Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Σκληρό παζάρι για τους εργάτες γης και το μεροκάματο ανεβαίνει...

 

Ερίζουν για το ποιος θα πρωτοπάρει τους εργάτες στα χωράφια

Στρώνουν σιγά σιγά οι αποδόσεις με την παραγωγή ελαιολάδου στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν μόνον θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ωστόσο, 'βραχνάς' παραμένει το μεγάλο θέμα της έλλειψης εργατών γης, καθώς παρά τις δεσμεύσεις, τις φορτισμένες συζητήσεις και τις υποσχέσεις, ουσιαστικά τίποτα δεν έγινε.

Έτσι, στα λιόφυτα αυτό που επικρατεί είναι ένα σκληρό παζάρι για το ποιος θα πρωτοπάρει στη δούλεψή του τους εναπομείναντες εργάτες γης.

Συγχωριανοί ακόμα και συγγενείς ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει στη δουλειά τους εργάτες που είναι διαθέσιμοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το ... μεροκάματο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών, ενώ πέρυσι οι αλλοδαποί εργάτες πληρώνονταν το μεροκάματο προς 30-35 ευρώ, φέτος η τιμή δεν πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ και αν υπάρχουν και αποστάσεις που πρέπει να διανύσει κανείς για να δουλέψει, γίνεται αντιληπτό ότι η τιμή ανεβαίνει κι άλλο.

Σε ό,τι αφορά τους ντόπιους η τιμή δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ.

Οι πωλήσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, ενώ σε αυτή τη φάση, κατά μέσο όρο τα 5 κιλά καρπού "δίνουν" στον παραγωγό ένα κιλό ελαιολάδου.

Η δε τιμή παραγωγού φθάνει τα 4,20 - 4,50 ευρώ το κιλό κι έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί, χωρίς, βέβαια, να συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ. 

 

Πηγή : Cretalive

 

Συνολικες προβολες σελιδας