Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόθεση επανεξέτασης της υποβάθμισης των σχολείων σε χωριά του Δήμου Σητείας

 

Εξελίξεις, που αφορούν την υποβάθμιση των τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων στις αντίστοιχες τοπικές κοινότητες του Δήμου Σητείας, αναμένονται σύντομα. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης , κατά την συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου εκφράστηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης η πρόθεση επανεξέτασης του θέματος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του κ. Ζερβάκη, της Αντιδημάρχου και Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελένης Πλατανάκη, του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «Ο Μύσων» Αλέξανδρου Αλεξάκη, Γιάννη Γιωργουλάκη, Αλέξανδρου Κουπατσιάρη. Επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Μαμάκης και το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανθή Δρετάκη.

«Ετέθη το ζήτημα της υποβάθμισης των τεσσάρων σχολείων , το οποίο έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονέων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας. Ο λόγος για το σχολείο της Σφάκας, που έγινε τριθέσιο από τετραθέσιο, των Αρμένων, που έγινε διθέσιο από τριθέσιο που ήταν, της Σκοπή,ς που έγινε μονοθέσιο από διθέσιο, της Ζάκρου διθέσιο από τριθέσιο. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση, ανεξάρτητα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι πάρα πολύ αυστηρό σε ό,τι έχει να κάνει με τους αριθμούς των μαθητών που πρέπει να φοιτούν. Πιστεύουμε ότι σε περιοχές, οι οποίες έχουν ιδιαιτερότητες πρέπει να δείχνει και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Διευθυντής και όλοι μας κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία για να μπορέσουμε -αν μη τι άλλο- όχι μόνο να παράσχουμε τις υπηρεσίες παιδείας κι εκπαίδευσης που πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι στα παιδιά, αλλά και να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε και τον πληθυσμό στις συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες.

Θεωρούμε ότι μετά την συζήτηση που κάναμε, η υπόσχεση του Διευθυντή Εκπαίδευσης στο ότι θα επανεξετάσει τουλάχιστον για να επανέλθουν στο πρότερο καθεστώς τα δύο σχολεία, της Σφάκας κι Αρμένων τα οποία είναι στο κέντρο περιοχών και εξυπηρετούνται αρκετές τοπικές κοινότητες, είναι κάτι θετικό. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Υπάρχει συνεργασία και με το Σύλλογο των εκπαιδευτικών και με τους γονείς ώστε οι παροχές παιδείας κι εκπαίδευσης στα συγκεκριμένα σχολεία να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες», σημείωσε ο κ. Ζερβάκης.

 

Προτεραιότητα τα ολιγοθέσια

«Ετέθη», πρόσθεσε και ο κ. Αλεξάκης, «το ζήτημα της υποβάθμισης των τεσσάρων ολιγοθέσιων σχολείων , η ελλιπής στελέχωσή τους με ειδικότητες όπως και  των σχολείων της Σητείας. Επίσης το θέμα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου το οποίο δεν έχει στελεχωθεί. Αναφορικά με το ζήτημα των τεσσάρων σχολείων, την στελέχωση με ειδικότητες η εικόνα που καταθέσαμε είναι αυτή που μας μεταφέρεται από τις σχολικές μονάδες, τα κενά και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα στην λειτουργία. Η εικόνα που μεταφέρθηκε από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι ότι όλα λειτουργούν καλά, υπάρχει 95% κάλυψη και κανένας δεν έχει μεταφέρει παράπονο. Μία επίπλαστη εικόνα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θεωρούμε ότι τα ολιγοθέσια σχολεία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μαζί με τα ειδικά σχολεία στην στελέχωση. Οι μαθητές της επαρχίας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ακριβώς μορφωτικές δυνατότητες με τους υπόλοιπους μαθητές μας. Κατατέθηκε ότι το Ειδικό Σχολείο δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς με ειδικότητες και δεν τέθηκε καν το θέμα από τον Διευθυντή. Καλούμε και πάλι να στελεχωθεί άμεσα.

Μετά από πίεση του Δήμου και του Συλλόγου υπάρχει η δέσμευση -για την οποία κρατούμε επιφύλαξη-ότι στην επόμενη φάση θα γίνει κατά το δυνατόν κάλυψη ειδικοτήτων και θα επανεξεταστεί η λειτουργία , η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας και των Αρμένων. Το δεύτερο, ότι θα στελεχωθούν όλα με ειδικότητες. Η υποσχεσιολογία βέβαια δεν μας εφησυχάζει, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο. Αν δεν δούμε να γίνονται πραγματικότητα δεν θα σταματήσουμε».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας