Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

4.00-4.50 ευρώ/κιλό θα διαμορφωθεί η τιμή του λαδιού

 

Η φημολογούμενη υψηλότερη φέτος τιμή του λαδιού σε συνδυασμό με τη δραματική έλλειψη αλλοδαπών εργατών γης στο Λασίθι, έχει οδηγήσει σε μια πλειοδοτική διαδικασία εξεύρεσης εργατικού προσωπικού για την συλλογή ελαιοκάρπου, που προκαλεί … ίλιγγο στους ελαιοκαλλιεργητές, για το «ρίσκο» που καλούνται να λάβουν.

Εξ άλλου είναι ακόμη νωρίς, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τις τιμές που θα επιτύχει φέτος το ελαιόλαδο, αφού δεν υπάρχει συγκεντρωμένη ποσότητα νέου ελαιολάδου για να γίνουν εμπορικές πράξεις. Και η πραγματική τιμή που μπορεί να επιτύχει το προϊόν μόνο η αγορά μπορεί να την επιβεβαιώσει…

Συνεταιριστικός παράγοντας του Νομού Λασιθίου, με πολλά χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ότι κατά την εκτίμησή του η τιμή του προϊόντος αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 4 και 4,5 ευρώ/κιλό, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα και τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην ελληνική και τη  διεθνή εμπορική σκηνή. Θα είναι μια εύλογη τιμή, σε σχέση με την ποσοτική παραγωγή διεθνώς.

Αν η τιμή ξεπεράσει τα 5 ευρώ στον παραγωγό, η τιμή στο ράφι του καταστήματος λιανικής θα πρέπει να ξεπεράσει τα 10 ευρώ/κιλό, εξηγώντας ότι το διακύβευμα πλέον θα είναι η μείωση της ζήτησης από τον καταναλωτή, ο οποίος θα αναζητήσει φθηνότερη ελαϊκή ουσία ως υποκατάστατο του ελαιολάδου, για τις διατροφικές ανάγκες του. Άρα το ελαιόλαδο θα κινδυνεύσει να μείνει απούλητο…

Βέβαια, από την άλλη, όπως επισημαίνει, αν η διεθνής προσφορά είναι μικρή και η αγορά απαιτήσει το προϊόν, οι έμποροι θα αγοράσουν προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές. Τόνισε όμως ότι θα είναι παρακινδυνευμένο, όποιος αποτολμήσει εκτίμηση τιμής του προϊόντος πριν τις 20 -25 Νοεμβρίου…

Δεν είναι τυχαίο δε, ότι κάποιοι  παραγωγοί του λεγόμενου «αγουρέλαιου» έσπευσαν και παρήγαγαν ένα υπερπρώιμο προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του ελαιολάδου με τα πιστοποιημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα δύο φορτία τέτοιου ελαιολάδου να επιστραφούν στην Κρήτη, από τη χώρα της Ευρώπης που είχε ως εξαγωγικό προορισμό, είπε ο ίδιος παράγοντας.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, τα μηνύματα που λαμβάνει από παραγωγούς είναι ότι έχει διαμορφωθεί μια περίεργη κατάσταση φέτος στο λιομάζωμα. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί, λόγω του πολύ υψηλού κόστους που είχαν κατά την καλλιέργεια, σε συνδυασμό με τα υψηλά μεροκάματα που ζητούν οι «μαζωχτάδες» ή το μάζεμα με «σημισάτορες», είναι ότι οι ίδιοι οι καλλιεργητές δηλώνουν ότι τους συμφέρει καλύτερα… να πάνε σημισάτορες σε ελιές τρίτων, παρά να μαζέψουν τις δικές τους!!!

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας