: να υπάρξει προσοχή στις πωλήσεις και συστήνεται στον κόσμο να πουλάει μόνο το λάδι για κάλυψη επειγουσών αναγκών

 

Στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής σαιζόν ζητούμενο για την περιοχή της Σητείας είναι να συλλεχθεί ο καρπός, καθώς μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται και στην έλλειψη εργατικού προσωπικού. «Το θέμα απασχολεί έντονα τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και συνολικά τους εμπλεκόμενους, που προσπαθούν να βρουν κάθε πρόσφορη λύση», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης.

Το θέμα των τιμών είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της φετινής χρονιάς. Αυτή την ώρα τα δεδομένα είναι θετικά, εξέλιξη αναμενόμενη βάσει των συνθηκών. «Πρώτον η παραγωγή της Ισπανίας είναι μειωμένη κάτω από 750.000 τόνους, της Τυνησίας είναι στη μισή, της Ιταλίας στο ¼. Από την πληροφόρηση που υπάρχει, αυτή την στιγμή λάδι έχει η Ελλάδα, η Τουρκία με μία παραγωγή γύρω στους 250.000 τόνους, αλλά το περισσότερο θα καλύψει την εσωτερική κατανάλωση και η Συρία, η οποία έχει μία καλή παραγωγή. Όμως αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη της παγκόσμιας κατανάλωσης. Κι ας μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο αυξάνεται κατά περίπου 2%, 3%», σημείωσε ο κ. Κολυδάκης.

«Αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού στο 10% είναι ένα θέμα», συμπλήρωσε, «όχι μόνο του επίσημου, αλλά και του εμπορικού, με τις τιμές συνολικά των προϊόντων να τραβούν την ανιούσα.

Για τις τιμές ελαιολάδου, που φαίνονται στην παρούσα φάση να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα 5 ευρώ, επεσήμανε: «Υπάρχει η Αθωλιά, μία ελιά με παραγωγή γύρω στους 400- 500 τόνους η οποία καλλιεργείται στην Μάνη και την οποία έχουν φέρει οι Ενετοί από την Ιταλία. Υπάρχει μία αντίστοιχη περιοχή κι εκεί με μία παραγωγή περίπου 1.000 τόνους. Είναι μία πρώιμη ελιά, μαζεύεται ένα μήνα περίπου πριν από τις δικές μας ελιές. Υπήρξε λοιπόν μία τιμή σύμφωνα με sites περίπου στο 5,20, 5,30 ευρώ το κιλό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι η τιμή στο ελαιόλαδο αυτή την στιγμή είναι αυτή.

Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 4,70 στην Πελοπόννησο. Και είναι μία φυσιολογική τιμή. Διότι, αν το λάδι, η τιμή του, πέσει κάτω από 4 ευρώ, η αγορά θα διαλύσει. Το σακί το λίπασμα κάνει 60- 70 ευρώ. Τα μεροκάματα έχουν πάει στα 50 ευρώ. Όλη η καλλιέργεια της ελιάς έχει ανέβει στα ύψη. Το κόστος έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 40%. Αν λοιπόν η τιμή πέσει κάτω των 4 ευρώ θα σταματήσει ο παραγωγός να καλλιεργεί».

 

Προσοχή στην πώληση

«Μία ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά τις τιμές αναμένεται αφού γεμίσουν οι δεξαμενές, οι οποίες αυτή την στιγμή είναι άδειες. Θα μαζευτεί μία ποσότητα, περίπου το ¼ της παραγωγής και, θα αρχίσει η ζήτηση από τους εμπόρους οι οποίοι θα επιδιώξουν αγορά στις φθηνότερες τιμές. Εκεί πρέπει να υπάρξει προσοχή στις πωλήσεις και συστήνεται στον κόσμο να πουλάει μόνο το λάδι για κάλυψη επειγουσών αναγκών. Εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται οι φετινές τιμές να διακυμανθούν γύρω στα 5 ευρώ. Η παγκόσμια παραγωγή είναι πολύ χαμηλή, τα αποθεματικά της Ισπανίας τελειώνουν αυτό τον μήνα. Πρέπει ο καθένας λοιπόν να προβλέψει και να είναι προσεκτικός στην πώληση του λαδιού του», κατέληξε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας