Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Νέες προοπτικές για την οδική σύνδεση Σητείας – Μακρύ Γιαλού – Ιεράπετρας

 

«Για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη», κάνει λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης, της χρηματοδότησης της μελέτης ύψους 3,5 εκ. ευρώ για το τμήμα του ΝΟΑΚ Πιλαλήματα– Αγ. Γεώργιος μήκους 10,7Κm.

Πρόκειται για οδό με ταχύτητα μελέτης 80Km/h, δεδομένο που πραγματικά καθιστά την κίνηση στο συγκεκριμένο δρόμο σημαντικά αναβαθμισμένη. Αν συνυπολογιστεί πως σχεδιάζεται να προχωρήσει η ωρίμανση και του υπόλοιπου κομματιού μέχρι τη Σητεία, μπορεί να γίνει λόγος για την προετοιμασία και ωρίμανση του ΝΟΑΚ στο τμήμα που συνδέει τη  Σητεία με το Μακρύ Γιαλό με ένα κομβικής σημασίας έργο. Εφόσον προχωρήσει η μελέτη που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, έχει συντελεστεί το κυριότερο βήμα για την διεκδίκηση πόρων και την ανάθεση του έργου.

Τα χαρακτηριστικά του δρόμου

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως ο συγκεκριμένος δρόμος ξεμπλοκάρει άμεσα και σε ορατό χρονικό ορίζοντα θα μπορεί να αποτελέσει ένα έργο το οποίο θα καταστήσει την απόσταση ανάμεσα σε Σητεία και Μακρύ Γιαλό σε λιγότερο μήκος από τα 30 χιλιόμετρα, τα οποία θα μπορεί να διανύσει ένα όχημα σε 20 περίπου λεπτά της ώρας.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου προβλέπεται πως θα εφαρμοστεί η τυπική διατομή β(2+1)ν (θα διατίθεται εναλλάξ δεύτερη λωρίδα για την προσπέραση των βραδυπορούντων οχημάτων). Ο διαχωρισμός των ρευμάτων κυκλοφορίας θα γίνει με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου New Jersey. Προβλέπονται τρεις κόμβοι: δύο ισόπεδοι τρισκελείς (ΧΘ 0+550 σύνδεση με υφιστάμενη Επαρχ. Οδό για Σητεία και ΧΘ 9+600 σύνδεση με Αγ. Γεώργιο) και ένας ανισόπεδος κόμβος (ΧΘ8+585 σύνδεση με Συκιά). Προβλέπονται επίσης και τρεις γέφυρες συνολικού μήκους 520 μέτρων (ΧΘ2+240 160m, ΧΘ2+874 200m και ΧΘ4+222 160m).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τμήματος προβλέπεται και η έγκριση Διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση του έργου με τον διακριτικό τίτλο «υποστήριξη στη σύνταξη τευχών δημοπράτησης της μελέτης, υπολειπόμενες μελέτες ολοκλήρωσης του τμήματος πέρας παράκαμψης Μακρύ Γιαλού – Πιλαλήματα μήκους 25 χιλ. του ΝΟΑΚ στην Π.Ε. Λασιθίου», προϋπολογισμού 20.000,00€ με Φ.Π.Α., σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράκαμψη Πισκοκεφάλου

Παράλληλα προωθείται και αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, η διάθεση πίστωσης, Διακήρυξης Δημοπρασίας Διαγωνισμού και Μελών Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου: «Μελέτη συνδετήριας οδού Σητείας με νέα ανατολική παράκαμψη στην περιοχή Πισκοκεφάλου» Προϋπολογισμού 800.343,38 € (συμπ/νου Φ.Π.Α.), σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.

Επί της ουσίας με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η περιοχή της Σητείας και ειδικά ο δρόμος σύνδεσης Σητείας – Μακρύ Γιαλού – Ιεράπετρας, ξεκινώντας από την πόλη αλλά και το αεροδρόμιο Σητείας, θα αποκτήσει μια νέα προοπτική εξαιρετικά σύντομης οδικής σύνδεσης.

Να σημειωθεί επίσης πως θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η έγκριση του δευτέρου πρακτικού και η κατακύρωση Σύμβασης στον προσωρινό ανάδοχο της εκτέλεσης του έργου: «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Σητείας – Ιεράπετρας (Προϋπολογισμού 850.000 € με ΦΠΑ), σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λασιθίου.

Καθώς και η έγκριση πρακτικού ΙΙ και κατακύρωση Σύμβασης στον προσωρινό ανάδοχο εκτέλεσης του έργου: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΠΙΛΙΟΥ 2019 (Προϋπολογισμού 1.000.000,00€), σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λασιθίου. Καθώς και η έγκριση του από 25/08/2022 Πρακτικού Διαγωνισμού (μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ) με ημερομηνία λήξης κατάθεσης προσφορών την 18/08/2022, για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου εκτέλεσης του έργου: «ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ (ΤΕΧΝΙΚΟ) ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» Προεκτιμώμενης αμοιβής 180.000,00 €, περιλ. Φ.Π.Α.).

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας