Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Καλά νέα για τους διήμερους αποσταγματοποιούς

 

Μια μεγάλη δικαίωση προκύπτει για τους διήμερους αποσταγματοποιούς μετά την τελευταία απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος υιοθετώντας τις αποφάσεις που προέκυψαν μετά από τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών,

προχώρησε σε μια απόφαση που δικαιώνει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από την ομοσπονδία αμβυκούχων και αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας, ώστε να μπορέσουν οι μικροί αποσταγματοποιοί να παραμείνουν ενεργοί. Επί της ουσίας, διατηρείται το καθεστώς που ίσχυε και θα εφαρμοστούν όσα ζητούσε η Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο με τίτλο: «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διημερών μικρών αποσταγματοποιών», όπως αναφέρει ο κ. Πιτσιλής στο έγγραφο του σε συνέχεια ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από τελωνειακές και Χημικές Υπηρεσίες, αναφορικά με την εφαρμογή του νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ανακοινώνει πως «στο πλαίσιο της ανάγκης διασφάλισης της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, της διεξαγωγής της παραγωγικής διαδικασίας με φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές (π.χ. εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων) και της ενίσχυσης της ασφάλειας των εργαζόμενων παραγωγών κατά την χρήση των αμβίκων, είναι αποδεκτή, η χρήση βελτιωμένων τεχνικά αποστακτικών μηχανημάτων, η οποία δεν αναιρεί επί της ουσίας τον – βάσει των ισχυουσών διατάξεων -παραδοσιακό χαρακτήρα των εν λόγω μηχανημάτων (π.χ. χρησιμοποίηση καλυμμάτων οποιασδήποτε μορφής και διαστάσεων, αυτοματισμών για την εκκένωση των υπολειμμάτων της απόσταξης, καθώς και ψυκτικών συστημάτων με πολλαπλούς παράλληλους σωλήνες /αυλούς ή πιάτα)».

Επίσης, για τη χορήγηση άδειας απόσταξης σε κατόχους κληματαριών με την υποβολή της Αίτησης –Δήλωσης διήμερου μικρού αποσταγματοποιού δεν απαιτείται βεβαίωση από τις ΔΑΟΚ ή από τον οικείο δήμο, καθώς δεν πρόκειται για αμπελουργικές εκτάσεις, αλλά με τα λοιπά προβλεπόμενα δικαιολογητικά συνυποβάλλεται ηλεκτρονικά και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (Α ́75) στην οποία δηλώνεται η ακριβής θέση της κληματαριάς καθώς και η ποσότητα των πρώτων υλών που συγκομίσθηκαν». Σημαντικό είναι επίσης πως κάθε προηγούμενη πρόβλεψη παύει να ισχύει.

Με βάση τα προγενέστερα δεδομένα και κυρίως την προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ προς τα τελωνεία – την οποία καταργεί τώρα ο κ. Πιτσιλής – με την οποία ουσιαστικά καταργούσε την απόσταξη όπως την ξέραμε για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, το κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις τους, ήταν πως η φετινή χρονιά θα περάσει χωρίς η μεγάλη πλειονότητα των διήμερων παραγωγών να «καζανέψει», διότι δεν είχε νόημα να τηρήσουν το έθιμο με τις προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί, κόντρα στα όσα είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ με προηγούμενο έγγραφο της προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες για τους διήμερους.

Η εξέλιξη που έχουμε πλέον είναι εξαιρετικά θετική και δημιουργεί συνθήκες που ανταποκρίνονται στην υπουργική απόφαση που έδωσε λύση στους παραγωγούς. Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης προβλέπεται μεταξύ άλλων 85% έκπτωση επί του εθνικού φόρου κατανάλωσης χωρίς ΦΠΑ. Στοιχείο που μαρτυρεί πως δόθηκε το μέγιστο της έκπτωσης που μπορούσε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία. Επιτράπηκε η επαναφορά της εμπορίας από κάβες και εταιρείες. Επίσης, προβλέπει την απόσταξη επιτραπέζιων ποικιλιών μετά από καταστροφή με απόφαση υπουργού Οικονομικών. Τα προϊόντα που αποστάζουν οι διήμεροι είναι στέμφυλα σταφυλής και από φέτος σταφυλή. Το πλαφόν στέμφυλων είναι 6.400 κιλά και σταφυλής 5.000 κιλά. Η άδεια απόσταξης δίνεται κατόπιν εξουσιοδότησης από τον σύλλογο στον οποίο ανήκει ο παραγωγός, από τον αμβυκούχο ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ενώ δηλώνεται από τον παραγωγό η ύλη προς απόσταξη (στέμφυλα ή σταφυλή) κι όχι μέσω ΔΑΟΚ. Επιπλέον στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ακόμα πως στο απόσταγμα στέμφυλων η απόδοση είναι 7,5%  ενώ στη σταφυλή είναι 10%. Η πληρότητα του άμβυκα είναι κατά 77% και στις δύο περιπτώσεις. Ο φόρος είναι 3,7 ευρώ στο ένα λίτρο άνυδρο ή 1,48 στο 1 λίτρο ένυδρο στους 40° οινοπνευματικούς βαθμούς.

Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις που θεωρείται πως στηρίζουν την συνέχιση της παραγωγής για τους μικρούς αποσταγματοποιούς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας