Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Συνεργεία από το Ηράκλειο θα χρησιμοποιηθούν για το μάζεμα των ελιών στη Σητεία

 

Μεγαλώνει, όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζομε την περίοδο που θα ξεκινήσει η μαζική συλλογή του ελαιόκαρπου, η συζήτηση για την δυσκολία που συναντούν οι ελαιοκαλλιεργητές να βρουν εργατικά χέρια – και αν βρουν, αντικείμενο του «ντιμπέιτ» αποτελεί το ύψος του μεροκάματου που απαιτούν οι εργάτες.

Ο Εντεταλμένος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Γιώργος Τσιφετάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά επιβεβαίωσε τη δραματική έλλειψη σε εργατικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει, συνεργεία από το Ηράκλειο συμφώνησαν με παραγωγούς της Σητείας να εργαστούν με 45 ευρώ μεροκάματο στο μάζεμα των ελιών, με παροχή στέγης, κολατσιού και γεύματος. Βέβαια, όπως σχολίασε, τυπικά η τιμή αφορά 8ωρη εργασία, αλλά ουσιαστικά με τα διαλείμματα ίσως εργάζονται και λιγότερο από 7ωρο…

Ακόμη χειρότερη είναι η σχέση, στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, όπου απασχολούνται αλλοδαποί παράτυποι εργάτες τρίτων χωρών, που κυριολεκτικά αμείβονται πολύ παραπάνω από την αξία της πραγματικής εργασίας που προσφέρουν, γιατί γνωρίζουν τη δυσκολία των καλλιεργητών να βρουν εργάτες και οι λίγοι που έχουν απομείνει, το εκμεταλλεύονται»!

«Αν προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί να τηρήσουν τις προθεσμίες για την ελαιοσυλλογή, σε σχέση με τους τελευταίους ψεκασμούς που γίνονται, ώστε να μην υπάρξουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, το προϊόν αναμένεται να έχει φέτος μια καλύτερη τύχη και τιμή. Θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά οι χρόνοι ασφαλείας, ώστε να αδρανοποιηθούν οι δραστικές ουσίες των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δακοκτονία, ώστε να παράγεται καθαρό και ασφαλές προϊόν», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας