Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Λειτουργούν κανονικά το χειμώνα οι αρχαιολογικοί χώροι του Ν. Λασιθίου

 

Συνεχίζουν και λειτουργούν κανονικά οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Λασιθίου, που διαθέτουν μόνιμο προσωπικό φύλαξης και μάλιστα με αξιοσημείωτους αριθμούς επισκεπτών, παρ’ όλο που η παρούσα τουριστική περίοδος μετρά πλέον τις τελευταίες μέρες της.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, αναφερόμενη στον δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο του νομού, τη Σπιναλόγκα, υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις από γκρουπ τουριστών και εκδρομέων και όσο υπάρχουν τακτικά δρομολόγια των ημερόπλοιων που τους μεταφέρουν στο νησί, η Σπιναλόγκα θα λειτουργεί κανονικά.

Εξ άλλου, όπως διευκρίνισε, τόσο η Σπιναλόγκα όσο και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν μόνιμο προσωπικό φύλαξης δεν κλείνουν το χειμώνα. Η περίπτωση της Σπιναλόγκας είναι ιδιαίτερη, αφού ο μοναδικός τρόπος για να προσεγγίσουν το χώρο οι επισκέπτες αλλά και οι φύλακες, είναι να γίνονται πλόες από τα ημερόπλοια. Το χειμώνα δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια σκαφών.

Ενα γκρουπ ή ομάδα επισκεπτών μπορούν όμως να επισκεφθούν το νησί τις καθιερωμένες ώρες λειτουργίας του χώρου, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το σκάφος που θα κάνει τη μεταφορά. Ο κυβερνήτης του σκάφους συνεννοείται στη συνέχεια με το φύλακα που διαμένει στην Πλάκα, που θα χρειαστεί να ανοίξει την πύλη και να εποπτεύσει, ώστε να μεταβεί και εκείνος στο νησί, τις ώρες που θα διαρκέσει η επίσκεψη.

 Τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων

 Κανονικά λειτουργούν το χειμώνα, το Δικταίο Άντρο στο Ψυχρό (8.30-15.30), η Λατώ στην Κριτσά (8.30-15.30), η Παναγία Κερά (8.30-14.30), τα Γουρνιά (8.30-15.30), το ανάκτορο της Ζάκρου (8.30-15.30), η Ίτανος (8.30-15.30), το Παλαίκαστρο (8.30-15.30), το Μόχλος (8.30-15.30)

Κλειστός είναι ο χώρος του Πετρά όπου δεν υπάρχει φύλακας, αλλά μπορεί να γίνει συνεννόηση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας για μια επίσκεψη. Το ίδιο μπορεί να γίνει για μια επίσκεψη στην έπαυλη της Εθιάς. Η Βασιλική είναι επίσης κλειστή αλλά μπορεί να γίνει συνεννόηση με το προσωπικό του χώρου των Γουρνιών για τον προγραμματισμό μιας επίσκεψης και εκεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας και η Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας  λειτουργούν 8.30-15.30.

Ο Καλές Ιεράπετρας είναι κλειστός λόγω εκτελούμενων έργων, το ίδιο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και η Αρχαιολογική Συλλογή Νεαπόλεως.

Στην Καζάρμα Σητείας η επίσκεψη μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με το Μουσείο Σητείας.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας